На Вінниччині будівельна готовність медичних об'єктів «Великого будівництва» становить 100% - ОДА

На Вінниччині будівельна готовність медичних об'єктів «Великого будівництва» становить 100% - ОДА

Укрінформ

На Вінниччині будівельна готовність медичних об'єктів, які зводяться і реконструюються за Програмою Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» становить 100%.

Про це у вівторок на брифінгу повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, передає Укрінформ.

«Пріоритетом Вінницької ОДА є розвиток медичної галузі по всіх регіонах. Є найвіддаленіші райони, де ніколи не було дороговартісного обладнання. Наприклад, такого, як комп'ютерні томографи. Зараз там з'явилися апарати КТ, найсучасніші апарати УЗД і цифрові рентген-апарати. За цей рік ми вже відкрили п'ять приймальних відділень, а також кардіоцентр у Могилеві-Подільському, - одному з найвіддаленіших міст області, що знаходиться на кордоні з Молдовою. Тепер там на черзі відкриття приймального відділення, - шостого», - сказав Борзов.

Він зазначив, що загалом у Вінницькій області цьогоріч планується відкрити 10 оновлених сучасних відділень в опорних лікарнях. Будівельна готовність усіх медичних об'єктів «Великого будівництва-2021» стовідсоткова. Ті з них, які іще не відкрили, вже устатковані сучасною діагностичною апаратурою і очікують отримання дозвільної документації на початок діяльності від Державної інспекції ядерного регулювання.

Ще один знаковий для регіону об'єкт «Великого будівництва» - реконструкція хіміотерапевтичного відділення Подільського регіонального центру онкології. Тут створили 40 додаткових ліжок для амбулаторного лікування хворих і сучасні, комфортні умови для пацієнтів. Це значно пришвидшить темпи їхнього лікування та дозволить зменшити інвалідизацію населення

Як повідомила народна депутатка України Ірина Борзова, близько 20 млн грн на будівельно-реконструкційні роботи виділено з ДФРР. Що ж стосується новітнього обладнання для онкоцентру, то воно з'явилося завдяки народним депутатам від Вінниччини Максиму Пашковському та Анатолію Драбовському. Завдяки їхнім зусиллям було виділено близько 44 млн грн коштів за субвенції на соціально-економічний розвиток для закупівлі лінійного прискорювача і комп’ютерного томографа.

«В Україні ефективність «Великого будівництва» у медичній галузі досить висока. Ми реалізували кілька мережевих проєктів. Зокрема, це приймальні відділення по всій Україні. Вони у різному форматі,  - десь менші, десь більші, у них є різне обладнання. Але це те, що має працювати», - сказав народний депутат України, перший заступник голови фракції ВРУ і голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко.

Він зауважив, що реалізація цієї програми стане підгрунтям для ефективного завершення медичної реформи, «трохи краще, ніж вона планувалась», позаяк напрацьовані у різних країнах моделі функціонування галузі, імплементовані в українські реалії, працюють не завжди коректно, зокрема, на «первинці».

Що ж стосується вторинного і третинного рівня медицини, де йдеться провисокоспеціалізовану допомогу населенню, треба працювати над оновленням обладнання українських лікарень та над їх фінансовим забезпеченням, - як через НСЗУ, так і завдяки ефективному менеджменту медустанов.

Як повідомляв Укрінформ, програма «Велике будівництво» у 2021 році спрямована на проєкти соціальної інфраструктури та на економічний розвиток регіонів. За словами міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, цьогоріч за програмою буде завершено близько 300 об’єктів соціальної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-