Нова обласна програма «Питна вода» допоможе громадам Вінниччини з водопостачанням

Нова обласна програма «Питна вода» допоможе громадам Вінниччини з водопостачанням

Укрінформ

На сесії обласної Ради депутати затвердили нову обласну програму – «Питна вода» Вінницької області на 2021-2025 роки.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий.

«На противагу попереднім рокам, обласна рада не лише ухвалила цей надважливий документ, а й взяла безпосередню участь в його створенні. Робоча група у складі депутатів, фахівців апарату облради та експертів галузі зробила з рядової програми робочий інструмент, яким зможуть скористатись населені пункти, що потерпають від важкодоступності питної води. Ми вийшли на змістовний якісний документ, наступний крок – закріпити за ним фінансові гарантії, які забезпечать практичну реалізацію заходів», - повідомив Соколовий.

Проєкт програми «Питна вода» Вінницька обласна державна адміністрація мала подати ще наприкінці минулого року. Зрештою, у травні 2021 році своїм розпорядженням голова обласної Ради створив робочу групу, завданням якої стало напрацювання пропозиції до майбутньої програми. Доповнений проєкт програми 19 липня розглянули і погодили на позачерговому засіданні профільної постійної комісії обласної Ради. Затвердили нову програму 30 липня на сесії обласної ради.

Серед нових пропонованих заходів нової Програми – науково-технічні дослідження та аналіз стану водних ресурсів та питного водопостачання області, будівництво мереж водовідведення, безповоротна допомога та зменшення частки співфінансування з боку громад із 50% до 10%.

«Програмою заплановано ряд заходів – як будівництво мереж водопостачання, так і водовідведення, нові свердловини та каптажні колодязі, будівництво та реконструкція гідротехнічних споруд та інші. Важливо, що у Програмі вперше передбачені дослідження стану водних ресурсів області. Це дасть змогу комплексно підійти до вирішення проблеми, адже одним з викликів є зміна клімату і як наслідок збільшення кількості маловодних районів», - зазначає Вячеслав Соколовий.

Планується, що загальне фінансування Програми на 2021-2025 роки матиме обсяг 345 млн грн. Загалом, серед джерел фінансування: державний бюджет, обласний бюджет, кошти місцевих бюджетів та кошти з небюджетних джерел.

Кошти обласного бюджету на виконання заходів Програми спрямовуються на поворотній (бюджетні позички) та безповоротній основах (субвенція з обласного бюджету місцевим бюджетам). Передбачено, що при наданні субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам співфінансування проєкту на рівні громади має бути в обсягах не менше 50%. При наданні бюджетної позички, через конкурс, - співфінансування громади має бути не менше 10% від залишкової кошторисної вартості проєкту (у попередній програмі співфінансування становило 50%).

За результатами досліджень, які проводила Держпродспоживслужба, якість води в децентралізованих джерелах значно гірша ніж в централізованих. Тож однією з цілей Програми є перехід до централізованих джерел водопостачання та розбудова систем водовідведення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-