Вінницькі самоврядці просять Раду та Кабмін унормувати інститут старост

Вінницькі самоврядці просять Раду та Кабмін унормувати інститут старост

Укрінформ

Вінницькі самоврядці просять Верховну Раду та Кабінет міністрів унормувати законодавчі прогалини стосовно інституту старост та старостинських округів.

Про це повідомляє управління у справах медіа та комунікацій Вінницької обласної ради, передає Укрінформ.

Зазначається, шо відповідне звернення ухвалене у середу в ході виїзного розширеного засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради у м. Жмеринка.

Захід проходив у місті Жмеринка. Участь у ньому взяли голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, його перший заступник Володимир Кістіон, заступники Дмитро Чаленко,  Ігор Івасюк, Анатолій Ткач, заступник голови облдержадміністрації Сергій Здітовецький, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, голови постійних комісій обласної Ради, голова Громадської ради при обласній Раді, керівник Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, директор Агенції регіонального розвитку Вінницькою області, голови та старости громад. 

Першим питанням  порядку денного було «Про повноваження старости в системі місцевого самоврядування». При розгляді цього питання  Вячеслав Соколовий наголосив, що староста – це нова інституція, створена в ході реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, і є тією ланкою місцевого самоврядування, яка найбільш наближена до людей. 

«Староста має працювати так, щоб інтереси всіх жителів сіл в територіальних громадах були належним чином представлені, а соціальні, побутові та інші потреби мешканців села були задоволені; щоб проблеми місцевого значення вирішувалися швидко, відкрито, зрозуміло. Від того, наскільки швидко життя людей на кожному старостинському окрузі буде змінюватися на краще, розвиватиметься інфраструктура, ремонтуватимуться дороги, стануть доступними соціальні послуги, відчують підтримку фермери, залежатиме успіх усієї громади, - сказав голова облради Вячеслав Соколовий.

Він додав, що при цьому в законодавстві щодо утворення старостинських округів та затвердження старост ще є прогалини, тому вінницькі самоврядці очікують врегулювання  юридичних колізій від Верховної Ради.

«Координаційна рада вирішила звернутися до Верховної Ради України щодо невідкладного прийняття проєкту Закону України №4535 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост», як такого, що спрямований на удосконалення механізмів управління територіями і населеними пунктами, в яких не обиралися органи місцевого самоврядування, та розширення можливостей для залучення громадян до участі в місцевому самоврядуванні», - йдеться у повідомленні.

Окрім того, члени Координаційної ради ухвалили рішення  звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо розробки та затвердження типового Положення про старосту для врегулювання на законодавчому рівні прав та обов’язків старости.

«Аналіз показує, що в різних громадах області ситуація зі створення округів та затвердженню старост абсолютно різниться. Така ситуація  потребує врегулювання на законодавчому рівні.  Щоб допомогти органам місцевого самоврядування територіальних громад ефективно організувати свою роботу в питанні посадових обов’язків, завдань і функцій старости, необхідно на рівні виконавчої гілки влади, Кабінету Міністрів України, затвердити типове положення про старосту. Цей документ стане алгоритмом і зразком для сільських, селищних, міських рад під час розробки та затвердження Положення про старосту», - зазначив заступник голови обласної ради Дмитро Чаленко.

У пропозиціях учасників засідання до ВРУ вказується на необхідність вдосконалити на законодавчому рівні механізм визначення меж старостинських округів як частини територій громад, в межах яких розташовані один або декілька населених пунктів, а також територій між цими населеними пунктами, визначених рішенням місцевих рад.

Також смоврядці вказують на потребу створити законодавчі передумови для обов’язковості прийняття статутів територіальних громад, в яких будуть регламентовані форми безпосередньої участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення.

Крім того, вони просять парламентарів удосконалити норми законодавства про органи самоорганізації населення в частині забезпечення їх представництва в органах місцевого самоврядування. А також  передбачити на законодавчому рівні, в разі тимчасової відсутності старости (відпустка, відрядження, тимчасова непрацездатність), можливість виконання його обов’язків іншими посадовими особами місцевої ради.

Сред пропозицій Координаційної ради - розглянути можливість виділення цільової субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури сільських територій.

Наразі на Вінниччині старостинські округи створені в 43 із 63 громад області, усього їх налічується  395, старост – 534 особи.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-