Українські мисткині представили сучасне мистецтво в Анкарі

Українські мисткині представили сучасне мистецтво в Анкарі

Фото
Укрінформ
Українські мисткині - художниця-керамістка Олеся Дворак-Галік та художниця Поліна Сьомочкіна представляють свої роботи на 7-й міжнародній виставці сучасного мистецтва ARTANKARA.

Про це повідомляє власкор Укрінформу в Туреччині.

«Мистецтво не має кордонів, воно поза часом. Це мова символів. Воно впливає на емоції та розмовляє мовою емоцій, сягає сердець. Мистецтво дозволяє пізнавати один одного більш глибинно й багатогранно, відкриває речі, закладені в нашому ДНК. Тому дуже важливою є присутність якісного та висококласного українського мистецтва в Туреччині вже стає традицією й доброю мейнстримною подією», - сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Андрій Сибіга на відкритті виставки.

Читайте також: Співпраця України й Туреччини: Шмигаль назвав перспективні сфери

Посольство України в Туреччині - співорганізатор представлення українського стенда на виставці в турецькій столиці. Українські митці беруть участь в ARTANKARA втретє. Як відзначають організатори та учасники, з кожним роком стенд збільшується й стає різноманітнішим.

«Ми пишаємося нашими майстринями та яскравими мистецькими роботами. Це ті символи, якими може пишатися сучасна Україна й сучасне мистецтво у світовому контексті. Це не лише мистецтво заради мистецтва. Кожна робота несе певний меседж і зміст», - поділилася дружина посла України в Туреччині Тетяна Сибіга.

Читайте також: Україна й Туреччина домовилися про авіасполучення до Аланії

Українські митці очікують на нові знайомства, подивитися на здобутки інших майстрів, показати свої нові роботи, знайти нових артдилерів та галереї.

«Для митця на ярмарку цікаво все: від представлення своїх робіт, до простого спілкування з людьми, які приходять і дивляться на мистецтво, бо це є відгук, розуміння того, що подобається людям», - сказала в коментарі агентству українська художниця-керамістка Олеся Дворак-Галік.

Одна з робіт майстрині називається «Відображення». Це композиція-трансформер, з якої кожен може скласти свій твір, втілити свої асоціації. Керамічні частини оздоблені трипільськими орнаментами, які символізують засіювання поля та зародження нового життя. Під час її створення використана вторинна сировина.

Ще одна інсталяція мисткині - «Котилися буди у блуди». Вона зроблена з тарілок, які колись вироблялися в Україні. Нині ци заводи закриті й не функціонують. Майстриня таким чином намагається привернути увагу до розвалених та знищених виробництв, необхідності відродження цього промислу в Україні.

Українські мисткині представили сучасне мистецтво в Анкарі / Фото: Ольга Будник. Укрінформ

Представлені на виставці картини українських художників були створені в Стамбулі, в рамках проєкту İstanbul Art ist Residency.

«Кожна робота створювалася в Стамбулі протягом 15 днів. Спостерігала за її створенням від самого початку до завершення. İstanbul Art Residency 2020 року стала унікальною подією, оскільки попри початок пандемії, всі художники прибули в Стамбул і працювали в рамках проєкту. Також тут є роботи 2019 року», - розповіла Укрінформу керівниця İstanbul Art ist Residency Поліна Сьомочкіна.

У рамках ARTANKARA представлені роботи українських митців-учасників проєкту İstanbul Art ist Residency 2020: Дениса Струка, Сергія Савченка, Юрія Коваля, Ніни Мірашкіної.

Нагадаємо: ARTANKARA - міжнародний ярмарок та виставка сучасного мистецтва, яка об'єднує митців різних напрямків мистецтва, галереї, навчальні заклади з усього світу. Тут представлено кілька сотень учасників, кілька тисяч робіт сучасного мистецтва.

Нагадаємо, в Анкарі на початку березня презентували книгу-дослідження про Україну «Суспільство, держава та політика в пострадянській Україні: динаміка процесів та трансформація ідентичностей».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-