Вінницька ОДА проводить для  керівників громад навчання з питань територіальної організації влади

Вінницька ОДА проводить для керівників громад навчання з питань територіальної організації влади

Укрінформ

Обласна державна адміністрація ініціювала проведення у новостворених районах семінар-нарад з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади після місцевих виборів - 2020.

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА, передає Укрінформ. 

Тож сьогодні,  3 грудня, під головуванням голови ОДА Сергія Борзова практичну роботу розпочато з Могилів - Подільського району з метою забезпечення потреб мешканців і надання якісних адмінпослуг. Зауважимо, такі заходи проходитимуть у форматі кущових семінарів - нарад за участі обласної державної адміністрації, районних адміністрацій, громад, експертів з децентралізації, спеціалістів з фінансів, соціальної сфери, землевпорядкування.

Голова Вінницької обласної державної адміністрації у вступному слові окреслив коло питань, винесених на обговорення.

«Наразі основне завдання – допомогти новоствореним громадам. Головною проблемою є пандемія, тож необхідно докладати спільних зусиль. Вибори закінчились, тож абсолютно всі громади починають працювати в новому форматі. Відбулися зміни і щодо території кожної громади, і щодо їх повноважень», - сказав Борзов.

 Він зауважив, що ОДА, райдержадміністрація, райрада та громади спільно повинні вирішити всі поточні питання, причому в оперативному порядку. Перш за все, це формування бюджету громад на 2021 рік. Обласна державна адміністрація провела значну роботу для збору і аналізу всіх необхідних даних, які надамо громадам для підготовки проєкту бюджету. Громади мають увійти в 2021 рік з якісними бюджетами розвитку.

Далі – питання забезпечення якісних соціальних послуг в громадах. Це важливе питання з огляду на можливе посилення карантинних обмежень.

Перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна акцентувала увагу на необхідності якісного забезпечення соціальних послуг на місцевому рівні. Звертаючись до учасників засідання, вона підкреслила: «Необхідно проаналізувати, який перелік базових послуг наразі вже є у вашій громаді, а яких ще немає. Обов’язково відпрацюйте механізм, яким чином ви будете забезпечувати ці послуги. Більш складний перехідний період буде для віддалених громад. Загалом, аналіз і розрахунок має бути економічно вигідний для будь-якої громади. Ви маєте виходити з тих ресурсів, які у вас насправді є. Тож спочатку необхідно провести докладний аналіз, а потім приймати виважене рішення щодо механізму надання якісних соціальних послуг на місцях».

Окрема увага була приділена земельному питанню, а саме – процесу передачі землі в комунальну власність громад. Адже це має забезпечити наповнення місцевих бюджетів і надасть можливість працювати з бізнесом та інвесторами.

«Земля - це ресурс громад, тож треба ефективно реалізувати процесс передачі. - підкреслив голова ОДА.  – Аналогічна ситуація з передачею майна з районів у громади. Так, закон 4651-д ще не підписано, але він передбачає передачу майна в громади до 1 липня 2021 року».

І ще один виклик – формування ефективних систем управління в громадах. За словами очільника області, досвід показує, що навіть найбагатша громада без ефективної системи управління мало на що здатна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-