Презентація унікального видання «Правова Україна: реально вже зараз»

Презентація унікального видання «Правова Україна: реально вже зараз»

Укрінформ

Третього жовтня 2019 р. в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ», відбулася презентація унікального видання – другої книги проекту «Доктрина збалансованого розвитку «Україна 2030» під назвою «Правова Україна: реально вже зараз».

Представлене видання стало логічним продовженням публікації експертного аналізу стану справ в сучасній Україні, стратегічного бачення майбутнього та пропозицій шляхів досягнення поставлених цілей. Основною ознакою даного видання стало його спрямування на розгляд питань, пов’язаних з оцінкою сучасного стану правового забезпечення діяльності держави і суспільства.

Над проектом працювали відомі експерти – фахівці у галузі конституційного та адміністративного права, кримінальної юстиції, адвокатури, судоустрою, медіації, законотворення, правової освіти. Автори вклали в проект свій час, знання досвід, а головне – свою душу, адже кожний з них є небайдужим до майбутнього нашої держави.

З вітальним словом до присутніх звернувся Сергій Тарута – відомий український промисловець, народний депутат України, ініціатор та співавтор Доктрини збалансованого розвитку «Україна 2030». Політик зазначив, що на сьогодні у суспільстві існує криза довіри людей до влади. І одне з головних завдань влади – відновити цю довіру. А для цього треба чітко розуміти конкретні кроки, що треба зробити у напряму покращення ситуації у країні. Сергій Тарута охарактеризував презентовану працю як глибокий, системний, але простий з точки зору сприйняття документ, який є зрозумілим не тільки професійному юристу, але і кожній людині, що не байдужа до майбутнього нашої держави.

Аналіз мети проекту продовжила Ганна Тимошенко – адвокат, медіатор, громадський діяч, співавтор ідеї та концептуального рішення видання. Авторка сфокусувала увагу на основні цілі проекту: сфокусувати увагу на основних контрольних точках, з яких повинна починатися правова трансформація суспільства та зробити продукт, який буде зрозумілим кожній людині, незалежно від наявності у неї юридичної освіти.

Кожний з п’яти розділів книги був представлений експертом проекту, що брав участь у написанні розділу. Так презентатором першого та другого розділу, присвячених аналізу Конституції та політичної системи суспільства, а також реформуванню адміністративно-територіального устрою країни та системі публічної адміністрації, став Ігор Коліушко – знаний експерт у галузі конституційного та адміністративного права, Голова правління Центру політико-правових реформ.

Експерт зазначив, що хоча з часу створення проекту у світі багато чого змінилося, загальна логіка книги залишається актуальною. «Це цікаве оригінальне видання, яке, можливо, не дає всіх відповідей на всі питання, але точно спрямовує, структурує суспільну думку, провокує дискусію та спрямовує на пошук відповідей на всі питання, з якими ми стикаємося», - сказав Ігор Коліушко.

Третій розділ видання, присвячений аналізу системи забезпечення справедливості та правосуддя у суспільстві, став продуктом спільної праці багатьох авторів. Представляючи даний розділ, Ганна Тимошенко торкнулася проблемних питань судової реформи, адвокат та медіатор Наталія Ковалко сконцентрувалася на позасудових способах вирішення спорів, а ветеран органів внутрішніх спав, полковник міліції у відставці Іван Конфуї звернув увагу на проблеми кримінальної юстиції.

Справжньою родзинкою видання «Правова Україна: реально вже зараз» став розділ 4, присвячений аналізу проблем систематизації законодавства України та спрощення правового регулювання суспільних відносин. Розділ був представлений його автором – Андрієм Омельченком, доктором юридичних наук, завідувачем кафедри цивільного та трудового права ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана». Професор Омельченко звернув увагу на надзвичайну кількість нормативних актів, що діють в Україні, на слабку якість законопроектів та запропонував системні рішення даної проблеми.

П’ятий розділ видання присвячений одній з найгостріших проблем сучасного українського суспільства – проблемі правової освіти. Автором та презентатором розділу стала Олеся Отраднова, доктор юридичних наук, заступник декана юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Основний наголос у презентації був зроблений на тому, що перш, ніж починати реформи, треба провести ретельний аналіз не тільки існуючих проблем, але і надбань, що має сучасна система освіти. Також авторка наголосила, що правова освіта не повинна обмежуватися лише освітою професійною, а має надаватися всім, починаючи зі школярів та закінчуючи людьми поважного віку.

У цілому всі автори проекту та експерти, що виступили в обговоренні, зазначили надзвичайну важливість видання «Правова України: реально вже зараз» та підкреслили, що треба доводити надані експертні пропозиції до влади і суспільства та надалі працювати над втіленням всіх тих професійних порад, які чітко визначені на сторінках видання.

ГО " Загальноукраїнський Рух Громадянин"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-