У Вінниці розповіли про перспективи законодавчого забезпечення децентралізації

У Вінниці розповіли про перспективи законодавчого забезпечення децентралізації

Укрінформ

У Вінниці в п’ятницю головам ОТГ розповіли про перебіг та перспективи законодавчого забезпечення децентралізації.

Зустріч з очільником регіону, представником профільного міністерства, експертами та нардепами-мажоритарниками відбулась в ході засідання Клубу голів ОТГ на тему «Перспективи законодавчого забезпечення децентралізації». Захід відбувся за підтримки Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Як розповів Укрінформу директор Вінницького ВП ЦРМС Олег Левченко, зібрання відбулося за ініціативи Вінницького регіонального відділення Асоціації ОТГ.

«На засідання Клубу голів ОТГ запросили народних депутатів, зовнішніх експертів, голову Вінницької ОДА та представників профільного міністерства. Керівникам об’єднаних громад сьогодні дуже важливо зрозуміти, в який бік рухається децентралізація і в якому стані перебуває цей процес. А також, які законодавчі зміни нас чекають у цій царині і яким має бути перспективний план формування територіальних громад Вінницької області, адже ми вже мали 7 варіантів цього документа. Тим більше, що Кабмін учора проголосував за те, щоб обласні ради усунути з цього процесу, - відповідний законопроєкт винесений на голосування. І якщо він буде проголосований, тоді експертам треба буде прислухатися до стейкхолдерів, які вже є й нікуди не подінуться – керівників об’єднаних громад. Загальне ж мета – не просто завершити процес об’єднання громад, а перейти до наступного – забезпечити їх збалансований економічний розвиток», - сказав Левченко.

Перед головами ОТГ виступив голова Вінницької ОДА Владислав Скальський. Він, зокрема, зазначив, що на даному етапі реформи децентралізації та прийдешньої адміністративно-територіальної реформи очільникам об’єднаних громад доведеться зіткнутися з перерозподілом відповідальності, яка ляже на їхні плечі разом з повноваженнями ліквідованих у їх нинішньому форматі районів.

«Процес добровільного об’єднання не може бути безкінечним. Нам потрібно знайти ту форму розподілу відповідальності за територію, яка називається Україна, яка називається Вінницька область, з використанням якої сто відсотків території будуть зайняті спроможними ОТГ. Громадами, які розуміють своє економічне існування, які розуміють своє майбутнє», - сказав Скальський.

Він наголосив, що громадам доведеться забезпечити надання усього спектра муніципальних послуг, до того ж, належної якості, максимально наблизивши їх до людей.

Нині ж, зазначив посадовець, в регіоні є 42 ОТГ, які покривають 76% області. Відтак, сильним громадам доведеться брати на себе відповідальність за слабкі території, попри наявні труднощі з фінансовою незбалансованістю, невизначеністю перспектив стосовно надходжень від акцизів, розмірів нарахувань податків на землю та нерухомість тощо.

За словами радника Вінницького ЦРМС з питань децентралізації Євгена Шаповалова, сьогодні процес створення ОТГ та приєднання територій до вже наявних об’єднаних громад активно просувається.

«Окрім існуючих 42-х, ще 5 провели всі необхідні рішення і документи яких вже лежать в ЦВК. Наша область одна з перших за кількістю приєднаних громад до ОТГ, до шести знову відбуватиметься приєднання. А про ефективність роботи існуючих говорить не тільки те, як зібрати до бюджету кошти, а й рівень капітальних видатків, які йдуть на розвиток. Деякі показують їх рівень на 23,8%, і це демонструє, що реформи просуваються і кожна четверня гривня громад іде на їх розвиток», - розповів Шаповалов.

Він також наголосив на активній міжмуніципальній співпраці ОТГ регіону. А серед проблем ОТГ Вінниччини зауважив зменшення нормативно-грошової оцінки землі, що призводить до зменшення надходжень до бюджетів громад, розташованих в аграрному регіоні.

Втім, і за наявних умов об’єднані громади, зокрема на Вінниччині активно працюють, продукуючи цікаві ідеї, які лягають в основу їхніх стратегії розвитку, зазначила представниця Міністерства розвитку громад та територій України Лілія Попова. Вона зауважила, що ОТГ варто активніше залучати кошти міжнародних програм та проєктів, які підтримують реформу децентралізації, - нині їх в країні працює близько півсотні, і в чотирнадцяти з них бенефіціаром є Мінрегіон.

Подальший перебіг реформи децентралізації мають унормувати зміни до Конституції України, які забезпечать її незворотність, - вважає незалежний експерт, директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак. Він зауважив, що опісля того ВРУ має ухвалити іще щонайменше 5 законів, які унормують повноваження всіх суб’єктів адміністративно-територіального устрою країни. Та попри наявність дискусій стосовно розподілу повноважень між ними базовою одиницею передбачається об’єднана територіальна громада.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Олександр Лапін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-