Виставковий проект «Battleofmemories: міфи та реалії радянської доби»

Виставковий проект «Battleofmemories: міфи та реалії радянської доби»

Укрінформ

Адреса: вул. Лаврська, 19, Музей Івана Гончара

Відкриття: 24.09.2019 о 16:00

Виставковий проект «Battle of memories: міфи та реалії радянської доби» має на меті розвінчати міфи минулого та привести у дію механізми здорового скепсису з приводу нав’язуваних світоглядних позицій і кліше.

Задля формування свідомого, мислячого суспільства важливо не тільки позбуватись інформаційного «сміття» з минулого, а й запобігати появі такого у майбутньому. Виставка - альтернативний шлях розв’язання проблеми радянської спадщини в музейному дискурсі, який полягає у контрастному поєднанні радянських міфологем з прихованою за ними дійсністю.

Люди, які виросли та більшу частину свого життя усвідомлювали себе як громадяни «великої країни» з постійним дефіцитом і цінами на продукти та навіяним відчуттям стабільності, яка, до того ж, асоціюється з молодістю та перспективами, — наразі переживають перманентний шок та несприйняття нової дійсності. Нині країна переживає чергову ейфорію і лихоманку, спричинених хворобою «ностальгії по совку».

Просто та доступно, спираючись на фактичні матеріали та емпатійне занурення у світ «маленької людини» тоталітарної епохи,  проект  дозволить зазирнути за межі несправжніх переконань та сталих уявлень,  а молодому поколінню допоможе скласти власну неупереджену думку та самостійно здійснити аналіз і прийти до висновків. 

Виставка поділена на інформаційні блоки-експозиції:

1. «Дорогой Леонид Ильич». Культ вождя.

2. «СССР – оплот мира». Радянський імперіалізм.

3. «Моральный кодекс строителя коммунизма». Контроль свідомості.

4. «Соблюдай бдительность». Переслідування інакодумців.

5. «Все для блага человека». «Совковий» побут.

6. «Органы не ошибаются…» Людина проти системи.

Ініціатива також включає  низку заходів:панельну дискусію за участі відомих істориків, семінар для регіональних музеїв за участі міжнародних спікерів, кураторські екскурсії.

Вперше в Україні презентація дослідження професорки Бременського університету Cюзанни Шаттенберг «Леонид Брежнев. Величие и трагедия человека и страны». Для студентів та школярів передбачена освітня програма, через яку вони зможуть відчути життя «маленької людини» в СССР: як вона почувалась, що могла бачити, читати, яку музику слухати (за книгою української письменниці Зірки Мензатюк).

Заплановані у межах проекту заходи  сприятимуть вирішенню конфлікту між нав’язуваною (маніпулятивною) та об’єктивною історичною пам’яттю, формуванню правдивого відображення минулого у людській свідомості заради сучасного та майбутнього.

Співорганізатори:

Український інститут національної пам’яті

Музей міста Кам’янське

За підтримки Українського культурного фонду

Партнери-співорганізатори:

Музей Івана Гончара

Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності

Музей становлення української нації

EPSON

Посилання на подію відкриття: https://www.facebook.com/events/390294068337018/?ti=icl

Посилання на сторінку проекту: https://www.facebook.com/Виставковий-проєкт-Battle-of-memories-501151420644000/?ref=settings

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-