Кабельний тестер

Кабельний тестер

Укрінформ

Найчастіше з роботою вимірювачів параметрів кабелю можна зіткнутися, спостерігаючи роботу телефонного майстра, який майстерно знаходить несправність серед заплутаної павутини проводів.

З продзвонкою проводів, щоб за сигналом зумера, навіть без вимірювання опору, визначити чи є обрив або навпаки коротке замикання, стикаються не тільки радіоаматори, а кожен, у кого є мультиметр. Але ось більш складні завдання, коли проводів в зв'язці десятки, здатні вирішити тільки кабельні тестери https://electronoff.ua/kabelnye-testery — спеціалізовані прилади для тестування електричних кабелів.

Цифровий кабельний тестер складається з двох базових компонентів — приймача і передавача (по-іншому відправити і прийняти сигнал не вийде) — і може виконати цілий ряд функцій:

  • Знаходження обірваних пар проводів, або навпаки тих, які через пошкодження захисної ізоляції «замикають» один на одного.
  • Пошук переплутаних пар, якщо проведена помилкова комутація.
  • Непрямим методом вимірювання довжини кабелю по загасанню сигналу.
  • Визначення швидкості проходження імпульсів, що актуально, наприклад, для кабельного домашнього інтернету.
  • Знаходження і відображення орієнтовного місця обриву на ділянці ланцюга для мінімізування часу для усунення поломки.

Для провідників з довжиною в метри, коли початок і кінець кабелю знаходяться в зоні видимості, можна обійтися аналоговим омметром або цифровим мультиметром.

А ось коли довжина досягає 1 км, без кабельного тестера не обійтися ніяк, більше того, окремі професійні моделі, наприклад NOYAFA NF-820, здатні вловити імпульси віддаленого генератора з відстані до 10 км.

Принцип дії заснований на подачі змінного сигналу досить великої амплітуди в межах 20 Вольт, інакше з кожною сотнею метрів, в залежності від опору кабелю, сигнал буде швидко затухати і приймальний пристрій не зможе його вловити на тлі шумів, і ідентифікувати.

Серед додаткових функцій подібних приладів слід зазначити:

  • пошук прихованої проводки: в стінах, як безконтактний детектор змінної напруги або прихованого під шаром землі кабелю;
  • захист від перенапруги, якщо раптом тестований кабель помилково буде підключений до джерела живлення;
  • можливість підключатися до роз'ємів RJ-11 і RJ-45. 

Інформація може відображатися як на повноцінному цифровому дисплеї — в більш дорогих кабельних тестерах або в простих — загоряється різна кількість світлодіодних індикаторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-