80 років "Групи 39" - незалежний альянс інформаційних агентств розширює коло своїх членів

Укрінформ

Найдавніший союз новин у світі відзначає 80-ту річницю заснування - нові члени dpa Deutsche Presse-Agentur та британське інформаційне агентство  PA Меdіа - президент "Групи 39" Клеменс Піг: "Модель незалежної та заснованої на фактах журналістики інформаційних агентств важливіша, ніж будь-коли".

Найстаріший в світі альянс незалежних інформаційних агентств, Група 39, відсвяткував своє 80-річчя 5 вересня 2019 року на Генеральній Асамблеї у Відні. Поправка до статуту при нинішньому австрійському президентстві дозволила додати двох нових членів: німецьке агентство новин dpa та британське інформаційне агентство PA Media офіційно приєдналися вчора, у четвер.

80 років "політично незалежних інформаційних агентств"

Утворення групи, яка зараз складається з десяти членів, сягає 1939 року. На початку Другої світової війни, інформаційні агентства країн Північної Європи (Данія, Норвегія, Швеція, Фінляндія) та Бенілюксу (Бельгія та Нідерланди), а також Швейцарське інформаційне агентство заклали основу для створення Групи 39 під назвою "Hellcommune", тим самим чинивши опір міжнародним агенціям того часу, які контролювалися державою або перебували під її впливом.

Модель цінностей для незалежних інформаційних агентств

Тоді, як і зараз, членів об’єднує спільна система цінностей. Вони не залежать від держави і уряду, діють відповідно до журналістського принципу "правдивих і неупереджених новин" і розглядають економічну силу як основу для підтримки редакційної незалежності. "Перенесення цієї моделі цінностей в майбутнє - це один з наших головних обов'язків", - заявив президент Генеральної асамблеї незалежного агентства новин альянсу Групи 39 та генеральний директор Австрійського агентства преси (APA) Клеменс Піг на Генеральній Асамблеї. "Модель "вільного потоку інформації" та незалежної і заснованої на фактахжурналістики інформаційних агентств є важливішою, ніж будь-коли, з огляду на сучасні глобальні виклики". Із близько 140 інформаційних агентств у всьому світі лише 20 не перебувають під впливом держави. "Традиційна і сильна роль незалежних агентств полягає у наданні достовірного та надійного контенту", - сказав Піг.

Об'єднання сильних сторін в цифровому форматі та технологіях

"З моменту прийняття німецького dpa та британського PA, ми тепер об'єднали всі незалежні агенції Європи під егідою Групи 39", - сказав Піг. Для нього посилення мереж та об'єднання агентств на цифровому та технологічному рівні є неминучим.

У публікації до 80-річчя Групи 39 йдеться про функції, членів, історію, завдання та стратегії незалежних від держави інформаційних агентств Європи: gruppe.apa.at/gruppe-39

Група 39:

Група 39 - це найстаріший у світі альянс інформаційних агентств, незалежних від держави. Його назва походить від року заснування - 1939 року, в якому інформаційні агенції з Норвегії (NTB), Швеції (TT), Фінляндії (STT), Бельгії (Belga), Нідерландів (ANP), Данії (Ritzau) та Швейцарії (sda) домовилися про нову спільну мережу новин. У 1956 році австрійська APA стала восьмим членом, а в 2019 році було прийнято німецьке інформаційне агентство (dpa) та британське інформаційне агентство PA Media.

Група дотримується принципу, що "вільна преса вимагає вільних та незалежних інформаційних агентств". Незалежність від держав, урядів та партій є важливим для членів, щоб гарантувати журналістську об'єктивність. Усі інформаційні агенції Групи 39 організовані в кооперативній або подібній формі, належать ЗМІ у відповідних країнах і є одними з найбільш інноваційних та економічно успішних інформаційних агентств. Група 39 святкує 80-річчя у 2019 році.

Для подальшої інформації:

APA - Австрійське агентство преси

Петра Галлер

Корпоративне спілкування

Тел .: +43 (0) 1 360 60-5710

petra.haller@apa.at

http://www.apa.at      

Відень, 6 вересня 2019 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-