Понад чотири тисячі книжок було продано у «Ветеранському наметі» на «Книжковому Арсеналі»

Понад чотири тисячі книжок було продано у «Ветеранському наметі» на «Книжковому Арсеналі»

Укрінформ

Перший за всю історію унікальний простір «Ветеранський намет» міжнародного книжкового фестивалю «Книжковий Арсенал» став справжньою сенсацією та лідером продажів серед інших локацій фестивалю. Щодня кількість відвідувачів та покупців нараховувалась сотнями. Відомі артисти, політичні діячі, містяни та гості столиці купували книжки собі та в подарунок, і рідко залишали намет лише з одним примірником в руках. Серед покупців було чимало представників бібліотек, які купували десятки книг про сучасну російсько-українську війну.

«Ми від початку не сумнівались в необхідності організації «Ветеранського намету» та його успіху. За підсумками фестивалю можу сміливо сказати, що результат перевищив навіть наші очікування. Більш як 4 тисячі проданих книжок, захоплені відгуки відвідувачів фестивалю та задоволені ветерани-письменники – це все дає нам натхнення рухатись далі і організовувати «Ветеранський намет» і в інших містах на фестивалях, виставках-продажах, ярмарках. Тож, запевняю – це лише гучний початок не менш цікавих заходів, орієнтованих на просування творчості, активності, бізнесів ветеранів», – наголосила Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

Ініціатор облаштування тематичного простору та куратор «Ветеранського намету», автор двох книг Мартін Брест в день закриття фестивалю зізнався, що під час заходу зміг отримати відповідь на своє головне питання. «Мене дуже цікавило, чи будуть нас купувати та читати звичайні, цивільні люди, які жодним чином не пов’язані з війною. І я отримав відповідь – так. Близько 70% відвідувачів намету та покупців – це люди, які взагалі не бачили війни і ніяк не пов’язані з військовими. Але вони все одно приходили, цікавились про книги, розпитували і, зрештою, купували нашу літературу. Значить українцям цікава ця темі, їм подобаються наші книги», – розповів Мартін Брест.

В свою чергу, заступниця Міністра Оксана Гаврилюк розповіла про своє бачення актуальності представлення ветеранської літератури на одному з найбільших тематичних заходів країни. «По-перше, і головне – ветеранська література як соціальний феномен. Ми не аналізуємо ветеранську книгу з точки зору літературної, але насамперед – суспільної цінності. Хоча історія доводить, що війна стає унікальним шансом на оновлення та зміцнення суспільства, збагачення культури та літератури. По-друге, ми показуємо, що синергія держави та громадянського суспільства може бути ефективною. По-третє, елемент самоідентифікації: «Ми з тобою – однієї крові!». Напевно ця теза найяскравіше простежувалась під час роботи «Ветеранського Намету», – зазначила Оксана Гаврилюк.

Протягом п‘яти днів було проведено кількадесят автограф-сесій та кілька презентацій зовсім нових книжок, які вийшли у світ просто напередодні фестивалю.Також в приміщенні Арсеналу відбулась дискусійна панель щодо значення ветеранської літератури для суспільства та, власне, для самих ветеранів. Міністр Ірина Фріз подякувала тим людям, які є безпосередніми організаторами «Ветеранського намету»: Мартіну Бресту – автору ідеї облаштування окремої тематичної локації та куратору «Ветеранського намету» Олесі Островській-Лютій, яка підтримала ідею розміщення намету на території Мистецького Арсеналу, а також 101-ій окремій бригаді охорони ГШ, яка надала та встановила військовий намет. Вона висловила щиру подяку всім авторам та волонтерам, які всі ці дні зранку до вечора перебували в наметі, консультували покупців, розказували про книжки, продавали їх та відповідали за всі робочі моменти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-