Вінницька ОДА допомагає підрозділам Міноборони ефективно виконувати свої завдання

Вінницька ОДА допомагає підрозділам Міноборони ефективно виконувати свої завдання

Укрінформ

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій 28 травня відвідав військову частину А 1119 (48-й арсенал Міноборони, розташований поблизу м. Калинівка).

Насамперед, очільник області разом із  директором Департаменту цивільного захисту ОДА  Сергієм Вовченком, оглянув адміністративно - господарську територію в/ч  А 1119, де зараз активно ведуться будівельні роботи. Командир військової  частини - полковник Микола Батюк прокоментував хід будівництва казарми поліпшеного типу на 48 осіб для проживання військовослужбовців – контрактників та відбудову приміщення клубу. За його словами, будівля клубу не використовувалась за призначенням з 2010 року через брак фінансування на ремонт та оснащення, а після вибухів  восени 2017 року потребувала капітальних дороговартісних ремонтних робіт.

Нагадаємо, увечері 26 вересня 2017 року почалася пожежа на складах 48-го арсеналу Міністерства оборони України поблизу м. Калинівка Вінницької області з подальшою детонацією боєприпасів. Із військової частини та населених пунктів у 10-кілометровій зоні тоді екстрено евакуювали понад 30 тисяч осіб. Збитки від пошкодження житлових будинків та об’єктів інфраструктури снарядами і мінами, які розліталися з арсеналу, оцінюються в десятки мільйонів гривень.

Відтак, на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, компенсаційні виплати постраждалим родинам  у 2017 році було використано близько 50 млн. грн.  бюджетних коштів, включаючи державну допомогу, кошти обласного бюджету та бюджету м. Вінниці. Також були залучені  надходження від благодійників і волонтерська допомога.

На даний час, за словами командира військової  частини А 1119, виконані стовідсотково роботи із встановлення зовнішньої та внутрішньої огорожі, налагоджено  сучасну систему відео спостереження. Також, на виконання рішення Ради оборони, проведено вирізання лісових насаджень у 50-метровій зоні  навколо арсеналу та прорідження лісу в зоні 50м.

«Коли ліс підходив безпосередньо до зовнішньої огорожі, то вартовий  на  чергуванні мав обмежений огляд території, зараз же 50 метрів від КПП він проглядає повністю»,- коментує Микола Батюк.

Під час огляду  об’єктів головою облдержадміністрації, командир військової  частини - полковник Микола Батюк зазначив, що за останній рік завдяки благодійній допомозі та  коштам з обласного бюджету поліпшується морально-психологічний стан військовослужбовців, адже  на благодійних засадах будується житло для військовослужбовців за контрактом – казарма поліпшеного типу на 16 секцій ( цей факт навіть викликав притік військових кадрів за контрактом до частини). Відновлюється приміщення клубу на 450 місць, де буде також спортивна зала, бібліотека та кілька кімнат для гурткової роботи ( деякі військовослужбовці проживатимуть  на території військової частини із сім’ями).

«Будівництво казарми поліпшеного типу вартістю близько 40 млн грн розпочалось всередині лютого 2019 року і з тих пір роботи ведуться фактично цілодобово, без порушення термінів, тож сподіваємось, що 1 липня, як і передбачено проектом, будинок буде зданий. Спонсори обладнають повністю готові квартири  сантехнікою, бойлерами та кухонними меблями»,- розповів Микола Батюк.

«У 2018 році на відновлення  приміщення клубу з обласного бюджету було виділено 650 тис. грн,- зазначив Валерій Коровій,- за ці кошти повністю виготовлено нову покрівлю. У поточному році вже профінансовано 1 млн. 100 тис. грн. на відновлення актової зали, виготовлення вікон, дверей, встановлення системи опалення. Зараз проходять тендерні процедури, тож маємо надію до кінця  2019 року завершити основні роботи на цьому об’єкті.

Ще 900 тис. грн. бюджетних коштів виділено  на придбання спеціалізованої техніки для робіт безпосередньо на арсеналі».

Підсумовуючи побачене, голова ОДА Валерій Коровій  підкреслив, що на сьогодні силами і засобами Міністерства оборони України, Генерального штабу, органами місцевої влади робиться все необхідне для того, щоб мінімізувати  вірогідність повторення ситуації, яку довелось пережити  жителям  Калинівського району у 2017 році. Частина боєприпасів, яку не можна транспортувати, утилізується в безпечний спосіб на території арсеналу, а основна  їх  частина, після розмінування, вивозиться за межі Вінницької області на військові полігони з подальшою утилізацією.

«Проте, поряд із  забезпеченням чіткого та безпечного виконання завдань, в т. ч. бойових, які стоять перед військовою частиною А 1119, вважаю  не менш важливим напрямком роботу з особовим складом частини: кількість військовослужбовців, які тут служать, зросла, вимоги до них  посилились. Тож необхідно створити належні побутові умови і надати військовослужбовцям можливість мати культурне дозвілля. Тож тут підставляють плече і органи місцевого самоврядування і обласна державна адміністрація»,- зазначив Валерій Коровій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-