Активізація кампаній кандидатів, орієнтованих на «чорний PR» та незаконні засоби агітації негативно впливає на сприйняття виборчого процесу

Активізація кампаній кандидатів, орієнтованих на «чорний PR» та незаконні засоби агітації негативно впливає на сприйняття виборчого процесу

Укрінформ

Київ, 15 квітня, 2019 - ENEMO відзначає, що всі кандидати та зацікавлені сторони визнали офіційні результати ЦВК. Затримки в процесі підрахунку голосів на рівні ОВК не вплинули на легітимність результатів першого туру, хоча недоліки у списку виборців, викликані технічними проблемами в Державному реєстрі виборців, є причиною для занепокоєння. Активізація кампаній кандидатів, орієнтованих на «чорний PR», брудні технології в соціальних мережах, а також повідомлення про незаконні засоби агітації обмежують можливість виборців зробити усвідомлений вибір і негативно впливають на сприйняття виборчого процесу.

Такі висновки було зроблено в третьому Проміжному звіті за період з 1 квітня по 12 квітня 2019 р., опублікованому Міжнародною місією зі спостереження за виборами ENEMO в Україні.

«Кандидати не оскаржували офіційні результати ЦВК, незважаючи на попередні заяви, що вони не приймуть поразки. Другий тур виборів відбудеться 21 квітня, де Володимир Зеленський та Петро Порошенко змагатимуться за більшість голосів », - йдеться у звіті.

10 квітня ЦВК сформувала 199 ОВК і призначила до кожної комісії 14 членів - по сім кандидатів від кожного кандидата.

«Загальна кількість членів ОВК у 199 ОВК становить 2 786. Серед них 60,01% - жінки, 39,98% - чоловіки », - йдеться у звіті.

Загальна кількість очікуваних ДВК для другого туру становить 29 806.

«Занепокоєння залишається щодо рівня професіоналізму, досвіду та підготовки членів ДВК. У окремих випадках спостерігачі ENEMO повідомили, що ОВК стикалися з проблемами під час призначення членів ДВК у встановлений термін, що було пов’язано з неподанням достатньої кількості кандидатур кандидатами », - вказано у звіті.

Станом на 12 квітня 201 189 виборців зареєструвалися для тимчасової зміни місця голосування.

Співрозмовники ENEMO, у тому числі керівники департаментів Державного реєстру, пояснили, що проблеми зі списками виборців в основному були наслідком відсутності електронного зворотного зв'язку з веб-сайту Державного реєстру.

"На основі наявної інформації, ENEMO залишається стурбованою тим, що недоліки у списках виборців не можуть бути усунені напередодні другого туру", - йдеться у доповіді.

Негативна агітація та агресивна риторика обох кандидатів ознаменували період між двома турами виборів.

«Тактика ‘чорного піару’ та брудні кампанії були основними напрямками стратегій кандидатів. Вони використовували соціальні медіа-платформи для поширення негативних повідомлень про опонента, які потім поширювалися традиційними ЗМІ. Вони містили дискредитаційні матеріали, у тому числі принизливі фото-колажі, фальшиві новини та агресивне навішування ярликів», - йдеться у звіті.

ENEMO висловлює занепокоєння щодо використання нелегальних агітаційних матеріалів, друкованих та цифрових матеріалів, які використовують неправдиву інформацію з метою дискредитації гідності кандидатів.

«У зв’язку з цим, ENEMO відзначає відсутність санкцій щодо кандидатів», - цитується в доповіді.

Обидва кандидати розпочали серію обмінів промо відео щодо місця та умов проведення телевізійних дебатів до того, як ЦВК оголосила результати виборів та призначила другий тур.

«Таку діяльність можна сприймати як передвиборну агітацію, але неоднозначні положення Закону про вибори Президента залишають місце для тлумачення, що дозволяє учасникам використовувати юридичні лазівки на свою користь», - йдеться у звіті.

ENEMO відзначає важливість президентських дебатів, які є основоположною платформою для надання виборцям можливості почути, як кандидати обговорюють ключові питання, та водночас для підвищення ступеню прозорості та підзвітності кандидатів.

«Процес вирішення спорів у виборах продовжує ілюструвати неоднозначність законодавства. Велику кількість скарг було відхилено з процедурних підстав і не було розглянуто по суті, - йдеться у звіті.

У день виборів і в період після виборів більшість скарг було подано до поліції.

«Поліція зафіксувала всі скарги, однак більшість цих справ залишаються без уваги, оскільки вони були віднесені до категорій ‘некласифіковані’ або ‘інші’. Значна кількість поданих до поліції скарг, як усних, так і письмових, стосувалася питань зі списками виборців», - цитуються в доповіді.

Міжнародна місія ENEMO зі спостереження за виборами Президента України 2019 року фінансується Агентством США з міжнародного розвитку через Національний демократичний інститут, Міністерством закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина та Європейським Союзом. Зміст документа є виключною відповідальністю ENEMO і не обов'язково повинен відображати позицію донорів.

Повну версію звіту ви можете знайти за посиланням:

http://enemo.eu/uploads/file-manager/InterimReport3-ENEMOIEOMPresidentialElectionsUkraine2019.pdf?fbclid=IwAR2zUjrklnXSaNWv2kGBKXviGhxs_aoVGBIMjOtr4EZlC4nVSgzIRFJcepk

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтесь:

Мая Мілікіч, Спеціаліст зі зв’язків із громадськістю і логістики

E-mail: maja.milikic@enemo.eu; Телефон: +380 68 939 0686

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-