Жінки Туреччини -  від минулого до сучасності

Жінки Туреччини - від минулого до сучасності

Укрінформ

Турецька жінка – одна з важливих динамік турецького суспільства. Протягом усієї історії турецька жінка, як кожен активний та поважний член суспільства, просовувала вперед роль жінки в турецькому суспільстві в період модернізації. У період, коли в багатьохкраїнахобговорювалосьмісцежінки в суспільстві, 1934 року, турецька жінка отримала право голосувати та балатуватися на виборах, що зіграло важливу роль в долі Туреччини. На виборах, які відбулися одразу після цього, жінки вперше стали членами парламенту, завдяки чому Туреччина посіла друге місце в списку країн світу, за кількістю депутаток.

Турецька жінка грала визначну роль нелише в політиці, а й у багатьох інших сферах, від літератури до науки. Мислитель та літератор Халіде Едіп Адивар, перша турецька жінка-пілот Сабіха Ґьокчен, фотограф Їлдиз Моран, раллі-пілот Саміре Моркая, скрипалька Суна Кан, хімік Ремзіє Хісар, фізик Більґе Деміркьоз, філолог Арза Ерхат, це лише декілька імен зі списку провідних жінок, які своїми досягненнями зробили внесок в турецьке суспільство. У період національної боротьби 1920-х років, провідні турецькі жінки носили снаряди напередову, а їх онуки, підчас спроби зрадницького державного перевороту 15 липня, жертвуючи собою, захищали Туреччину та турецьку демократію.

6-го березня відбудеться захід Інституту ім.Юнуса Емре в Києві, темою якого стане «Турецька Жінка». Захід буде проведено в 3 корпусі Київського національного лінгвістичного університету о 13.30, де буде розкрито тему провідних жінок турецього суспільства. З доповідями виступатимуть: викладачка факультету літератури університету Акденіз, доц., д-р. Рейхан Челік, та викладачка факультету журналістики Київського університету ім. Бориса Грінченка, доц., д-р. ОльгаХамедова. Доц.,д-р. Челік, розповість про провідну та реформаційну роль турецької жінки в турецькому суспільстві. Доц., д-р. Хамедова вестиме мову про образ турецької жінки в українській пресі 1920-1930 років.

Запрошуємо всіх бажаючих.

Місце: Київський Національний Лінгвістичний Університет (Вхід вільний)

Дата та Час: 6 березня 2019  Середа – 13.30

Контакти: +38 063 355 2604 – Whatsapp – Viber

(Facebook – Twitter – Instagram /yeekiev) / kiev@yee.org.tr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-