У Вінниці затвердили концепцію інтегрованого розвитку міста-2030

У Вінниці затвердили концепцію інтегрованого розвитку міста-2030

Укрінформ

У Вінниці в п’ятницю у ході сесії Вінницької міської ради депутати затвердили Концепцію інтегрованого розвитку міста до 2030 року.

«Цей документ є дороговказом, який визначатиме шляхи розвитку міської  громади на наступні 10 років. І найважливіше те, що Концепція розроблялася разом з громадою - це спільна робота, яка передбачає також спільну реалізацію – з тими можливостями, які дала нам децентралізація. Це був дійсно новий підхід до стратегічного планування. Тому що сама Концепція інтегрованого розвитку міста для нас досить нове поняття, які і для інших міст України. Цей принцип   застосовується для розвитку територіальних громад у країнах Європи, таких як Німеччина, Швейцарія, Франція та у скандинавських країнах. Тому хочу подякувати Урядам Німеччини та Швейцарії, а також організаціям GIZ та SECO за надання методичних рекомендацій, допомогу в формуванні самої Концепції-2030. Також нас підтримували Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов. 

Цей документ є дороговказом розвитку Вінниці щонайменше до 2030 року. Він визначає просторові та змістові пріоритети. Концепція також стане рамковим документом для розробки нового Генерального плану розвитку міста.

Підготовка до роботи над Концепцією розпочалась ще у 2016 році. Тоді, у квітні, був підписаний Протокол про співробітництво в рамках реалізації проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» між німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» та виконавчим комітетом Вінницької міської ради, однією зі складових якого була  розробка Концепції інтегрованого розвитку міста Вінниці.

Інтегрований підхід до планування подальшого розвитку міста проходив завдяки взаємодії представників різних галузей, які разом шукали рішення. До підготовки документу залучались усі зацікавлені сторони: фахівці, громадяни, підприємці, науковці, органи влади всіх рівнів тощо. Проводили аналіз усіх галузей, були формальні та неформальні обговорення, в тому числі й з учнями та студентами, загальноміські форуми, фахові тренінги, які проводили німецькі та швейцарські експерти. Працювали робочі групи, відбулись фахові майстерні за участі міського голови, його заступників, керівників структурних підрозділів міської ради.

Головний лейтмотив Концепції полягає у тому, що Вінниця має стати містом, в якому хочеться залишитись. Документ містить п’ять основних пріоритетних візійних частин (візія – ідея, логічна конструкція образу бажаного майбутнього). 

Перша – «Комфортне, культурне та соціально відповідальне місто», її метою є розвиток і самореалізація людини в місті змістового дозвілля. Серед планів цієї візії – виявити та актуалізувати «культурний код» міста, підсилити його інтеркультурність. Забезпечити профорієнтацію учнів, акцентуючи увагу на точних науках, ІТ та робочих спеціальностях. Планується й надати можливість навчатись протягом життя та розвивати креативність серед усіх вікових категорій у всіх куточках міста. Важливим елементом є й покращення профілактики захворювань, посилення ролі страхової медицини, підвищення можливості займатись фізкультурою та спортом у всіх районах міста. Заходи плануватимуться з урахуванням потреб мешканців чоловічої та жіночої статі. 

Наступна візія – «Конкурентоспроможне українське місто на мапі Східної Європи» («Made by Vinnytsia» в трикутнику між економічними центрами України). У цьому розділі серед завдань – сприяння створенню власного продукту, сервісу підприємцями міста «Made by Vinnytsia». Також – модернізувати традиційні галузі економіки та розвивати нові напрямки, застосовувати міжнародні стандарти якості та сталого розвитку підприємствами міста, в тому числі комунальними. У планах й модернізувати та побудувати необхідну інфраструктуру для виробництва та ведення бізнесу, створити фінансові інструменти для розвитку підприємництва міста тощо.

Третя візія – «Екологічне і зелене місто над річкою Південний Буг, місто сталої міської мобільності». Планується працювати над забезпечення міста якісною питною водою, в тому числі за рахунок очистки річки Південний Буг, покращити сортування, збір та переробку відходів, продовжувати впроваджувати заходи з енергоефективності, у міській мобільності надавати пріоритет пішоходам.

«Екологія – це дуже важливе питання і відповідальність всієї громади. Лише влада не зможе реалізувати заходи самостійно. Тільки спільно з вінничанами ми можемо досягати поставлених цілий. Ми можемо навіть в цій залі дати відповідь на такі питання: Чи розділяємо ми відходи? Чи економимо енергію на виробництвах, робочих місцях чи вдома? І виходячи з того, наскільки ми для себе розуміємо, що від кожного з нас залежить, такий і буде результат. Якщо говорити, наприклад, про якісну питну воду. Ми всі знаємо, що з річкою та її притоками є серйозні проблеми. Але наголошую на тому, що тих заходів, які буде вживати тільки Вінницька міська рада, - не буде достатньо для вирішення комплексу всіх питань. Мені колись, коли я ще був секретарем міської ради, мій колега з Хмельницького сказав: «Ви п’єте те, що ми виливаємо в річку». Тому ми повинні розуміти, що кожна громада має створювати належні умови в рамках своєї території і повноважень. Але без фінансової і ресурсної підтримки регіону та держави, без залучення сусідніх областей - досягти гарного результату, як, наприклад, в тій самій Швейцарії, неможливо», - підкреслив міський голова.

«Місто збалансованого просторового розвитку» – це четверта візія. Тут заплановано актуалізувати, підсилити та продовжити лінію Корсо як головну просторову вісь розвитку міста. Лінія Корсо у Вінниці це вул. Келецька – Пирогова – Соборна – Коцюбинського з мультифункціональними центрами (600-річчя – Келецька, «Урожай», Театральна–Соборна, пл. Перемоги). У документі йдеться про розвиток мереж мультифункціональних центрів та підсилення їхніх основних функцій, серед яких – транспортні, освіті, медичні, рекреаційні. Також планується підсилити функціональність історичного центру міста, інтегрувати річку Південний Буг у міський простір, посилити її рекреаційну функцію. Серед завдань також збереження та доповнення мережі зелених зон Вінниці.

П’ятою візією є «Місто сильної громади» – посилення довіри та взаємодії через реалізацію спільних цілей. Серед завдань – забезпечити співпрацю органів влади з вінничанами для реалізації поставлених цілей, підвищувати рівень безпеки в місті, підвищувати рівень володіння цифровими навичками городянами, користування муніципальними електронними ресурсами, надалі розвивати систему надання адміністративних та інших послуг в усіх районах міста.

До травня цього року планується розробити та запровадити системи індикаторів та моніторингу Програми. До липня – розробити паспорти стратегічних проектів до кожної з візій, а також довгострокового плану їх реалізації; план реалізації КІРМ. А до жовтня 2019 року планується запровадження нових процесів реалізації КІРМ із синхронізацією документу з наявними програмними документами.

«Для того, щоб Вінниця продовжувала свій розвиток і була найкомфортнішим містом в Україні та на мапі Східної Європи, - нам всім потрібно бути патріотами свого рідного міста, потрібно долучатись до процесів, які відбуваються в місті. Тому що один в полі не воїн. Тільки разом ми можемо досягнути позитивного результату. Важливо не просто йти, важливо швидко рухатись! І саме в об’єднанні заради подальшого розвитку комфортного сучасного європейського міста, в якому хочеться залишитись, полягає суть Концепції інтегрованого розвитку міста «Вінниця 2030», - підсумував Сергій Моргунов.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-