Позолота жіночих образів в картинах Густава Клімта

Позолота жіночих образів в картинах Густава Клімта

Укрінформ

Вам же цікаво знати, хто сьогодні найпопулярніший художник в Україні і чиї картини користуються найбільшою увагою? І нам цікаво, але ось як дізнатися хто? Прораховувати скільки наших громадян відвідали музеї по всьому світу і стояли біля конкретних картин? Встановити пости в бібліотеках і враховувати, хто і скільки брав каталогів з картинами і на які дивився? Відстежувати в інтернеті хто, звідки і скільки хвилин провів на художніх сайтах або на сайтах музеїв, і скільки часу дивився на різні картини? Замовити у провідних центрів соціальних досліджень репрезентативне опитування наших громадян по даній темі? Зрозуміло, не всі ці методи реальні або можливі. А навіть можливі, дуже дорогі.

Але ми вчинили простіше, і хоч наш метод на 100% не претендує на точність, проте досить об'єктивно описує сьогоднішню ситуацію з найпопулярнішими картинами і їх авторами. Для визначення лідерів ми звернулися до однієї з провідних в країні художніх студій по друку картин на полотні - компанії «АртФактор». І попросили їх, на основі багаторічного досвіду виконання репродукцій одиночних і модульних картин на замовлення, хоча б навскидку, але назвати найпопулярніших і затребуваних художників і їх полотна. Такі дані нам дали, а ми ділимося ними з вами.

Про решту лідерів цього списку ми розповімо в інших статтях, а сьогодні пропонуємо невелику інформацію про художника, чиї картини в запитах наших громадян перебувають у лідируючій десятці, за версією інтернет-магазину «АртФактор».

І це австрійський художник-модерніст, майстер, чия творчість досі приваблює безліч шанувальників, а полотна продаються на різних світових аукціонах за десятки мільйонів доларів - Густав Клімт. А однією з найбільш затребуваних його робіт сьогодні є легендарне «Древо життя», репродукцію якї замовляють і в моно, і в модульному виконанні. Трохи відстає від неї по популярності замовлень його ж картина «Поцілунок».

Подивіться уважно картини Клімта. Незважаючи на різноманітність портретних сюжетів, їх важко сплутати з полотнами інших авторів. Вони легко вгадуються по характерній кольоровій мозаїці і щедрою позолотою. І навіть його пейзажі, яких Густав написав безліч, мають своєрідний колірний фірмовий почерк автора. Однак ім'я собі, більш ніж сто років тому, Клімт зробив не пейзажами і не оформлювальними роботами, якими займався в молодості. Ще в кінці 19-го століття, на художньому Віденському сесійній, Густав потужно потряс консервативну австрійську публіку. Саме в той час, в своїх нових роботах він радикально змінив раніше властиву йому класичну манеру письма на епатажну еротику.

На початку двадцятого століття суспільство в Європі, і зокрема в Австро-Угорщині, відрізнялося досить пуританськими поглядами. При вигляді картин з відверто і детально виписаної жіночої наготою, багато громадян впадали в благородний раж і пропонували автора такого роду шедеврів навіть позбавити волі. Однак Клімт, вже поміняв тематику з офіціозної на жіночно-еротичну, на подібні заклики на свою адресу відповідав полотнами, з все більш мальовничо виписаними анатомічними подробицями. «Оголена істина», «Золоті рибки» або «Моїм критикам» - ось його відповідна реакція, миттєво виражена в картинах. І як нам здається, ця ж публіка, яка несамовито критикувала Густава за відвертість, вона ж ці картини і купувала! Тому, що не було у Клімта в той час навіть місяці, коли його полотна залежувались в майстерні. А після вже першого успіху понеслося-поїхало в такому ж ключі далі. «Золотий період» - так називаються ці роки в його біографії. Тому що і справи йшли добре, і картини були фактично реально золотими, вірніше з включенням позолоти. Що, поряд з оригінальними колірними візерунками, назавжди стало відмінною рисою його полотен. «Портрет Аделі Блох-Бауер» і «Поцілунок», «Три віки жінки» і «Даная», «Древо життя» та «Юдиф і Олоферн» - такого плану роботи можна перераховувати безкінечно.

Чому Клімт так любив позолоту - є версія. Ми думаємо це завдяки тому, що з дитинства він бачив, як працює його батько - гравер по золоту. Навчався у нього і знав усі тонкощі цього мистецтва. Ну, а крім того, роботи з позолотою відразу ставали дорожче, і вигідніше для автора при реалізації.

Однак дорогий Клімт нам не скандальними спогадами, а своїми неповторними картинами, на які хочеться дивитися вічно. Дивитися, дивуючись майстерності геніального художника, що зумів так заворожуюче показати нам красу і унікальність жінки, а завдяки їй, красу і цінність самого життя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-