Зимовий відпочинок на морі за кордоном: практичні поради

Зимовий відпочинок на морі за кордоном: практичні поради

Укрінформ

На дворі не 90 рiк, а це значить, що навіть сім'я з хорошим достатком може накопичити як мінімум на те, щоб раз в 1-2 року злітати на моря відпочити. При цьому багато туристів прагнуть зробити це в осінні і зимові місяці, щоб забути на тиждень-другий про морозах, сльоти та сірому небі над головою.

Найбільш затребуваним напрямком відпочинку залишаються

горящi тури – в Туреччину, Єгипет, рідше на Кіпр, в Туніс або в Південно-Східну Азію. Перші два варіанти підкорили вітчизняного любителя подорожувати привабливою ціною за «все включено» і горезвісні 4-5 зірок, недовгим перельотом, ринками, де можна купити все, що завгодно.

Вирушаючи в ці країни, обов'язково отримаєте актуальну інформацію у туроператора про політичне становище в країні, про наявність небезпечних для туриста регіонів, місцях військових зіткнень, якщо такі є. Подумайте про ризики і можливо змініть країну відпочинку. І неважливо, що ви купили саме, горящi тури у Египет або в Камбоджу - ситуація і рівень безпеки в будь-якій країні може змінюватися дуже швидко.

Також отримаєте у фахівця інформацію про те, що варто брати на відпочинок, а що тягнути з собою в літак необов'язково.

Документи, гроші, аптечка

Бажано не тільки зберігати документи в надійному місці, але і заздалегідь зробити їх ксерокопії - це спростить життя, якщо документи раптом вкрадуть. По можливості носите цінні речі з собою завжди, не залишайте їх без нагляду. Пам'ятайте, що навіть сейфи в номерах деяких готелів - це не найбезпечніший варіант.

Що стосується грошей, то найбільш ходової валютою залишаються долари. Не зберігайте їх в одному місці. Якщо ви плануєте змінювати свою національну валюту - робіть це не у місцевих міняв, а в державних установах - в банках або на пошті.

Візьміть банківську картку міжнародного формату, навіть якщо ви не плануєте нічого знімати. У разі форс-мажору на неї вам можуть перевести гроші родичі і друзі.

Також не забудьте зібрати аптечку з індивідуально підібраними препаратами і обов'язково візьміть рецепти на ті ліки, з якими можуть виникнути проблеми на кордонах.

Ринки, базари, сухий закон. Якщо ви обрали тури в Турцiю, напевно, ви захочете привезти з собою щось назад - одяг, текстиль, посуд, солодощі. У Туреччині та Єгипті турист - це джерело доходу, тому будьте готові, що вас будуть оббирати до нитки біля прилавків, в магазинчиках і на екскурсіях.

Торгуйтеся і завжди заздалегідь позначайте суму, яку ви заплатите після надання послуг. Хороший приклад єгипетського маркетингу - пустити вас посидіти в сідло верблюда за 1 долар, а за те, щоб спустити вас на землю - запросити вже 20 доларів.

Не забувайте про сухий закон в ряді країн. Навіть якщо ви турист і не проповідуєте іслам, дотримуйтесь правил - не вживайте взагалі або робіть це в дозволених місцях. З наркотиками в ряді країн ще суворіше - навіть туриста тут можуть заховати за грати на десятиліття.

Одяг та аксесуари

Пам'ятайте, що у випадку з Туреччиною і Єгиптом, не кажучи вже про більш релігійних мусульманських країнах, важливо одягатися, як можна пристойніше - дами повинні носити довгі спідниці, що не штани і не шорти, прикривати голову і плечі, вести себе не зухвало. Чоловікам теж краще не світити голим тілом - це, як мінімум, ознака неповаги. Тим більше, якщо ви плануєте відвідувати культурні місця, мечеті, музеї.

Також жінкам і дівчатам не рекомендується гуляти на самоті - увагу настирливих місцевих чоловіків може в підсумку закінчитися плачевно.

Що стосується вибору одягу і аксесуарів - пам'ятайте про спеку і відпочинку на пляжі. Подбайте про захист голови і шкіри від палючих променів, при бажанні візьміть трубку і маску для плавання. Купатися в Червоному морі і тропічних водах без спеціального взуття - не найкраще рішення. Купатися в Нілі - взагалі божевільне захід, так як вода в річці кишить заразою.

висновок

Це далеко не повний список того, про що варто пам'ятати туристу, який їде в Туреччину, Єгипет та інші мусульманські країни. У кожній країні свої правила є для фотографування чого або кого-небудь, поведінки на дорозі, знайомства з місцевою флорою і фауною, норми чайових і бакшишу. Детальнішу інформацію можна отримати у досвідченого консультанта туроператора, а також почитайте актуальні форуми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-