Найсучасніший в Україні молодіжний центр «KVADRAT» офіційно відкрито на Вінниччині

Найсучасніший в Україні молодіжний центр «KVADRAT» офіційно відкрито на Вінниччині

Укрінформ

Сьогодні, 19 грудня, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, голова обласної Ради Анатолій Олійник, секретар Вінницької міської Ради Павло Яблонський взяли участь в урочистому відкритті обласного молодіжного центру «Квадрат». На урочисте відкриття також завітав заступник Міністра молоді і спорту України Олександр Ярема. Модератором заходу стала директорка департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталія Заболотна. Насамперед, вона зазначила, що своєму грандіозному відкриттю Центр завдячує голові обласної державної адміністрації Валерію Коровію.

«Сьогодні справді грандіозне відкриття. Грандіозне воно від початку самої, на перший погляд, нереальної ідеї, шаленого об’єму роботи, яку вдалося здійснити за ці два роки, до сьогоднішнього супер-результату, який став можливим завдяки очільнику нашого регіону. Повірити в нашу ідею і ризикнути втілити її в життя могла тільки людина, яка безмежно вірить в молодь Вінниччини»,зазначила Наталя Заболотна.

Звертаючись до учасників заходу, голова облдержадміністрації зазначив, що ця знакова для області подія не змогла б відбутися без всебічної підтримки Уряду та особистого сприяння Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Керівник регіону висловив переконання, що обласний молодіжний центр «Квадрат» стане фундаментом для майбутнього розвитку молодіжної політики області.

«Якщо говорити про владу і молодь, то у попередні часи було чимало спроб налагодити систему взаємодії з молоддю, але нинішній світ не стоїть на місці і питання ініціативи, креативності виходять на перший план. Ми прагнули винайти нові механізми співпраці з молоддю. Принципово важливим було рухатися по шляху формування середовища, де молодь почувала б себе комфортно, творчо, маючи всі можливості для розвитку. Творча енергія та сучасний підхід молодих людей неймовірно надихає рухатися вперед»,наголосив Валерій Коровій.

Звертаючись до присутніх, заступник Міністра молоді і спорту України Олександр Ярема підкреслив, що історія створення «Квадрату» – це показова ілюстрація принципу, на якому сьогодні базується молодіжна політика в Україні – жодних рішень для молоді без молоді.

«Цей підхід був продемонстрований на прикладі  створення даного Центру – молоді люди фактично сформулювали запит, зуміли прокомунікувати його, заручитися підтримкою різних гілок влади. Подібних «Квадрату» закладів в Україні немає, це унікальний приклад і унікальний досвід, яким можна пишатися і необхідно поширювати серед інших регіонів України», – наголосив Олександр Ярема.    

«Кожен із нас повинен усвідомити просту істину: Україна починається з тебе. На прикладі «Квадрату» місто, область і держава зуміли спрацювати на результат. «Квадрат» стане місцем зустрічі творчих та ініціативних людей, з нестандартними підходами та сучасним мисленням, які, обмінюючись ідеями та енергетикою, стануть рушійною силою прогресу нашої області»,таке переконання висловив голова обласної Ради Анатолій Олійник.  

Секретар Вінницької міської Ради Павло Яблонський, звертаючись до молоді, зазначив: «Ви – найпрогресивніша частина населення. Ви живете в час унікальних можливостей і маєте змогу реалізувати себе сповна. Ми інвестуємо в вас, бо ви – наше сучасне і майбутнє. І сьогодні  креативний простір «Квадрат» відчинив свої двері».  

«За два з половиною роки ми вивчили досвід кращих відкритих просторів та молодіжних центрів країни і світу. Це перший прецедент подібного молодіжного центру в Україні, коли об’єднались молодь, бізнес, громада і влада всіх рівнів - повідомила в.о. директора Центру Світлана Ярова, - важливим є і те, що центр функціонував в експериментальному режимі більше року. Наповнювався ідеями, цінностями, людьми і проектами. І для нас важливо зберегти ці цінності і розвивати їх в майбутньому. В центрі абсолютно інклюзивне й доступне середовище та є наміри претендувати на Знак якості Молодіжних центрів Ради Європи».

Директор департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталія Заболотна зазначила: «Обласний молодіжний центр «Квадрат» покликаний створити середовище для успішної самореалізації молоді Вінниччини у наступних напрямках: освіта, наука, бізнес, влада і громада, медіа, культура. Наскрізним напрямком центру буде національно-патріотичне виховання молоді області. Впровадження ефективної та цілеспрямованої молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації можливе лише за умови об’єднання зусиль і координації діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та молодіжного представництва. Саме тому одним із пріоритетів державної молодіжної політики сьогодення є розвиток молодіжної інфраструктури, зокрема розбудова мережі молодіжних центрів».

Відкриття стартувало з Форуму KvadratGrangOpening, який зібрав молодь з усіх куточків України. На Форумі працювало шість дискусійних панелей, які тематично дублювали напрямки роботи центру: освіта, наука, культура, бізнес, сучасні медіа, влада і громада. В ході дискусій спікери визначили больові точки, досягнення та виклики, які постають у визначених сферах. Спікерами форуму виступили Павло Шеремета, Валерій Примост, Олександр Варениця, Максим Демський, Леонід Марущак, Петро Мисливий, Катерина Калитко та інші.

Молодіжний центр «Квадрат» – це 700 кв.м креативного простору у самому центрі міста Вінниця для продукування та реалізації творчих та бізнесових ідей, наукових, соціальних та громадських ініціатив. Приміщення містить лекторії, лабораторію, коворкінг-зону, студію звукозапису, майданчик для створення on-line радіо і телебачення та проведення заходів на 300 осіб. Центр матиме сучасну лабораторію для проведення наукових досліджень, виготовлення прототипів власних ідей (3D принтери, лазерний різак, ріжучий плоттер, свердлильний та точильний станки).

Нагадаємо, комунальний заклад «Обласний молодіжний центр «Квадрат» у Вінницькій області утворено рішенням 31 сесії обласної Ради 7 скликання від 26 квітня 2018 року. Проект реалізовано за кошти Державного фонду регіонального розвитку – 9 109,0 тис. грн.., обласного бюджету – 1 250,0 тис. грн.., бюджету громадських ініціатив м. Вінниця – 1 млн грн., Управління Верховного комісара ООН у справах біженців – 600 тис. грн. На утримання та заходи молодіжного центру штатною чисельністю 15 осіб у 2019 році в обласному бюджеті передбачено 3 750,0 тис гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-