У Запоріжжі відкрили інформаційну дошку на честь вільних козаків

У Запоріжжі відкрили інформаційну дошку на честь вільних козаків

Укрінформ

10 жовтня 2018 року на залізничній станції «Запоріжжя-2» урочисто відкрили інформаційну дошку на честь вільних козаків – працівників Катерининської залізниці, учасників визвольних змагань 1917-1921 років. Про це інформує головний спеціаліст Східного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Тимур Книш, який взяв участь у церемонії відкриття.

Ініціатор встановлення дошки, професор-історик Володимир Бондаренко розповів, що після Лютневої революції Запоріжжя наповнили тисячі дезертирів. Щоб запобігти безладам, робітники Катерининських залізничних майстерень сформували курінь «Січ», який очолив Іван Оліфер, та курінь «Хортиця» під керівництвом Костянтина Білашкевича.

Активісти охороняли громадський порядок, патрулювали промзону та прилеглі вулиці, активно підтримували проголошення незалежності  молодої Української держави. 26 грудня 1917 року гайдамаки та вільні козаки відбили атаки червоних матросів на місто.

До присутніх звернулись представники місцевої влади, Служби, науковці, які наголосили, що необхідно повернути пам’ять про героїв, які виборювали свободу України сто років тому, передати її нашим воїнам на сході України та підростаючому поколінню».

Подвиг героїв вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Найближчим часом на об’єктах Придніпровської залізниці у регіоні буде встановлено ще кілька пам’ятних знаків, присвячених подіям Української революції 1917-1921 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-