Київський камерний оркестр. Диригент - Міхеїл Менабде (Грузія- Австрія)

Київський камерний оркестр. Диригент - Міхеїл Менабде (Грузія- Австрія)

Укрінформ

11 грудня в столичній філармонії виступить добре знаний в Україні грузинський диригент Міхеїл Менабде. Свого часу він закінчив Національну музичну академію в Києві, де студіював диригування у класі Романа Кофмана. А зараз живе і працює в Австрії. Менабде виступить із Київським камерним оркестром, у програмі – музика Бели Бартока, Ігоря Стравінського і сучасного українського композитора Святослава Луньова.  

Дивертисмент для Струнного оркестру Бели Бартока написано 1939 року на замовлення швейцарського диригента Пауля Захера, який попросив написати «щось у дусі XVIII століття». Тому композиція нагадує про бароковий жанр Concerto grosso. Але «інтонаційний словник» цієї музики типовий для ХХ століття. Дивертисмент для струнних – остання работа композитора, створена ним на Батьківщині. Барток не приймає пронацистську політику Угорщини та емігрує до США, але тут не знаходить визнання та помирає у бідності. 

Струнний концерт в Ре (інша назва – «Базель») Ігоря Стравінського (англ. Concerto in D for String Orchestra) написано в Голівуді та присвячено двадцятій річниці Базельського камерного оркестру. Прем’єра відбулася 27 січня 1947 року у Базелі під керівництвом того ж таки Пауля Захера. Цей концерт став першим твором, створеним Стравінським після отримання громадянства у США 28 грудня 1945 року і першим його твором, надрукованим за контрактом із новим видавництвом Boosey & Hawkes.

Tristium, триптих для струнних Святослава Луньова написано 2004 року. Tristium очевидно походить від Tristia - "Скорботні елегії", або "Скорботи". Тристії - так називається зібрання листів у п’яти книгах давньоримського поета Овідія, створених ним в останні роки життя у вигнанні. Таку ж саму назву має поетичний збірник Осипа Мандельштама, написаний в 1915-1922 роки. Ім’я вагнерівського Трістана також асоціюється із латинським «tristis» — «печальний». 

Квитки продаються у касі філармонії, в театральних касах Києва та онлайн:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-