ЙОЗЕФ ГАЙДН. Київський камерний оркестр

ЙОЗЕФ ГАЙДН. Київський камерний оркестр

Укрінформ

1 грудня в Національній філармонії України дасть концерт Київський камерний оркестр під орудою Наталії Пономарчук. Соліст – скрипаль Олександр Хатіскаци (Грузія-Норвегія). У програмі – твори Йозефа Гайдна: Перший скрипковий концерт та «Сім слів Ісуса на хресті».

Історія скрипкових концертів віденського класика досить заплутана. Раніше вважалося, що в Гайдна всього дев’ять концертів для скрипки з оркестром. Пізніше з’ясувалося, що йому належить лише чотири, але на сьогоднішній день відомо лише три (один не зберігся). Плутанина очевидно пов’язана з тим, що жоден зі скрипкових концертів Гайдна не існує у формі автографа. Перший скрипковий концерт Гайдна написано між 1760 і 1765 роками. Як і інші концерти, його присвячено відомому італійському скрипалю Луїджі Томазіні, який був першою скрипкою капели Князя Естаргазі у резиденції містечка Ейзенштадт, де майже все своє життя працював Гайдн. До-мажорний концерт №1 складається із трьох частин, за характером світлий, динамічний із порцією здорового гайднівського гумору.

«Сім слів Спасителя нашого на Хресті» – один з найвідоміших творів Гайдна. Композицію написано 1785 року для інструментального ансамблю на замовлення представництва собору в Кадиксі (Іспанія), де ця музика мала звучати у Великій піст, заповнюючи паузи між виступами єпископа на кафедрі. Відтак за формою – це сім Adagio (сім «сонат») тривалістю близько десяти хвилин. Прем'єра відбулася у страсний тиждень 1786 року в Кадисі у церкві Санта-Куева. Пізніше Гайдн зробив перекладення цього твору для струнного квартету, а відтак – переробив і в ораторію. 

Квитки продаються у касі філармонії -(044) 278-16-97, в театральних касах м.Києва та онлайн

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-