Сторіччя Латвії відсвяткували в Чернігові

Сторіччя Латвії відсвяткували в Чернігові

Укрінформ

18 листопада визначний день в історії Латвії – день проголошення Латвійської Республіки. Цього року подія відзначається особливо урочисто–латвійці святкують 100-річчя незалежності. Долучився до святкування і Чернігів. За ініціативи Почесного консульства Латвійської республіки в Україні та за підтримки Посольства Латвії спільно з Культурно-просвітницьким центром LatviArt було організовано святкові заходи.

Олена Вишнякова - Почесний Консул Латвійської Республіки в Чернігові та Чернігівській області, Юріс Пойканс -Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні
Олена Вишнякова - Почесний Консул Латвійської Республіки в Чернігові та Чернігівській області, Юріс Пойканс - Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні

З нагоди сторіччя проголошення Латвійської Республіки в Почесному консульстві Латвії в Чернігові відбувся урочистий прийом. Висловити свою повагу латвійському народу прийшли представники керівництва міста та області, дипломати, діячі освіти і культури. Серед гостей були присутні чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, голова депутатської групи з міжпарламентських зв’язків між Україною та Латвією Олександр Кодола, начальник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура та багато інших.

«Для України перемоги латвійців, котрим ми дуже симпатизуємо, є дуже важливими. Здобутки наших партнерів надихають і нас, українців, підживлюють, мотивують. Адже Латвія – це плацдарм свободи, острівець змін, які дали нації надію на перспективи і гідне місце серед європейських народів, -  наголосила ініціаторка та організаторка заходу Почесний консул Латвійської республіки в Чернігові Олена Вишнякова. – Сьогодні Україна чітко визначила свій вектор розвитку. Тому досвід прибалтійських побратимів для Києва неоціненний. Популяризуючи латвійські перемоги, ми знаходимо аргументи для власного прогресу».

Слова «Шлях до незалежності Латвії ми почали разом з Україною, - сказав під час прийому Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс українською. – Латвійська республіка була також заснована у 1918 році. На жаль, Україна не змогла утримати державність у цей час. Латвія мала більше шансів, ми отримали визнання своєї незалежності, але через пакт Молотова-Ріббентропа також втратили її. Потім були депортації, репресії – але все це не зламало дух латвійців. Тому, коли ми отримали найперший шанс відновити незалежність, – ми це зробили. І з початку 1990-х років рухаємося знову разом з Україною».

Під час прийому гостям було представлено фотовиставку «Балтійський шлях», присвячену живому ланцюгу, який утворили громадяни трьох балтійських країн у 1989 році на знак відновлення своєї Незалежності.

З нагоди урочистого свята в Міському палаці культури Чернігова пройшов благодійний концерт Чоловічого хору Конвенту Президії з програмою «Тобі вічно жити, Латвіє!» Зі сцени оригінальний колектив виконав 15 надзвичайно патріотичних та гарних латвійських пісень, сповнених любові до Батьківщини та присвячених боротьбі за свободу та незалежність. Завершився концерт виконанням української «Пливе кача», від якої в українців тепер стискається серце і яку зал у Чернігові зустрів стоячи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-