На Херсонщині за кошти бізнесу побудували спортивний комплекс для олімпійців

На Херсонщині за кошти бізнесу побудували спортивний комплекс для олімпійців

Укрінформ
Крим – це Україна: в олімпійському центрі «Прибрежний» - свято королеви спорту

На березі Чорного моря, у селищі міського типу Лазурне на Херсонщині, в оздоровчому таборі «Прибрежний» 3 листопада 2018 року відкрили другу чергу легкоатлетичної арени Центру Олімпійських видів спорту «Прибрежний».

 І цього ж дня тут, за 50 км від тимчасово окупованого Криму, стартував відкритий Чемпіонат АР Крим та міста Севастополь з легкоатлетичного багатоборства серед юніорів.

 Сюди приїхали спортсмени, які покинули окупований Крим раніше , і ті, хто напередодні прибув з півострова на змагання, а також представники інших регіонів України. Вболівали місцеві мешканці – не лише з Лазурного, але й з інших міст, селищ і сіл Херсонщини.

Унікальний спортивний об’єкт побудували за 6 місяців

Змагались спортсмени на унікальному спортивному об’єкті, який був побудований протягом 6 місяців за кошти бізнесу, без копійки бюджетних коштів, і за новітніми європейськими технологіями, що використовуються на найкращих стадіонах Європи. Загалом площа спортивних споруд займає понад 14 тисяч квадратних метрів. Тепер в Україні з’явилась точка на карті – унікальний об’єкт, що створений як пілотний проект приватно-державного партнерства.

Арена збудована у Лазурному відповідно до Меморандуму, підписаного у березні 2018 року в Херсоні Міністерством молоді та спорту України, Федерацією легкої атлетики України, Херсонською облдержадміністрацією та оздоровчим центром «Прибрежний». Тоді не всі вірили, що проект реалізують, тим паче, за такий короткий термін.

Але вже 23 червня 2018 року урочисто здали в експлуатацію першу чергу Спортивної арени - футбольне поле із штучним покриттям розміром 68 на 105 метрів.

З того часу тут велись безперервні роботи з будівництва унікального багатофункціонального спортивного комплексу.

Друга черга – це легкоатлетична арена. Кругова легкоатлетична доріжка на 4 смуги довжиною 400 метрів зі штучним покриттям. Майданчик для стрибків у довжину, потрійних стрибків та стрибків з жердиною, спринтерська доріжка на 6 смуг довжиною 100 метрів.

Випробували нову легкоатлетичну арену першими - спортсмени з Криму, які виступають за Україну на міжнародних змаганнях – Максат Кандимов, Тетяна Фетіскіна, Роман Кравцов та Руслан Любченко.

Це успішний приклад приватно-державного партнерства

«Це приклад приватно-державного партнерства», - відзначив на церемонії відкриття другої черги легкоатлетичної арени та відкритого Чемпіонату АР Крим та міста Севастополь з легкоатлетичного багатоборства серед юніорів Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов. Він подякував інвестору - голові правління Механічного заводу Андрію Путілову.

«Я думаю, що і далі ви будете розширяти цей центр Олімпійської підготовки – буде басейн, будуть тут діти, дорослі оздоровлюватися та займатися спортом, буде приїжджати сюди збірна наша тренуватися. Тому що, на жаль, вона не може поки що тренуватися у Криму», - каже Ігор Жданов.

Ідею створення сучасної спортивної бази на березі моря запропонував депутат Херсонської обласної ради та голова правління Механічного заводу Андрій Путілов після візиту у складі делегації представників Херсонщини у Голландію, де такі проекти реалізує саме бізнес. Механічний завод став інвестором проекту.

«Сьогодні прийшов момент для того, щоб об’єднати зусилля влади та бізнесу. - каже Андрій Путілов. - Саме тут, у Лазурному, у Скадовському районі, за 50 км від анексованого Криму, побудований стадіон за всіма європейським стандартами. Такі стадіони є в Німеччині, Франції, Чехії та Словаччині. Побудований стадіон за приватні кошти, проект реалізовано за рахунок кредитування у банківській структурі, тут немає жодної копійки бюджетних грошей».

Він переконаний, що бізнес має створювати такі інфраструктурні об’єкти, а держава замовляти послуги. «Таким чином, створюється конкурентне середовище, якість послуг висока і витрачається набагато менше грошей на спортивну інфраструктуру. За півроку ми побудували стадіон, нам не потрібно було проводити тендери, погодження. Це в 2-3 рази дешевше ніж коли б це робила держава. Ми повинні покінчити з радянським минулим, перейти на правильні взаємовідносини між бізнесом, громадою і владою», - вважає Путілов.

У «Прибрежному» також вже будують нові корпуси, де у комфортних умовах житимуть під час зборів спортсмени.

«Ми втратили спортивну інфраструктуру на території Криму, раніше українські спортсмени їздили саме в Автономну Республіку Крим на збори. Сьогодні вони змушені тренуватися та підтримувати свою спортивну форму за кордоном, і потім представляти прапор України на міжнародних змаганнях. Це неправильно», - вважає Путілов.

Стадіон будували працівники Механічного заводу, контролювали якість робіт європейські будівельники.

Голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв переконаний: бізнес, як то кажуть, почув профільне міністерство. «Держава має замовляти послугу, а бізнес надавати цю послугу», - каже він. А ще губернатор пообіцяв відправити селфі з нового спортивного об’єкту у Торонто – колишній українській спортсменці, яка була у збірній України з легкої атлетики та емігрувала в Канаду ще до Революції Гідності.

«Зроблю селфі з міністром Ігорем Ждановим і Андрієм Путіловим і відправлю спортсменам у Торонто, нехай вони бачать, що Україна змінюється і не треба шукати кращої долі десь за кордоном, а можна будувати спортивну кар’єру тут, на цих сучасних спортивних об’єктах», - каже Гордєєв.

Народний депутат України Валерій Карпунцов вважає, що Андрій Путілов, який після 2014 року очолював Херсонську облдержадміністрацію та облраду, а потім повернувся у бізнес, є хорошим комунікатором між владою та громадою. І тому вдалося реалізувати такий проект.

Нові перспективи Центру Олімпійських видів спорту

Заступник міністра освіти і науки України Роман Греба, який також є президентом Федерації учнівського спорту, бачить «Прибрежний» місцем майбутніх змагань школярів. «Ми підшукуємо майданчики для проведення українських гімназіад з різних видів спорту, в тому числі й з легкої атлетики. Коли повністю буде завершений цей об’єкт, де будуть збудовані басейн , відремонтована навколишня інфраструктура, тоді можна буде говорити про те, щоб провести тут всеукраїнську гімназіаду чи чемпіонат світу з того чи іншого виду спорту серед школярів».

А Президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул розповів, що представники інших регіонів, які приїхали на відкритий Чемпіонат АР Крим та міста Севастополь з легкоатлетичного багатоборства серед юніорів, вже оцінюють, як їм надалі планувати тут свою підготовку. «Люди їдуть з інших областей, щоб подивитися, приміряються, що їм робити вже навесні, як планувати свою підготовку. І це є підтвердженням, що ми обрали правильний шлях – ця база буде наповнена реальним життя, вона буде слугувати як спорту вищих досягнень так і дитячому спорту. Це така дуже правильна інвестиція, вона буде давати і комерційний зиск, це очевидно, і вона працюватиме на результат для нашої країни», - відзначив він у розмові з журналістами.

За його словами, найближчим часом, протягом 2-3 місяців, арена буде сертифікована Федерацією легкої атлетики України у відповідності до стандартів, які встановлені міжнародною федерацією. «На жаль, у нашій країні не так багато ще сертифікованих стадіонів, цей стадіон буде один з них. І це означає, що тут можуть проводитися офіційні змагання, будь-який результат, який буде тут показаний, він буде офіційний, він буде потрапляти у статистику, він буде потрапляти в рекорди, якщо вони будуть встановлені. Це означає, що спортсмени, в тому числі, елітні спортсмени, спортсмени збірних команд, можуть без побоювання використовувати це покриття, воно відповідає стандартам і захищає від можливих травм», - сказав Ігор Гоцул.

Свято королеви спорту

На відкритий Чемпіонат АР Крим та міста Севастополь з легкоатлетичного багатоборства серед юніорів прибули більше 300 спортсменів з різних областей України і з АР Крим, розповів Президент Федерації легкої атлетики України.

Серед учасників - команди міст Києва, Одеси, Миколаєва, Сум, Херсона, Полтавської, Дніпропетровської, Кіровоградської і Херсонської областей та спортсмени з АР Крим, які змагалися з бігу на 100, 400, 800, 1500 метрів, стрибках у довжину та висоту, бігу з бар’єрами.

«Це велике свято нашого виду спорту – легкої атлетики, королеви спорту. Це величезне свято для нашої держави. Це спортивне свято, яке має не лише спортивну складову. Ми сьогодні чітко говоримо і нашу громадянську позицію – Крим це частина України і кримська федерація продовжує діяти і продовжує проводити змагання. Ми вдячні всім, хто будує такі спортивні об’єкти. Особлива подяка нашим спортсменам з Криму, які зберігають вірність Україні та своїй федерації, - відзначив Ігор Гоцул. – Серед учасників є спортсмени з Автономної Республіки Крим, які змушені були виїхати з окупованого Криму разом з батьками, тренерами і зараз живуть на неокупованій території України, а також приїхали спортсмени, які безпосередньо напередодні перетинали лінію розмежування для того, щоб разом з нами відзначити це свято легкої атлетики, свято кримського спорту».

А президент федерації легкої атлетики АР Крим Андрій Ревуцький підкреслив: - «Маємо дати зрозуміти всім кримським спортсменам, що в Україні створюють умови, щоб спортсмени могли себе реалізовувати. Будемо запрошувати спортсменів, щоб долучалися до нашої федерації, і розуміли, що їх тут чекають, підтримують».

Ірина Староселець,

фото Олександра Корнякова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-