Ігор Черненко: місія «Карітас-Спес» і приватні благодійники дарують майбутнє дітям

Ігор Черненко: місія «Карітас-Спес» і приватні благодійники дарують майбутнє дітям

Укрінформ
У травні 1995 року в Україні з'явилася місія римсько-католицької церкви «Карітас-Спес». Місія на чолі з її засновником і першим президентом єпископом Станіславом Широкорадюком активно розвиває в Україні десятки соціальних проектів. Один з них - дитячі будинки сімейного типу. Як і хто допомагає місії «Карітас-Спес» дарувати дітям-сиротам родинне тепло і щасливе майбутнє?

Звичайно ж, самостійно католицькій церкві було б складно фінансувати десятки і навіть сотні благодійних програм в Україні, які спрямовані і на допомогу малозабезпеченим, і на підтримку переселенців із зони АТО, і на фінансування дитячих будинків сімейного типу. У будівництві та фінансуванні будинків для дітей-сиріт беруть активну участь приватні благодійники.

Великий внесок у розвиток цього проекту зробив Ігор Черненко - генеральний директор і власник компанії Investment Development Property. Єпископ Станіслав Широкорадюк вручив Ігорю Черненко нагороду, що прибула з Ватикану, - зірку Святого Григорія, якою нагороджуються видатні благодійники, які підтримують гуманітарні проекти католицької церкви.

Єпископ Станіслав Широкорадюк розповідає: «Один із найважливіших проектів «Карітас-Спес» - діти-сироти та допомога їм. В Україні ми заснували сім будинків сімейного типу, а всього у фонду «Карітас» в Україні 25 будинків, де ростуть і виховуються від 10 до 12 дітей, які туди потрапляють із дитячих будинків та будинків маляток».

За його словами, перший такий будинок з'явився з ініціативи «Карітас-Спес» наприкінці 90-х в Бортничах за підтримки священика з Австрії Йозефа Гольцмана, який висловив бажання допомогти, дізнавшись про велику кількість сиріт в Україні. Коли Ігор Черненко дізнався про проект, то не зміг залишитися осторонь.

«Я побачив, як у нього горять очі, коли він відвідав наш перший будинок. Ігор Ігорович почав відразу допомагати, а потім запропонував придбати земельну ділянку і допомогти побудувати ще один будинок, де будуть жити діти-сироти, і він дійсно допоміг - в 2004 році ми відкрили за підтримки Ігоря Черненко наш другий дім», - розповів єпископ Станіслав Широкорадюк.

Єпископ каже, що в будинках для дітей-сиріт «Карітас-Спес» батьками стають три сестри - монахині, які беруть на себе всю турботу про вихованців. Одну з сестер діти називають «мамою». Всі три сестри піклуються про дітей, які ростуть дійсно в здоровій і дружній атмосфері любові та родинного затишку.

У проекті дитячих будинків сімейного типу лише частково бере участь держава - направляючи дітей з дитячих будинків та «будинків малютка», а також перераховуючи щомісяця грошову допомогу на кожну дитину. Природно, така допомога - мінімальна, тому місія «Карітас-Спес» активно підключає благодійників для подальшої допомоги дітям, коли будинок вже побудований і заселений вихованцями.

Ігор Черненко розповідає: «Діти в такому будинку дійсно у себе вдома. У них є все: любов, турбота, репетитори, які займаються з ними додатково. Коли я приїжджаю в цей будинок, то завжди відчуваю цю атмосферу радості ».

За словами єпископа, багато дітей, які виховуються сестрами, потребують особливого догляду, оскільки у них складні діагнози. Питання здоров'я також вирішують благодійники. «Ігор Ігорович супроводжував проект по одному з вихованців - дитина не чула, і ми відправили його на операцію в Італію. Сьогодні малюк відмінно розвивається, вже розмовляє, відвідує спеціальну школу», - каже єпископ Станіслав. Ресурси благодійників спрямовуються не тільки на будівництво і оплату витрат будинку, а й на оплату лікування, освіти, відпочинку дітей. Звичайно ж, «Карітас-Спес» допомагає дітям не тільки до закінчення ними школи, а й надалі. «Коли діти закінчують школу, йде оцінка їх можливостей в сфері подальшої освіти. І ми дивимося, хто і як навчався і як краще надати освіту для майбутнього самостійного життя дитини. Деякі діти вступають до університетів - у нас вже є лікарі і юристи, що випустилися. Інші обирають навчання в технікумі - стають слюсарями, кухарями, є у нас і помічник машиніста», - розповів єпископ Станіслав Широкорадюк.

Місія «Карітас-Спес» навіть побудувала гуртожиток в Києві на два поверхи і 20 місць для дітей, які поступили вчитися в київські вузи і технікуми. На всіх етапах дорослішання і розвитку дітей супроводжує «Карітас-Спес» і благодійники. Жодна дитина, яка курується місією, ніколи не залишиться сам на сам з будь-якими труднощами. «Ми і весілля їм організовуємо», - посміхаючись, говорить єпископ Широкорадюк.

Звичайно, не тільки дитячими будинками сімейного типу опікується «Карітас-Спес», а й іншими проектами. Єпископ Широкорадюк каже, що є для дітей-сиріт два центри відпочинку - в Карпатах і в Новоград-Волинському - там щоліта відпочивають три тисячі дітей. Окремий проект місії - школа молодих батьків, де вже понад 600 сімей пройшли навчання. «Для нас дуже важливо спілкуватися з молодими сім'ями, пояснювати їм, як важлива сім'я. Адже проблема сиріт - це проблема нашого суспільства», - каже єпископ Широкорадюк.

 «Карітас-Спес» організував в Харкові, Запоріжжі, Бердянську спеціальні Центри для переселенців. Ще один важливий проект місії - ресоціалізація молодих мам - розвивається в Харкові. Саме там є два приватних будинки, де живуть молоді мами з дітьми, які залишилися без підтримки рідних. «У перший рік ми допомагаємо всім мамам, вчимо, як доглядати за дитиною, мама і дитина живуть під наглядом сестер. Потім весь другий рік вони вже самостійно живуть в цьому будинку. А на третій рік вони починають жити самі - знаходять собі окрему квартиру, виходять на роботу», - розповів єпископ Станіслав.

«У «Карітас-Спес» дуже багато вкрай важливих соціальних програм і для дітей, і для переселенців, і для незаможних. Добре, що ініціативи єпископа Станіслава знаходять підтримку в Україні, і місія завжди може розраховувати на мою допомогу і допомогу інших благодійників, кому небайдуже майбутнє українських дітей», - зазначив Ігор Черненко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-