Карпатський Єврорегіон: подорож без наплічника

Карпатський Єврорегіон: подорож без наплічника

Укрінформ

Катання на велодрезинах, подорож Бєщадською вузькоколійкою, сплав польсько-словацьким прикордонням, мінеральна водичка у Висова-Здруй

Ознайомчий візит для журналістів та блогерів організувала Асоціація Карпатський Єврорегіон Польща. Карпатський єврорегіон, який цього року відзначає своє 25-ліття, — одна із основних і найвища за статусом інституційна форма транскордонного співробітництва прикордонних регіонів в Центральній Європі вздовж Карпатських гір, об’єднує 19 прикордонних адміністративно-територіальних одиниць України, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. В рамках проекту Подорож без наплічника — використання та промоція засобів культурної та природньої спадщини прикордоння(Програма Interreg V-A Польща-Словаччина) Асоціація показала журналістам ще мало розвідані, але надзвичайно привабливі території, які пропонують гостям необмежені можливості для рекреації, спорту і відпочинку. І переконатися у цьому незаперечному факті має можливість кожен, хто завітає у дивовижні та гостинні Польщу та Словаччину.

5 речей, які варто зробити у Карпатському єврорегіоні

  1. Покататися на велодрезинах

Бєщадська велодрезина (Bieszczadzkie drezyny rowerowe) — 4-місна конструкція, яка працює від сили двох велосипедистів. Маршрут розпочинається від головної станції польського села Угерці Мінеральні та проходить по Великій кільцевій дорозі в польських Бєщадах. Катання можна поєднати з екскурсійною програмою по Бєщадах з відвіданням історичних та культурних пам’яток. Така пригода отримала статус “Накращий туристичний продукт Підкарпаття 2015”.

  1. Проїхатися Бєщадською вузькоколійкою

По польських Бещадах все ще можна подорожувати вузькоколійною залізницею (Bieszczadzka kolejka leśna). Бещадська вузькоколійка стала накращим туристичним продуктом Подкарпатського воєводства Польщі 2011 року. Паротяг чи дизельний локомотив тягне за собою, зазвичай, чотири напіввідкриті вагони та один закритий. Двохгодинна подорож проходить по маршруту “Майдан — Бальниця — Майдан” та “Майдан — Присліп — Майдан”. У травні-червні та вересні-жовтні бещадська залізниця возить туристів у вихідні дні, а в липні й серпні — щодня. Вже 6 років вузькоколійка курсує і взимку. Кожен із вагонів обігрівається пічкою, так званою козою. Пасажири самі підкладають у неї дрова. Перед мандрівкою їх частують гарячими напоями.

  1. Поплавати по польсько-словацькому прикордонню

Традиційний справ по річці Дунаєць (Dunajec) проходить по польсько-словацькому міжкордонню вздовж мальовничих П’єнінських гір. П’єніни є частиною ланцюга Західних Карпат. Через ці гори протікає річка Дунаєць (не плутати з Дунаєм), права притока Вісли. Її довжина — 247 км, глибина місцями сягає до 20 м. Сплави на плотах річкою Дунаєць — це одна з найпопулярніших туристичних атракцій, яка надає змогу побачити усі П`єніни. Сезон триває з 1 квітня по 31 жовтня. Двохгодинний маршрут в Польщі розпочинається з місцевості Сромовце-Нижнє, проходить через Щавніцу і закінчується в Кросценко. У Словаччині — Маєре-Червоний — Кляштор-Лесниця. Сплав відбувається на традиційних дерев’яних плотах. Плотами керують справжні річкові капітани — флісаки, які ще й розважають туристів місцевими байками та легендами.

  1. Оздоровитися у Висова-Здруй

Висова (Wysowa-Zdrój) — це лемківське село в Польщі, розташоване в Низьких Бескидах на території історичної Галичини. У цьому маленькому курорті мешкає близько 700 людей. На сьогоднішній день відоме своїми мінеральними та лікувальними водами. Санаторії та пансіонати приймають відпочиваючих, які приїжджають сюди оздоровитися, а в бюветі пропонують 5 видів мінеральної води: Йозеф І, Йозеф ІІ, Генрик, Франциск та Анна. Відрізняються вони мінеральним складом та властивостями. Водичка платна: шклянка коштує 1,30 польських злотих, літрова пляшка з собою на виніс — 2 злотих. На смак схожа на наші трускавецькі мінеральні води, але як газована, тому п’ється з великою насолодою. По Висовій можна покататися на гуцульській бричці, запряженій кіньми, та оглянути околиці, а також подихати свіжим курортним повітрям.

  1. Отримати офіційний статус гураля

Гуралями (Gorali) поляки та словаки називають різні етнічні групи своїх горян — на кшталт наших гуцулів та лемків. Живуть в гірських областях на півдні Польщі, на північному заході Словаччини та північному сході Чехії. Невеликі діаспори гуралів є також на Буковині в Україні, на півночі Румунії і навіть в Чикаго (США). Гуралі старанно плекають свою культуру і до сьогодні зберегли свою самобутність. Призвичаїтися до гуральських традицій можна і в Карпатському регіоні Словаччини у пансіоні “Chata Pieniny”, який розташований у Лєсніці в самісінькому П`єнінському національному парку. Тут можна замовити нетиповий туристичний продукт — посвяту в гураля — традиційний гуральський вечір з пікніком, музикою, танцями та розвагами. Родзинкою вечора є урочиста церемонія посвяти у гураля із врученням свідоцтва та традиційного головного убору з величезним пір’ям. Таке задоволення платне і, в основному, замовляється для груп туристів. 

5 місць, які варто відвідати у Карпатському єврорегіоні

1. Етнографічний скансен — дьогтярня в селі Лося

Лось (Łosie) — лемківське село в Польщі, відоме місцевими виробниками та торговцями дьогтю та лікувальної мазі з нього, які отримували в процесі сухої перегонки сосни. Дьогтярня — етнографічний скансен (Zagroda Maziarska w Łosiu) зібрав у своїй колекції експонати візків, бочок, інструментів, мастил, зразків нафти, традиційного лемківського одягу, посуду, фотографій тодішніх найуспішніших торговців та їх сімей. Існували дві категорії дьогтярів: дрібні торговці, які ходили пішки по Карпатах, та лісоруби, які відправлялися на великі відстані на спеціально пристосованих важких візках. Після Другої світової війни торгівля занепала, хоча десятки людей, як і раніше, працювали до шестидесятих років.

2. Музей нафти під відкритим небом у Сенкові

Сенкова (Sękowa) — село в Польщі, одне з найдавніших центрів нафтовидобутку. В 1790 році тут була витягнута нафта з спеціально викопаних свердловин, а в 1852 році в сусідньому селі Сярі був введений в експлуатацію перший в світі шахтний вал. В 1873 році продукти нафтопереробки з села виставлялись на виставці у Відні. У Сенкові створено невелику виставку — міні-музей нафти під відкритим небом, де представлений процес видобування, очищення та транспортування нафти. Тут зберігаються оригінальні устаткування, зразки ропи, навіть старі друкарські машинки та вінтажні фотоапарати, грамофон, та гасова лампа з фігуркою “сумного Христа”, з якої в 1854 році в Сенкові була запалена перша в світі вулична гасова лампа.

3. Старий казковий замок у Грибові

Старий казковий замок (Zamek Stara Baśń) — реконструкція середньовічної фортеці у польському місті Грибів (Grybów). За легендою, тодішнє місто-фортеця було зруйноване у 1287 в році під час третьої навали татаро-монголів на польські землі. Атмосфера Старого казкового замку дає можливість зануритись на кількасот років назад до часів наших предків. Тут буде цікаво і дітям, і дорослим: дракони, підземелля, знайомство із “справжніми” лицарями та наливка за таємним рецептом від самого володаря замку пана Кшиштофа. На території замку діє музей та художня галерея, місце середньовічних ігор для дітей та дорослих. Тут відбуваються демонстрації середньовічних ремесел, туристам пропонують участь у постановці “Захист міста від монгольських нападів”, а також банкетні та конференц-зали. Вхід до атракції платний — 10 польських злотих.

4. Дерев'яні церкви на півдні Малої Польщі та Церква Успіння Пресвятої Богородиці в Гачові

Церква Успіння Пресвятої Богородиці в польському селі Гачів (Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Haczowie) — це готична дерев'яна церква XІV ст., яка входить до складу групи Дерев'яних церков на півдні Малої Польщі та внесена до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Дерев'яні церкви на півдні Малої Польщі — це група історично цінних і цікавих з архітектурної точки зору старовинних храмів. Більшість з них побудована у вигляді зрубу і представляє архітектурні стилі від готики до ренесансу, бароко і сучасніших стилів. На стиль деяких будівель вплинула близькість греко-католицького та православного культурного простору — багато із них мають характерні куполи і побудовані у вигляді грецького хреста. Церква Успіння Пресвятої Богородиці вважається найстарішою, побудована у 1388 році.

5. Списький Град в Словаччині

Списький Град (Spišský hrad) — замок ХІІ ст., найбільший у Словаччині, Світова спадщина ЮНЕСКО. На сьогоднішній день Списький Град — це зруйнована фортеця. На її території діє музей, де представлені експонатами старовинної зброї, лицарські обладунки, гармати з ядрами, спальня, середньовічна кухня, кімната тортур. На території фортеці є також каплиця Святої Елізабети Дуринської, побудована у XV ст. Тут проходили зйомки фільмів “Останній легіон” та “Серце дракона”. З фортеці відкривається неймовірний краєвид на місто Спиське Подграддя (Spišské Podhradie) та прилеглі полонини. Тут ні в кого не виникає спокуси відновити фортецю чи побудувати на її території сучасний готель або ресторанний комплекс. Територію довкола замку ніхто не забудовує: Словаччина дбайливо охороняє історичну спадщину. Нам є чого повчитися у наших сусідів!

Карпатський єврорегіон гармонійно поєднує в собі мальовничі курорти і містечка з дерев’яними церквами, історичні місця і національні природні парки. Цей край має весь потенціал для любителів як активного, так і оздоровчого туризму та спокійних екскурсій по історичних місцях з мережою маркованих трас та наукових стежок. У Карпатському єврорегіоні ви знайдете безліч місць, які безперечно стануть вашими улюбленими.

Альона Николаєвич

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-