Міноборони: пожежу на арсеналі під Ічнею локалізували. Лунають поодинокі вибухи

Міноборони: пожежу на арсеналі під Ічнею локалізували. Лунають поодинокі вибухи

Укрінформ
Пожежу на арсеналі під Ічнею локалізували. Інтенсивність вибухів зменшується. Втім, до селища Дружба, біля якого знаходиться арсенал, зараз неможливо під’їхати.

Майже всі жителі Ічні евакуювалися через вибухи на артскладах неподалік, наразі не працюють ні магазини, ні аптеки, відсутній газ, проте є світло та вода і не спостерігається явних руйнувань, повідомив очевидець. Він також поділився з Укрінформом фото, на якому видно потрапляння снаряда у заасфальтовану ділянку на околиці міста.

Від вибухонебезпечних предметів потрібно очистити 16-кілометрову зону, щоб населення могло повернутися до нормальних умов життя, заявили в ДСНС. Станом на 14 годину для локалізації пожежі на 6-й арсенал прибули дві бойові машини розмінування для підсилення штатної пожежної та іншої техніки Збройних сил України. Піротехнічні підрозділи вже почали розмінування.

Станом на 14.00 осередки пожежі локалізовано. Інтенсивність вибухів зменшується, над територією складів спостерігається задимленість, лунають поодинокі вибухи. Про це заявили у Міноборони.

Руйнування у селищі Дружба Ічнянського району Чернігівщини, біля якого знаходиться арсенал боєприпасів №6, можна буде оцінити тільки після припинення вибухів. Зараз до селища неможливо під’їхати.

Триває евакуація населення з зони можливого ураження, повідомили в МВС. Із небезпечної зони вже вивезли 12 тисяч 300 осіб. Наразі визначено 14 сіл, які підлягають евакуації. МВС оцінює загальну кількість їхніх жителів – від 17 до 20 тисяч.

Окрім того, як зазначають у МВС, на в’їздах та виїздах у 50-кілометровій зоні НС працюють групи реагування патрульної поліції. Рух транспорту обмежений. Інформація щодо жертв та постраждалих не надходила. Евакуйовані села на Чернігівщині посилено охоронятимуть від мародерів.

У командуванні Повітряних сил спростували інформацію, що причиною вибухів на арсеналі під Ічнею був безпілотник.

Пожежа під Ічнею почалася у сховищі снарядів для "Градів", повідомив головред «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов. За його даними, також підірвані сховища мінометних мін, гаубичних і танкових снарядів.

Через вибухи на арсеналі газопостачання відключили 8 населеним пунктам, електрику - 3 218 абонентам.

Станом на 12.00 кількість вибухів зменшилася, над територією складів спостерігається задимленість, повідомили в Міноборони

До поліції станом на 11:30 не надходила інформація про отримання громадянами тілесних ушкоджень внаслідок вибухів у Ічнянському районі. Разом з тим поліція отримала чотири повідомлення про пожежі в будівлях на околицях Ічні.

Станом на 11 годину із зони вибуху боєприпасів в Ічнянському районі Чернігівщини евакуйовано 12,3 тисячі осіб.У зону можливого ураження входять Ічня та 30 прилеглих населених пунктів, звідти й вивозяться люди.

Із ічнянської райлікарні евакуювали 163 пацієнтів. Укртелеком відкрив для жителів Ічні своє бомбосховище

Генштаб і МВС розійшлися в оцінках кількості боєприпасів, що зберігалися на арсеналі під Ічнею. За даними МВС, йдеться про 88 тисяч тонн. Представник Генштабу назвав таку цифру "некоректною", однак точну кількість відмовився повідомляти, зазначивши, що реальна кількість "у 1,5-2 рази менша".

Закрито рух для всіх видів транспорту на автодорогах Р-68 Талалаївка – Ічня – Тростянець – Сокиринці – /Н-07/ від Талалаївки в сторону Ічні і від Парафіївки в сторону Ічні; дорогу Т-25-27 Новий Биків – Ічня від перехрестя з дорогою Р-67 Чернігів – Ніжин – Прилуки – Пирятин в сторону Хаєнки – Монастирища – Ічні; закрито рух дорогою Т-25-24 Борзна – Ічня – Прилуки зі сторони Плисок в сторону Ічні і зі сторони дороги Н-07 до Ічні, – повідомило Міінфраструктури.

СБУ відпрацьовує версію про можливу диверсію на арсеналі в Ічнянському районі. Оперативна група Генштабу, яка провела опитування, підтверджує факт вибухів у 4 місцях арсеналу.  Вибухи були в різних місцях арсеналу, внаслідок чого виникла велика пожежа, заявили у Міноборони.

Укрзалізниця закрила рух поїздів на трьох залізничних перегонах: Августівський – Коломійцеве, Августівський – Ічня та Коломійцеве – Прилуки.

Станом на 9 год. 30 хв., на території військового складу в Ічні спостерігається пожежа та вибухи з різною інтенсивністю, повідомляє прес-служба ДСНС.

Водночас Міноборони за даними на 9:00 заявляє про значне зменшення інтенсивності вибухів на 6-му арсеналі на Чернігівщині.

Поліція і рятувальники проводять евакуацію населення із зони можливого ураження. До евакуації залучено 35 автобусів. Евакуйовано близько 12 тис. осіб. Інформація щодо жертв та постраждалих не надходила. 

На Чернігівщині лунають вибухи на військових складах / Фото: kmu.gov.ua

З 04 год. 22 хв. закрито повітряний простір в радіусі 30 км. Рух залізничного та автомобільного транспорту призупинено.

О 05 год. 30 хв. ДСНС отримала підтвердження про відключення електро- та газопостачання в населених пунктах, що попадають в зону можливого ураження.

Розгорнуто роботу штабу з ліквідації НС. До місця НС направлено 21 піротехнічний розрахунок ДСНС України (39 од. тех та 107 чол. о/с). Приведено в готовність 7 пожежних потягів ПАТ «Укрзалізниця».

До локалізації надзвичайної ситуації на 6-му арсеналі залучено штатний пожежний танк ГПМ-54, ще 4 пожежні танки найближчим часом будуть доставлені до місця події та посилять заходи з локалізації. 

Гройсман прибув на Чернігівщину, де з ночі горить військовий склад / Фото: Мусієнко Владислав. Укрінформ

Президент Петро Порошенко викликав силовиків для доповіді у зв'язку із ситуацією, що склалася поблизу Ічні на Чернігівщині. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман через пожежу на артскладах зібрав оперативний штаб

Територія 6 арсеналу становить близько 682,6 га, з них технічна територія – 402 га. Орієнтовно на складах знаходиться 88 тис. тон боєприпасів.

Як повідомлялося, о 03.30 ночі стало відомо про пожежу поблизу селища Дружба Ічнянського району, на території складських приміщень в/ч А1479 Збройних сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-