Прості правила вибору штор

Прості правила вибору штор

Укрінформ

В облаштуванні затишного домашнього простору не останнє місце займають штори. Непідготовленій людині вкрай складно самостійно підібрати правильні гардини і тюль.

На що звернути увагу, щоб купити або пошити саме ті штори, які прикрасять приміщення і зроблять дизайн гармонійним та завершеним? Розглянемо кілька основних аспектів.

Освітленість

Скільки світла потрібно в кімнаті? Чи повинна там бути приватна атмосфера або ж повний блекаут для обіднього сну? Чи потрібно вам гарне освітлення у вітальні? Адже воно може заважати перегляду фільмів. Щоб створити 100% затемнення, зверніть увагу на тканину блекаут, купити яку сьогодні не проблема. Її аналоги можна зустріти в 4- і 5-зіркових готелях. Вона забезпечує темряву, навіть якщо за вікном яскраво світить сонце.

Стиль

Щоб домогтися WOW-ефекту від кімнати, потрібно особливу увагу звернути на завіси. Вони впливають на настрій усього приміщення. Штори можуть стати яскравим акцентом, надати блиск кімнаті, тому необхідно звернути увагу на колір, фактуру і принт тканини. Також слід правильно підібрати ступінь драпірування (кількість складок на шторі).

Загальноприйнятими є такі коефіцієнти для розрахунку матеріалу:

  • Для легких тканин оптимальне співвідношення 1:3. Це означає, що необхідну відстань слід помножити на три, щоб отримати відповідну ширину.
  • Для середніх по щільності тканин оптимальний коефіцієнт від 2 до 2,5.
  • Для щільних штор найкраще підійде співвідношення 1:2.
  • Для завіс із пришитими петлями орієнтуються на коефіцієнт 1,5. Вони практично не драпіруються. Такі завіси схожі на текстильні панелі, вони підходять для скандинавського інтер'єру, де глибокі драпірування ні до чого.

Вважати довжину штор потрібно по формулі (Ш1 + Ш2)*К 5 5 см/2, де:

  • Ш1 ширина вікна;
  • Ш2 — ширина стіни;
  • К — відповідний коефіцієнт;
  • 5 см — припуски для швів.

Отриману довжину слід поділити на 2, оскільки штор завжди пара.

Композиція

Від того, де і як будуть розташовуватися штори, залежить загальний вигляд приміщення в цілому. Композиція — це важливий момент, що вимагає уваги. Врахуємо ключові нюанси:

  • Штори не повинні бути короткими. Максимальна відстань, на яку їх піднімають, — це 1-1,5 см. Якщо виникло бажання створити ефект, коли завіси лежать на підлозі, залиште тканину довжиною 5-50 см (в залежності від типу матерії).
  • Штори вішають на вікно таким чином, щоб вони не торкалися стін. Якщо їх розсунути, створюється візуальна ілюзія, що віконна конструкція продовжується за завісами.
  • Якщо відстань від отвору до стелі не менше 30 см, її необхідно умовно розділити навпіл і на цьому рівні кріпити карниз. Так завіси будуть гармонійно розташовуватися на стіні. Традиційно відстань становить 15-20 см над лінією вікна, але це питання вирішується індивідуально для наявного інтер'єру.

Для кожного конкретного випадку необхідно підбирати свій варіант, який буде поєднуватися зі стилем і уподобаннями власника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-