Громадяни звертаються з приводу неякісного телефонного зв'язку

Громадяни звертаються з приводу неякісного телефонного зв'язку

Укрінформ
Телефонний зв'язок і на сьогоднішній день є найбільш поширеним і доступним. Водночас, серед сучасних технологій класичний дротовий зв'язок залишається найпростішим, звичним та затребуваним, як і раніше.

Розпочалася телефонізація в нашій країні ще в далекому 1882 році. З історії розвитку телекомунікацій відомо, що у 1876 році американець шотландського походження Олександр Белл, винахідник телефону, здійснив перший телефонний дзвінок, а майже через століття, у 1973 році американець українського походження Мартін Купер використав для цього стільниковий телефон. І через кілька років, а саме з 1993-го в життя українців міцно увійшов мобільний телефон, за допомогою якого стало можливим спілкування з будь-якого місця, скорочуючи відстані та часові проміжки.

У сфері телекомунікацій важливим є збільшення обсягів послуг, підвищення їх якості. Надання телекомунікаційних послуг належної якості операторами, провайдерами телекомунікацій та неухильне виконання ними вимог законодавства і керівних документів – пріоритети Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ). Організація контролю якості послуг під час проведення заходів державного нагляду визначена Порядком здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій.

Водночас, Уряд розпорядженням від 18 липня 2018 року №540-р затвердив План заходів щодо покращення якості послуг рухомого (мобільного) зв’язку.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, серед звернень щодо функціонування мереж зв’язку гостро постає проблема відсутності стаціонарного телефонного зв’язку, про що свідчить збільшення кількості надходження таких звернень від споживачів – понад 7 тисяч у 2018 році проти понад 5 тисяч у 2017 році. Звернення надходили з усіх регіонів, найбільше від жителів м. Київ, Дніпропетровської, Харківської, Одеської, Львівської, Запорізької, Чернігівської, Київської та Донецької областей.

Проблеми безпосередньо пов’язані з викраденням комунікаційних телефонних кабелів, які крадії здають приймальникам кольорового металу. Адже при пошкодженні ліній зв'язку тисячі абонентів залишаються не тільки без доступу до Інтернету, але й не можуть телефонувати зі стаціонарних телефонів навіть на екстрені номери. Викрадення кабелю зв’язку набуло масового та систематичного характеру, що призводить до збільшення тривалості строків ремонтно-відновлювальних робіт, що викликає невдоволення споживачів. Як свідчать результати розгляду звернень споживачів послуг, злочини такого характеру не припиняються.

Так, заявник з м. Київ звернувся на урядову «гарячу лінію» з проханням відновити роботу стаціонарного телефону за місцем проживання, оскільки його абонентський телефонний номер не працює ще з квітня 2017 року через викрадення 100-парного кабелю. З даного питання він неодноразово звертався до працівників ПАТ «Укртелеком», зареєстрував заяву, проте станом на кінець червня 2018 року послугу не відновлено. Заявник також хотів би отримати відповідь, на якій підставі нараховувалась оплата за послугу стаціонарного телефонного зв'язку, яка не надавалась.

За повідомленням оператора, за час відсутності телефонного зв’язку плата за користування телефоном абоненту не нараховувалася. На його користь сплачено штраф у розмірі 25 процентів добової абонентної плати за кожну добу перевищення 5-ти денного терміну усунення пошкодження, а також з метою прояву лояльності та враховуючи відсутність вихідного/вхідного трафіку, додатково виконано перерахунок абонентної плати за період з 3 травня 2017 року по 17 червня 2018 року, коли ще було додатково виявлено пошкодження кабелю зв’язку. У телефонній розмові із заявником отримано підтвердження щодо відновлення дії послуги.

Заявниця з м. Львів, повідомила, що в неї не працює стаціонарний телефон, зазначивши, що ця послуга відсутня також у всіх мешканців будинку. З даного питання неодноразово зверталась до ПАТ «Укртелекому», реєструвала заявки та отримувала відповідь: «очікуйте, відновлення телефонного зв'язку буде пізніше». Жінка також повідомила, що у неї в квартирі проживає батько, інвалід першої групи (інвалід війни), якому дуже потрібен телефон. Тож заявниця висловила прохання терміново поновити послугу стаціонарного телефонного зв'язку. Після звернення на урядову «гарячу лінію» зв'язок було відновлено.

Стосовно надання мобільного зв’язку, більшість порушених питань у зверненнях стосувалися якості мобільного зв’язку, оплати послуг, а також тарифів на послуги. Звернення надходили з усіх регіонів, найбільше – з Дніпропетровської, Донецької, Харківської, Львівської областей, м. Київ. Громадяни скаржилися переважно на якість надання послуг мобільними операторами, а саме на блокування номерів телефонів мобільними операторами та підключення платних послуг, які споживачі не замовляли. Також порушували питання, що стосувалися оплати послуг, які надаються мобільними операторами, переважно щодо неправомірного зняття коштів із рахунків користувачів, скаржилися на зміну тарифних планів абонентів.

Мешканець м. Харків, пенсіонер, повідомив, що в липні 2018 року оператором «Київстар» було знято кошти з рахунку мобільного телефона. Заявник стверджував, що кошти знято неправомірно, просив з'ясувати ситуацію та якнайшвидше повернути кошти на зазначений номер мобільного телефона. Оператор повідомив, що, як виняток, кошти повернені заявнику на рахунок абонентського номеру.

Заявниця з Львівської області поскаржилася на відсутність покриття оператором мобільного зв’язку «Vodafonе» у зазначеному населеному пункті. Через два тижні оператор повідомив, що зв'язок відновлено.

Жителька Дніпропетровської області звернулась із проханням повернути їй неправомірно зняті кошти в розмірі 200 грн з її мобільного рахунку мобільним оператором «Київстар». Вона поінформувала, що користувалася звичайним телефоном, а коли він зіпсувався, то сім-карту вона переставила на смартфон, після цього з її мобільного рахунку були зняті вказані кошти. З даного питання заявниця зверталась до мобільного оператора, де їй повідомили, що кошти зняли через підключення послуги «555». Але за словами заявниці, послугу вона ніяку не підключала. Під час зворотного зв’язку встановлено, що грошові кошти, як виняток, оператором повернуто на рахунок абонентського номеру заявниці.

Звертаємо увагу, що відповідно до частини першої статті 32 Закону України «Про телекомунікації» споживачі під час замовлення та/або отримання телекомунікаційних послуг мають право на:

- безоплатне отримання від оператора, провайдера телекомунікацій вичерпної інформації щодо змісту, якості, вартості та порядку надання телекомунікаційних послуг;

- державний захист своїх прав;

- оскарження неправомірних дій операторів, провайдерів телекомунікацій шляхом звернення до суду та уповноважених державних органів.

За період з 21 по 27 вересня 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 25 тисяч 383 звернення, з них телефоном – 24158, через Інтернет – 1225.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044)284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-