Вінниця-іменинниця відзначила День міста за участі перших осіб держави

Вінниця-іменинниця відзначила День міста за участі перших осіб держави

Укрінформ
У суботу Вінниця, яка цьогоріч святкує свою 655-ту річницю, відзначила День міста за участі перших осіб держави: на урочистості завітали Президент України Петро Порошенко з дружиною, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, урядовці, народні депутати, представники дипломатичного корпусу, іноземні делегації, знані митці, а також закордоні друзі та партнери міста.  Та головними гостями і, водночас, господарями свята, були городяни, мешканці Вінниці. Саме до них з вітаннями звернулися керівники держави.
Вітаючи вінничан із Днем міста Президент сказав: «Вінниця вміє не тільки святкувати – у 2014 році під час початку російської агресії вінничани були першими, які відправили добровольців і волонтерів на фронт. Штаб військово-повітряних сил з першого дня війни забезпечив прикриття мирного неба України! Вінниця і Вінниччина вміють працювати – вінницькі Прозорі офіси все ще залишаються найефективнішими і найкращими. Вінниця і Вінниччина вміють пам’ятати історичні традиції: 100 років тому саме у Вінниці була столиця УНР, тут Симон Петлюра думав про забезпечення української державності. Саме тому сьогодні, як і кожен рік, коли ми святкуємо День міста, я разом з вами».  
Привітав своїх земляків Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, для якого День народження Вінниці завжди особливе і близьке серцю свято. 
«Дорогі і дуже близькі мені вінничани та всі наші друзі, які сьогодні приїхали до нашої славетної Вінниці! Насправді наше місто неперевершене, але це все відбулося завдяки вам. Ми прийшли не самий простий шлях, попереду багато випробувань, але ваша вимогливість до влади, до себе, дає прекрасний результат. Мене іноді запитують, в чому успіх Вінниці?! Фундаментальним початком нашого успіху громади було те, що влада почала поважати вінничан. Так, само з поваги до кожного із вас і до проблем кожного з вас, саме в об’єднанні наших прагнень – ми можемо якісно робити свою справу. Я радію сьогодні, що тисячі людей виходять на вулиці, посміхаються один одному. Я глибоко переконаний, що ви сьогодні під проводом міського голови Сергія Моргунова пишете новітню історію прекрасної, славетної Вінниці, і нам не завадить будь-яка погода. Зі святом, рідна Вінниця!», - сказав Володимир Гройсман. 
Цьогорічний День міста для Вінниці особливий, адже у часі збіглися три ювілеї: місто відзначає  655-річчя, адже перша писемна згадка про місто датується 1363 роком. Також громада відзначає 380-річчя фактичного існування у місті Магдебурзького права та 25-ту річницю відновлення герба Вінниці. Крім того, цього року виповнюється 60 років партнерства між містами-побратимами Вінницею і Кельце (Польща). Відтак, про багату історію,  давні традиції самоврядування нашого міста  і,  водночас, його яскраве сьогодення та перспективи розвитку та подальшого лідерства серед міст України землякам нагадав у вітальному слові міський голова Сергій Моргунов
  «Сьогодні ми точно знаємо, що нам потрібно робити, щоб Вінниця і надалі залишалась лідером по багатьох показниках. На сьогоднішній день наше місто дійсно місто-лідер, тому що до нас приходять будувати заводи інвестори з світовим ім’ям, ми зводимо нові дитячі садки, будуємо школу, стадіони, розвиваємо транспорт та інфраструктуру. Створюємо нові парки та сквери. І це все – ваша заслуга, шановні вінничани! Але разом із тим останні чотири роки ми не могли б рухатись так швидко і ефективно, якби не реформа децентралізації. І тут я хочу подякувати і Президенту України Петру Порошенку, і Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману і народним депутатам за всебічну підтримку місцевого самоврядування і його реформ», - сказав міський голова.
Опісля урочистостей з нагоди відкриття Дня міста, свято продовжилося на численних майданчиках у різних куточках середмістя. 

Так, на майдані Незалежності відбулися виступи симфонічних оркестрів з філармоній Вінниці, Чернівців та Хмельницького, а також зірок оперної сцени. 

На центральній вулиці міста – Соборній, яка стала у день свята пішохідною зоною, в рамках історичного проекту «Вінниця на перехресті сторіч» пройшли лицарські бої. До того ж, тут можна було взяти участь у різноманітних майстер-класах, побувати на концерті колективів з польського міста-побратима Вінниці – Кельце. Також тут уперше за часи незалежності показали клейноди вінницького міського голови. Також у центрі міста працювало козацьке містечко з інтерактивними розвагами. 

А біля Музею моделей транспорту відбувся справжній весільний бум: на сцені показували дефіле у весільному та вечірньому одязі від різних салонів та ательє міста; івент-агенції ділилися досвідом  організації та оформлення весільної церемонії; студії краси провели майстер-класи з візажу, створення зачісок та нейл-дизайну, а флористи навчали робити весільні букети. 

У Центральному парку культури і відпочинку відбувся фестиваль вуличної їжі «Vinnytsia Food Fest», виступали колективи із дружніх країн. Знайшли для себе розваги і наймолодші містяни – в рамках проекту «Вінниця – місто щасливих дітей» малюки стрибали на батутах, брали участь у різноманітних майстер-класах та Інтерактивних розвагах. 
Увечері  ж на площі Василя Стуса для вінничан співали Melovin, KOZAK SYSTEM та Наталія Могилевська. 

Завершилося святкування Дня міста яскравим вогняним шоу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-