Нацкомфінпослуг та ICU роз'яснили нові вимоги до гравців страхового ринку

Нацкомфінпослуг та ICU роз'яснили нові вимоги до гравців страхового ринку

Укрінформ
Нацкомфінпослуг та група ICU провели семінар-презентацію нових законодавчих вимог до платоспроможності, якості активів та ринкових можливостей при інвестуванні страховиків.

Представникам понад 100 українських страхових компаній були роз'яснені деталі «Положення про обов'язкові критерії та нормативи достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика», яке набрало чинності. (далі – Положення).

Дане положення розроблене на основі прийнятих світовою практикою вимог до якості капіталу та активів страховиків і покликане підвищити надійність українського страхового ринку.

Зокрема, згідно з Положенням, страхові компанії будуть зобов'язані на будь-яку дату дотримуватися встановлених критеріїв ліквідності, прибутковості та якості активів, нормативів платоспроможності і достатності капіталу, ризикованості операцій. При цьому нормативу платоспроможності та достатності капіталу повинен дотримуватися також і власник істотної участі у страховику. Цей норматив визначається як сума прийнятних активів, яка на будь-яку дату не повинна бути меншою за нормативний обсяг активів.

У свою чергу, нормативний обсяг визначається як сума наступних величин: З + К, З + НЗП, де

З - величина довгострокових і поточних зобов'язань;

К - величина, рівна:

30 млн грн - для страховика, який здійснює або планує здійснювати види страхування інші, ніж страхування життя;

45 млн грн - для страховика, який здійснює або планує здійснювати страхування життя;

НЗП - нормативний запас платоспроможності, який розраховується згідно із законодавством.

Згідно з Положенням, у страхових компаній є запас 2 роки для приведення нормативу платоспроможності та достатності капіталу страхових компаній відповідно до нових вимог.

« Згідно із законодавством страхові компанії нарівні з банками - це підприємства громадського інтересу. Тому не важливо, велика чи маленька страхова компанія. Нам важливо –  чи платоспроможна вона? Не повинно бути так, щоб страховики з ліквідними активами в кілька тисяч гривень мали зобов'язання на десятки і сотні мільйонів, а страхові виплати здійснювали за рахунок коштів нових клієнтів. Нові вимоги покликані виключити подібні ситуації і зобов'язати компанії мати ресурс для ефективної діяльності та повного виконання своїх зобов'язань як страхових, так і не страхових. Разом зі страховиками ми повинні боротися за надійність та інвестиційну привабливість страхового ринку. У підсумку це сприятиме зростанню довіри клієнтів», - коментує член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.

Також у Положенні встановлені вимоги до нормативу якості активів, не менше 20-40% від страхових резервів (залежно від виду діяльності компанії) повинні бути низькоризиковими: ОВДП, облігації МФО, поточні рахунки і депозити в банках з рейтингом не менше АА за національною рейтинговою шкалою та їх облігації, залишок коштів страховика в централізованих фондах МТСБУ, права вимоги до перестраховиків-нерезидентів за договорами міжнародної системи "Зелена карта" і ядерного страхування.

«Інвестування в ОВДП відкриває страховикам широкі можливості: по-перше, вони повністю йдуть на покриття низькоризикових активів, по-друге, сьогодні це один з найбільш дохідних інструментів на ринку, ставка за гривневими ОВДП досягає 18%, а при інвестуванні у валютні папери страховики мають можливість ще й хеджувати валютні ризики», - коментує керівник відділу брокерського обслуговування клієнтів ICU Євгенія Грищенко.

«До того ж операції РЕПО з ОВДП - це прекрасна альтернатива іншим варіантам розміщення короткострокової ліквідності, і РЕПО угоди з держпаперами ще й приймаються в рахунок покриття резервів, на відміну від інших інструментів зі зворотним викупом. Це дозволяє страховикам бути мобільними в управлінні короткостроковою ліквідністю - можна розміщувати ресурс на потрібні терміни під високу ставку (до 17,5%) і також оперативно залучати в разі потреби», - пояснює Євгенія Грищенко страховикам.

Також, фахівці ICU звернули увагу страхових компаній на валютні ОВДП. За рахунок своєї прибутковості вони є більш привабливою альтернативою ніж валютні депозити. На вторинному ринку прибутковість цього інструменту в доларах США становить від 4.75% до 5,25% (залежно від термінів розміщення), на первинному – 5.65% - 5.95%. Крім того, це хороший інструмент для хеджування валютних ризиків. Отримана в результаті виплат за ОВДП валюта не підлягає обов'язковому продажу.

«Ми також очікуємо зростання обсягу якісних корпоративних облігацій у складі активів страховиків. З двох причин. По-перше, у перелік низькоризикових активів включені облігації банків з високим кредитним рейтингом. Крім того, в Україні відроджується ринок корпоративних облігацій небанківського сектора, і вже є якісні пропозиції з цього виду паперів з більш високою дохідністю на рівні 19,5-20,5%», - коментує Євгенія Грищенко.

Група ICU — незалежна фінансова група, що надає послуги з управління активами та приватним акціонерним капіталом. Група спеціалізується на ринках Центральної і Східної Європи. На даний момент під управлінням ICU знаходяться активи на суму  понад $500 млн. Мажоритарні власники групи —  її керуючі партнери — Пасенюк і Костянтин Стеценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-