Криницький Економічний Форум–подія де говорять важливі слова

Криницький Економічний Форум–подія де говорять важливі слова

Укрінформ

Раз на рік невелике містечко Криниця Здруй у польських Карпатах стає столицею економіки та політики Центрально-Східної Європи. У далекому 1992 році там був започаткований міжнародний Економічний Форум.З часом,криницький захід організований традиційно на початку вересня став найбільшою конференцією в цьому регіоні. Щорічно там збіраються понад 3000 гостей. Це політичні, економічні та соціальні лідери з багатьох країн Європи та світу. Серед іноземців, вже деякісь час найбільш чисельною є група гостей з України.

Спочатку метою цього Форуму було створення міжнародної платформи для покращення співпраці між країнами-сусідами – Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Україною, Білоруссю та іншими. Конференція мала та має на меті полегшити економічні контакти, сприяти європейській інтеграції.

Цього року основна тема вже 28-го Економічного форуму, котрий відбудеться в Криниці 4-6 вересня це питання "Європа спільних цінностей чи спільних інтересів ?".

Криниця є місцем, де розмовляють про нові тенденції в політиці та економіці.Понад 200 панельних дискусій про найважливіші питання та виклики, з якими Європа зіткнеться у найближчі десятиліття.Найважливіші політики, банкіри, керівники найбільших компаній, представники культури та науки- всі хочуть знати, що чекає світову економіку найближчим часом.

Серед спікерів будуть дуже цікаві доповідачі як з Польщі, Центральної та Західної Європи, України, так з інших європейських країн. Програма складається з декількох тематичних блоків. Зокрема, на Форумі будуть обговорюватись: макроекономіка, міжнародна політика, інвестиції та розвиток, інформаційна безпека, нова економіка, суспільство тощо.

У 2018 році Європа та світ відзначають сто років від закінчення Першої світової війни. Саме тоді багато країн центральноєвропейського регіону стали незалежними державами. Серед них була також і Польща, котра святкуватиме в листопаді сторіччя відновлення своєї незалежності. З огляду на це, декілька дискусій Форуму будуть присвячені історії нашого регіону.

Серед тем панельних дискусій, котрі матимуть пряме відношення до України, варто звернути увагу на дискусії про успіхи та поразки Східного партнерства, про міжрегіональне партнерство, українську трансформацію, можливості завершення збройного конфлікту на сході України, про нові ініціативи в українсько-польських взаєминах.

Економічний форум у Криниці - це не лише дебати але й закулісні бесіди та культурні шоу. Коли дебати завершуються, настає час відпочити при класичнійабо сучасній музиці, зустрітись з автором цікавої книги.

Високий престиж мають також криницькі премії та нагороди. Торік головні нагороди Форуму отримали прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, президент Грузії Гіоргі Маргвелашвілі, білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич. За останні 20 років криницькі нагородиотримували також українці: політики Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко, письменник Сергій Жадан, історик Ярослав Грицак, а також київський Євромайдан іЦентр імені Разумкова.

Слід підкреслити щозахід неодноразово відвідували українські президенти і прем'єр-міністри, які отримали тут нагоду представити своїм західноєвропейським колегам свою точку зору щодо ключових для України питань. У криницьких дискусіях також регулярно брали участь керівники українських областей, мери міст та представники ділових кіл. У 2016 році на Форумі виступав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман а торік- спікер Верховної ради України Андрій Парубій.

В цьому році рганізатори очікують на приїзд першого заступника прем'єр-міністра України Степана Кубіва, декількох міністрів та їхніх заступників, групи українських парламентарів і представників областей, найбільш зацікавлених у польсько-українському співробітництві та європейській інтеграції.

Слід відзначити що криницький захід щороку відвідують журналісти з більш ніж 60 країн. Можна бути впевненими, що і в цьому році найбільші ЗМІ в регіоні та цілому європейському континенті будуть говорити і писати про цьогорічний Форум, так як це було і в минулі роки.

Організатори конференції – варшавський Інститут Східноєвропейських Досліджень та Малопольське воєводство, на території якого знаходиться містечко Криниця-Здруй, – щиро запрошують гостей з України взяти участь у заході. Зареєструватися та акредитуватися на Форум можна до 20 серпня за посиланням: https://www.forum-ekonomiczne.pl/rejestracja-forum-ekonomiczne/form/ForumEkonomiczne?open=FE2018&_lang=en

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-