У Дніпрі пройшов п’ятий регіональний семінар, присвячений захисту професійної діяльності журналістів

У Дніпрі пройшов п’ятий регіональний семінар, присвячений захисту професійної діяльності журналістів

Укрінформ

26 червня 2018 року у Дніпрі відбувся навчальний семінар «Захист професійної діяльності журналістів та свободи слова в Україні: протидія безкарності». Учасниками семінару стали більше 200 представників правоохоронних органів, суддів, журналістів та громадських активістів із Дніпропетровської, Черкаської, Запорізької та Кіровоградської областей.

Захід організували спільно Адміністрація Президента України, Генеральна прокуратура України, Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліція України, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ (ДДУВС), ГО «Інститут масової інформації» та Рада Європи (Департамент інформаційного суспільства Генерального Директорату прав людини та верховенства права Ради Європи).

Організатори ставили за мету семінару підвищення обізнаності представників правоохоронних органів та суддівського корпусу щодо змін у кримінальному та кримінально-процесуальному законодавстві, покращення навичок застосування законодавства із захисту професійної діяльності журналіста в Україні, ознайомлення зі стандартами Ради Європи у сфері захисту професійної діяльності журналістів, а також налагодження ефективних комунікаційних механізмів між представниками ЗМІ, громадськості та працівниками правоохоронних органів.

Захід відкривали ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Андрій Фоменко, голова Офісу Ради Європи в України Мортен Енберг, заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Володимир Юрченко, перший заступник прокурора Дніпропетровської області Роман Сосков та заступник начальника Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Володимир Богоніс.

У вступному слові Мортен Енберг наголосив, що стандарти Ради Європи мають на меті захищати журналістику і безпеку журналістів та інших медіа фахівців, тобто набагато ширше коло осіб, ніж офіційно працюючі журналісти; що статус журналіста залежить не від формальних ознак або наявності певних документів, а від роду діяльності людини; і що всі напади на журналістів та інших медіа фахівців повинні бути ретельно та оперативно розслідувані, а винні особи мають бути покарані.

Відкриваючи захід, полковник поліції Андрій Фоменко зазначив: «Те, що семінар проводиться в стінах Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, не випадково. Наші студенти та курсанти – це майбутні правозахисники та правоохоронці, які безпосередньо будуть стикатися з проблемами, які сьогодні тут обговорюватимуться. Ми готові прийняти таку довіру від організаторів, а разом із тим і велику відповідальність. Переконаний, краще вивчити питання співпраці в навчальних аудиторіях, аби співпраця правоохоронців з представниками ЗМІ на практиці була дійсно плідною».

Лекторами семінару виступили міжнародні експерти, українські медіа-юристи, представники Генеральної прокуратури, Національної поліції України, Адміністрації Президента України, Міністерства інформаційної політики України, медіа-експерти спеціалізованих громадських організацій, журналісти з регіонів.

Під час семінару було здійснено огляд актуальних питань у сфері безпеки журналістів. Так, Ольга Юдіна, журналістка-розслідувачка і головна редакторка дніпровського інтернет-видання БюроUA, поділилася з учасникам баченням щодо важливості встановлення ефективних комунікаційних механізмів між працівниками правоохоронних органів та представниками ЗМІ під час проведення журналістських розслідувань та навела конкретні приклади співпраці з правоохоронними органами. Юрист Департаменту інформаційного суспільства Генерального Директорату прав людини та верховенства права Ради Європи (м.Страсбург, Франція), Девід Мір, зробив огляд зобов’язань держав членів Ради Європи в сфері захисту прав журналістів розглянувши конкретні справи з практики ЄСПЛ та наголосив на важливості застосування ширшого тлумачення до визначення терміну «журналіст». Степан Довгунь, заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України, зробив огляд актуальних проблем досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері професійної діяльності журналістів, а Олександр Єгоров, прокурор Генеральної прокуратури України, член Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова, зупинився на особливостях кваліфікації злочинів у сфері професійної законної діяльності журналістів. Медіа-експерт та юрист Алі Сафаров (ГО «ІМІ») розповів про особливості законодавчого регулювання роботи журналістів під час виконання ними професійних обов’язків, а медіа-юристка Людмила Опришко (ГО «Платформа прав людини») поділилася фаховими знаннями про розгляд злочинів, вчинених проти журналістів, окреслила, які нині існують проблеми з реагуванням на кримінальні правопорушення, пов'язані з професійною діяльністю журналіста, а також зробила огляд рішень ЄСПЛ, що стосуються справ по Україні, пов’язаних із правом на свободу вираження поглядів. Валерія Мальченко, журналістка і представниця ГО «ІМІ» у Дніпропетровській області, презентувала аудиторії семінару приклади взаємодії журналістів з правоохоронними органами з власного досвіду та досвіду своїх регіональних колег. Наприкінці заходу представник Адміністрації Президента Олександр Бухтатий, секретар Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова при Адміністрації Президента України, та Людмила Василенко, завідувачка сектору з питань європейської інтеграції Міністерства інформаційної політики України Міністерства інформаційної політики презентували, у яких напрямках працюють їх установи з метою імплементації державної політики у сфері захист професійної діяльності журналістів України та свободи слова в Україні.

На семінарі також була представлена он-лайн платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів, яка у співпраці з медійними організаціями ретельно відстежує зафіксовані порушення прав журналістів у країнах-членах Ради Європи та закликає до дій з метою захисту свободи медіа. Представниця МІП також окремо розповіла про механізм реагування на порушення, розміщені на Платформи, який розробило і активно використовує МІП. Протягом усього семінару працювала фотовиставка «Небезпечна професія» за ініціативи МІП, яка наглядно показувала, в яких непростих умовах іноді доводиться працювати журналістам.

Усі учасники семінару отримали в якості роздаткових матеріалів посібник із рекомендаціями Ради Європи на тему «Безпека журналістів» та методичні рекомендації «Протидія перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів в Україні».

Семінар у Дніпрі став продовженням серії регіональних семінарів, організованих проектом Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні» у 2016-2017 рр у співпраці з Генеральною прокуратурою України, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Адміністрацією Президента України, громадською організацією «Інститут масової інформації», Національною академією внутрішніх справ, Харківським національним університетом внутрішніх справ, Національним університетом «Одеська юридична академія» у Києві, Харкові, Одесі, Івано-Франківську. Загальна кількість учасників регіональних семінарів уже перевищує 1000 осіб, і організатори з радістю відмічають, що за результатами вхідних та вихідних тестувань учасників, які проводяться на кожному семінарі з метою виявлення рівня знань учасників з тематики семінарів, третина учасників одразу покращує свої результати.

Проект Ради Європи «Зміцнення свободи медіа і створення системи Суспільного мовлення в Україні» мав на меті зміцнити роль медіа та Суспільного мовлення як інструментів для досягнення консенсусу в суспільстві. Проект впроваджувався в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 рр.

Слідкуйте за новинами медійних проектів Офісу Ради Європи в Україні на Facebook: https://www.facebook.com/CoEUPSIS та на Twitter @UkraineCoE

Дізнатись більше інформації можна на сайті Офісу Ради Європи в Україні:

https://www.coe.int/uk/web/kyiv/field-office-information/projects-programmes

Публікації медійних проектів Офісу Ради Європи знаходяться за посиланням: https://issuu.com/mediaprojects_coe

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-