Резолюція за результатами екологічного воркшопу «Моніторинг якості повітря у розумному місті: актуальний стан, напрямки впровадження та перспективи»

Резолюція за результатами екологічного воркшопу «Моніторинг якості повітря у розумному місті: актуальний стан, напрямки впровадження та перспективи»

PR
Укрінформ

Для розвитку розумного міста дуже важливі екологічні ініціативи. Два роки поспіль команда Kyiv Smart City проводить актуальні дослідження та підтримує заходи по збереженню довкілля в Києві та області. Нагадаємо, що 26 квітня у комунікаційному просторі Kyiv Smart City Hub https://www.kyivsmartcity.com/hub відбувся унікальний еко-воркшоп на тему «Моніторинг якості повітря у розумному місті: актуальний стан, напрямки впровадження та перспективи». Було запрошено до обговорення гострих екологічних проблем столиці Інститут космічних досліджень НАНУ-ДКАУ, громадську ініціативу “Міста для життя. Київ”, Центральну геофізичну обсерваторію ім. Бориса Срезневського, Міжвідомчу робочу групу з питань імплементації положень Директиви 2008/50/ЄС та Директиви 2004/107/ЄС та інші профільні інститути й громадські організації. Найкращі українські екологи консолідували зусилля, вивчали європейський досвід та обмінювалися думками щодо останніх IT-винаходів у галузі моніторингу якості повітря. Після тривалих консультацій основні положення воркшопу були викладені у Резолюції.

Резолюція — це дорожня карта, створена науковцями та активістами для поліпшення екологічної ситуації у столиці. У документі викладено узгоджену позицію сторін щодо адаптації національного законодавства під відповідні директиви Євросоюзу. Підписанти підкреслили необхідність у розвитку автоматизованих мереж збору даних по забрудненню повітря. Спільними зусиллями, вже зараз формуються інноваційні підходи до обробки та використання інформації із залученням технологій. Новаторська система громадського моніторингу оцінки якості повітря стане надзвичайно важливим здобутком Києва, адже склад повітря безпрецедентно впливає на фізичний стан містян.

Щоб сприяти очищенню повітря від шкідливих викидів громадського транспорту, в межах Резолюції планується:

- провести дослідження загазованості повітря на ділянці, де офіційно дозволено велосипедний рух по смугах громадського транспорту у столиці;

- підтримувати розвиток зарядної інфраструктури для електромобілів у Києві.

Такі дії дають змогу дослідити вплив загазованості столичних доріг на здоров’я велосипедистів та пішоходів. Команда Kyiv Smart City також вболіває за прозоре й узгоджене виділення в довготривалу оренду комунальних земель для встановлення на них електрозарядних станцій. У такий спосіб наблизимо транспортну систему Києва до інноваційної й екологічної європейської моделі.

Інший напрямок роботи — консолідація зусиль з великими підприємствами з метою поліпшення якості атмосферного повітря у столиці. Аби мінімізувати токсичні викиди від стаціонарних джерел, в рамках Резолюції планується:

- створити реєстр найбільших підприємств-забруднювачів атмосферного повітря;

- спільно з КМДА залучати підприємства до формування мережі альтернативних джерел даних для еко-моніторингу якості повітря у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-