У Вінниці облаштують підвищені платформи на зупинках громадського транспорту

У Вінниці облаштують підвищені платформи на зупинках громадського транспорту

Укрінформ
У Вінниці триває перший етап робіт в рамках масштабної реконструкції вулиці Замостянської. 
До кінці 2019 року жителі мікрорайоу Замостя матимуть сучасний європейський проспект, на якому висадять майже 400 дерев. Окрім того, тут вперше у місті облаштують підвищені платформи на зупинках громадського транспорту, а на проїжджій частині дороги з обох боків алеї  - велосмуги. 
Як ведуться ремонті роботи,  під час виїзної наради у четвер проінспектував  міський голова Сергій Моргунов. 

Вулиця Замостянську реконструюватимуть у дві черги. Перша – відрізок від просп. Коцюбинського до вул. Стеценка, друга - від вул. Стеценка до вул. Стрілецької.  Першу чергу планують завершити у жовтні цього року, наступну – у 2019-му.  

«Даний проект розбито на дві черги. Протяжність проспекту 1 км 83 м.  По всій протяжності буде замінено трамвайні колії з облаштуванням бетонних плит, на які буде укладено «римський» камінь, як було зроблено на площі Гагаріна. На першій черзі буде облаштовано три зупинки громадського транспорту. Відповідно до нових державних будівельних норм, нам дозволяється збільшити площу пішохідної зони та влаштування велосипедних смуг на проїжджій частині. Це дозволяє також збільшити кількість зелених насаджень по тротуару. В цілому  під час реконструкції вулиці Замостянської ми плануємо висадити близько 400 нових дерев. Це фактично вдвічі більше ніж було. Плануємо садити високомірний посадковий матеріал, він гарно приживається», - розповів директор департаменту комунального господарства та благоустрою Володимир Ніценко. Саджанці, які тут будуть висаджені, - це клени, граби та інші листяні породи дерев.

На відрізку від просп. Коцюбинського до вул. Стеценка мають замінити асфальт на дорозі і тротуарах, влаштувати нове освітлення, замінити трамвайні колії, облаштувати паркувальні місця, турнікетне огородження вздовж алеї та підключити систему відеонагляду і Wi-Fi. Наразі виконуються підготовчі роботи - демонтаж старого покриття, видалення аварійних дерев, демонтаж лавочок і урн, прокладання інженерних мереж зливової каналізації та водопостачання. Нові трамвайні колії будуть укладатись за тією ж технологією, що і під час реконструкції площі Гагаріна. Що є не тільки найбільш надійною технологією для їх експлуатації, але і допоможе зменшити дискомфорт від їх вібрації під час руху трамваїв. 

  «Колії будуть безшумні, що створить додаткові комфортні умови для людей, які тут проживають і працюють. На зупинках будуть підвищені платформи – це буде вперше зроблено у Вінниці. Так як це роблять у Європі. Рівень тротуару і переходу через проїжджу частину до трамваю – він буде таким, як ми зробили на вул. Андрія Первозванного, але протяжністю на всю зупинку. Це зробить їх зручним у користуванні для людей з інвалідністю, і мамам з колясками також легко буде зайти у трамвай. Ми скорочуємо переїзди по бульвару, не буде переїзду по вул. Стеценка і вул. Героїв Крут. Переїзд буде на вул. Академіка Янгеля, Стрілецькій і по вул. Острозького», - розповів міський голова Сергій Моргунов. 
Наразі проводяться підготовчі роботи для укладання нових колій.  Змонтовано стрілочний перевід, з 4 липня трамваї рухатимуться у реверсному режимі. 
«Якщо говорити про просторовий розвиток і нові підходи до комплексної реконструкції проспектів – то ми це уже показали на прикладі проспекту Космонавтів. Дуже багато було нарікань від вінничан, що ми все робимо на Вишеньці, а про Замостя «забули». Прийшов час, і ми зробили проектну документацію щодо повної комплексної реконструкції вулиці Замостянської, протяжність якої більше 1 км. Складність цієї вулиці в тому, що тут є трамвайні колії, і ми будемо застосовувати так званий «оксамитовий шлях». Ми сьогодні дивилися на плити, які виробляють наші вінницькі виробники, - вони хорошої якості. Тож ми не будемо їх привозити з інших міст чи з-за кордону, що також дає можливість економії коштів. 
Якщо говорити про сам проект, то хочу подякувати Швейцарському бюро співробітництва та GIZ і безпосередньо швейцарському урбаністу Томанну Урсу. Наші міжнародні партнери надали нам практичні і методичні рекомендації щодо облаштування цієї вулиці по всіх європейських стандартах – створимо комфортні умови для пішоходів, велосипедистів і транспорту. Додамо сюди ще одну зупинку, буде висаджено вдвічі більше дерев. Думаю, що коли роботи тут буде завершено, то буде така народна назва цієї вулиці «Золотий кілометр». Тому що це комфортно, і з економічної точки зору ця вулиця після реконструкції також «оживе». Це «генеральна репетиція» реконструкції проспекту Коцюбинського», - додав Сергій Моргунов.
Швейцарський урбаніст Томанн Урс, який був консультантом цього масштабного проекту, називає цей проект близьким до ідеального.
«Це європейський проект, де найшли просте рішення для зручності усього транспорту. Разом з тим, тут буде дуже затишно, і будуть гарні умови для того, аби жителі влаштували тут своє життя. Місто вкладає кошти для цього в розвиток інфраструктури», - каже урбаніст. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-