ПОСТАНОВА Верховної Ради України

ПОСТАНОВА Верховної Ради України

Укрінформ
Про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу "Північний потік-2" та встановлення монополії Російської Федерації на газових ринках світу

Верховна Рада України постановляє:

1. Визнати, що намір російської енергетичної компанії "Газпром" реалізувати проект "Північний потік-2" зумовлений намаганням утвердити абсолютну монополію Російської Федерації на газовому ринку Європи. У такому разі ПАТ "Газпром" отримає контроль над обсягом і ціною газового ринку континентальної Європи, а також фізичну можливість взагалі відмовити в постачанні газу державам Центральної Європи. Таким чином, наслідки виконання проекту "Північний потік-2" вийдуть далеко за межі комерції або внутрішніх справ держав - членів ЄС і спричинять енергетичну кризу, економічну та політичну дестабілізацію всієї Європи, а відтак і всього світу.

2. Схвалити Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу "Північний потік-2" та встановлення монополії Російської Федерації на газових ринках світу.

3. На виконання статті 274 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, та статті 6 Договору про заснування Енергетичного Співтовариства невідкладно провести консультації між Кабінетом Міністрів України та Європейською Комісією щодо недопущення будівництва газопроводу "Північний потік-2".

4. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України                                                                А.ПАРУБІЙ

м. Київ 

5 квітня 2018 року 

№ 2390-VIII

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-