«Зелені легені» Вінниці оновили тисячами дерев та топіарі

«Зелені легені» Вінниці оновили тисячами дерев та топіарі

Укрінформ
У Вінниці за останні роки у різних частинах міста висадили майже 1500 дерев та 15 500 різних декоративних кущів. Зокрема, зелені зони прикрасили й топіарі – «зелені скульптури». «За останні три роки у місті Вінниці в рази збільшилася кількість дерев, які ми висаджуємо. 
Якщо у 2015 році ми посадили 125 дерев і 1200 кущів самшиту, спіреї та барбарису, то у 2016 році це вже було 287 дерев та 5300 різних кущів. А минулого року нам вдалося висадити майже 1000 дерев та 9000 кущів. Здебільшого ми висаджуємо клени, липи, ялини а подекуди сакури», – розповів заступник директора з агротехнічних питань МКП «Вінницязеленбуд» Микола Залєцький. 

Збільшення обсягів зелених насаджень пояснюється, зокрема, й тим, що чимало дерев умісту є аварійними і підлягають вирізці. Проте жодне з них  не зрізається без відповідних ордерів, обстеження і згоди спеціальної комісії. 

«У департаменті комунального господарства та благоустрою створена відповідна комісія, яка обстежує дерева перед тим, як їх мають знести. Аварійні насадження потрібно видалити, бо якщо вони і здаються здоровими насправді можуть загрожувати життю і здоров'ю вінничан. Замість зрізаних ми висаджуємо в тому місці навіть більше дерев, ніж було. Наприклад, по завершенню реконструкції вулиці Замостянської буде висаджено на 30% дерев більше, ніж там було», - додав Микола Залєцький. 
  А днями на проспекті Юності «встановили» 11 топіарів. Для створення «зелених скульптур» використали близько 30 туй. Вони з'явилися після того, як було проведено реконструкцію на перетині вулиці Пирогова та проспекту з’явилася нова зелена зона. Щоб додати їй особливої атмосфери, простір прикрасили цікавими елементами. Досвід такого застосування цього виду паркового мистецтва вінничани перейняли за кордоном, але дещо адаптували до місцевих умов.

«Минулого року ми створили одну таку фігуру на Європейській площі – слоненя. Він сподобався вінничанам. Міський голова Сергій Моргунов запропонував прикрасити такими фігурами проспект Юності. Ми вивчили досвід наших колег з Польщі, але дещо його вдосконалили. У спеціально зроблені металеві конструкції у формі тварин та людей висадили туї. Щодня їх поливають, а якщо якесь із дерев захворіє його досить легко можна замінити», - пояснив керівник КП «Подільського інформаційно-туристичного центру» Володимир Ходацький. 

Загалом, на вулицях міста працівники МКП «Вінницязеленбуд» висадили липи, клени, ялини та сакури. А ще – кущі самшиту, барбарису та спіреї. Молоді дерева зеленбудівці висаджували на вулицях Соборній, Винниченка, Зодчих, Келецькій,  600-річчя, Порика, Хмельницькому шосе, проспекті Космонавтів та інших. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-