Як підготуватися і чого очікувати від домашнього тесту на ВІЛ

Як підготуватися і чого очікувати від домашнього тесту на ВІЛ

PR
Укрінформ

Страшна хвороба вперше була зареєстрована в кінці сімдесятих.

На початку вісімдесятих нею вже хворіла значна частина світового населення. В Україні такий діагноз був поставлений хворому в 1987 році. Лише через рік ООН засвідчила, що ВІЛ став світовою проблемою, так званої пандемією.

Коли стався стрибок

Починаючи з 1999 року, різкий стрибок захворювання приголомшив всю планету. Аж до наших днів його немає можливості вилікувати, хоча можна запобігти, дотримуючись кількох простих правил, на які населення, особливо молодь, просто закриває очі. Наприклад, причиною пандемії стали наркоманія і безладні статеві зв'язки.

Щороку помирають десятки мільйонів чоловік. Центральна Африка, де дуже високий відсоток бідного населення, стала місцем зосередження цієї хвороби. В Індії — теж бідній країні — вірус поширений, як ніколи раніше. Відома хвороба у всіх країнах Африки, Китаї, Росії, Україні, а також у Сполучених Штатах Америки.

При цьому тридцять відсотків хворих навіть не підозрюють про свою хворобу. Саме з цієї причини медичні установи стали проводити масштабне тестування на добровільній основі. Тому варто звернути увагу на сайт www.auto-test-vih.com і зробити тест на ВІЛ, щоб вчасно виявити вірус, почати лікування, а також уникнути зараження інших. Тестування проходить у багатьох містах України. Зазвичай це проста процедура, яка допомагає вирішити питання виявлення ВІЛ-інфікованих в місцях масового проживання людей.

Акція на тест з ВІЛ

Часто кров беруть в торгових центрах, вокзалах, місцях відпочинку. Метою такої акції стало не просто виявити кількість хворих, але і попередити людей про небезпеку, а також допомогти правильно ставитися до ВІЛ-інфікованим, розповісти про методи боротьби з проблемою, а також провести профілактику захворювання.

При цьому все одно багато хто продовжує хворіти і вмирати. Перше місце за кількістю хворих у Східній Європі займає Україна. Найбільше проблем у Дніпровській, Донецькій, Київській та Одеській областях. Приблизно сорок відсотків хворих знаходяться у місцях позбавлення волі, також до цього числа входять гомосексуалісти, наркомани. Заражається в основному сильна стать, причому досить молодого віку — це люди від 35 до 39 років.

Останнім часом кількість хворих людей збільшується. Головна причина — пізніше діагностування, коли вже нічого не можна зробити і СНІД привів до необоротних наслідків в організмі людини. На ранніх етапах виявлення ВІЛ-інфекції ще можливе лікування.

Домашнє тестування

Мало хто з людей погодиться на публічне тестування, тому в країнах Заходу частіше застосовують форму домашнього забору крові на тест. Розглянемо 11 етапів того, що очікується від тесту на дому:

1.    Для теста беруть слину, сечу або кров пацієнта. Найкраще використовувати кров — це надійніше, але легше і безпечніше — слину. Якщо ви вирішили взяти кров, тоді проколіть мізинець, потім крапельку помістіть на смужку, змішавши її з реагентом.

2.    Проходить реакція швидко. Вже через кілька хвилин можна побачити в віконечку одну смугу, що говорить про негативність тесту. Якщо буде дві смуги — знайте, що ви ВІЛ-інфікований.

3.    Якщо тест виявився позитивним, не впадайте відразу у відчай. Часто буває, що навіть в поліклініках професіонали переробляють свою роботу. Тому просто через деякий час повторіть операцію з іншими реагентами або зверніться в центр із забору крові.

4.    Заразитися можна при статевих стосунках з людиною, яка носить вірус імунодефіциту. Тільки відразу перевіряти свою кров не варто. Захворювання має інкубаційний період до трьох місяців. Тому після близького зв'язку з будь-ким, хто не є вашим чоловіком або дружиною, пройдіть тест на ВІЛ через 3 місяці.

5.    У разі проведення тестування раніше, ніж пройде три місяці, і отримання негативного результату не заспокоюйтеся, особливо якщо знаєте, що контакт був небезпечний. Повторіть процедуру через півроку: тільки при отриманні негативного результату на цей раз можна заспокоїтися.

6.    За інструкцією в віконечку повинна з'явитися одна або дві смужки, а також вони взагалі можуть бути відсутніми. В цьому випадку говорять відповідно про негативний, позитивний результат або про його недійсність, тоді операцію потрібно повторити.

7.    Якщо не отримали жодної смужки, прочитайте ще раз інструкцію. Також можливо, що пристрій виявився бракованим, тому візьміть інший реагент і повторіть процедуру.

8.    Результат тестування може бути неточним через певні продукти, з'їдені вами, ліки, які ви зараз приймаєте, будь-які захворювання, місячні та з інших причин.

9.    Якщо минуло вже більше двадцяти хвилин, не варто дивитися на віконечко тестера, бо під впливом ультрафіолету результат може змінитися. Достовірний він тільки протягом перших 10 або в крайньому випадку 15 хвилин.

10.    У разі отримання повторного позитивного результату потрібно звернутися до лікаря, який призначить вам повне обстеження.

11.    При цьому позитивний результат не є вироком, це лише привід бити на сполох і змінити свій спосіб життя. Поміняйте свій раціон у харчуванні, більше гуляйте, займіться спортом, відмовтеся від алкоголю і паління, позбудьтеся безладних статевих зв'язків і так далі. Важливо стежити за своїм здоров'ям, а так навіть ВІЛ-інфіковані можуть прожити довге у цікаве життя.

Навіть якщо немає припущень, що ви мали можливість заразитися, все одно регулярно робіть профілактичний домашній тест, щоб діагностувати вірус на ранній стадії. Заразитися можна у стоматолога, при нанесенні татуювання, в перукарні, під час операції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-