Відкритий уряд. Боротьба з корупцією

Відкритий уряд. Боротьба з корупцією

Укрінформ

У контексті проведення комплексу реформ в Україні важливого значення набуває боротьба з корупцією на всіх рівнях. Відповідно до видової ознаки корупція зазвичай поділяється на: велику(grand), дрібну(petty) та політичну(political). Кожен з видів несе в собі потенційну загрозу для успішного функціонування державного організму.

У світовій практиці головним інструментом для боротьби з виявами корупції є відкриті дані. Сьогодні має місце істотна потреба у прозорій та відкритій інформації, що перешкоджала б поширенню корупційних схем. Показовий критерій у боротьбі з корупцією – відкритість та публічність даних. Особи та організації (реєстри, списки організацій, компаній, консультативних рад, довідники службовців, благодійників), державні ресурси (бюджетні набори даних, державні витрати, контракти, ліцензії та дозволи, гранти, стипендії, державно-приватне партнерство) мусять надавати комплексну інформацію, що висвітлює основні аспекти їх діяльності громадськості задля доступу до її моніторингу.

Україна в останні роки досягла суттєвих успіхів у боротьбі з корупцією. Відкритість уряду, що є неодмінною умовою буття демократичної держави, мусить ґрунтуватись на принципах партнерства, широкого залучення громадян до участі у соціально-політичному житті та прозорості інформаційних ресурсів.

Першим кроком на шляху до реалізації концепції відкритого уряду було підписання Україною угоди про «Партнерство» у 2011 р. Згідно з угодою Україна впроваджує низку принципів «відкритості»: прозорість, участь громадськості, підзвітність, використання технологій та інноваційність.

Наступним зрушенням стало впровадження у державі Першого національного плану дій стосовно відкритого уряду на початку 2012 р., у результаті чого було створено механізм 3-рівневої оцінки діяльності урядових установ у форматі оцінок громадськості, власне уряду та незалежного комітету, який би прослідковував діяльність уряду.  

Другий національний план дій був підписано після Революції Гідності, у результаті чого сформовано комплекс стратегічних документів, які відкривають двері демократичним зрушенням. Комплекс охоплює документи, дотичні до виборчої системи, розбудови електронної демократії і програми сталого розвитку держави загалом. Угода про асоціацію між Україною та Європейським союзом стала логічним продовженням курсу української держави на шляху до ментально-політичного зближення з європейськими партнерами, досвід яких у царині демократичних перетворень є безцінним.

Відповідаючи на нові виклики часу, держава мусить розширити сферу використання інформаційно-комунікаційних технологій у всіх сферах життя держави. Прозорість бюджету, публічні закупівлі, надання адміністративних послуг у мережі Інтернет, електронні звернення громадян у форматі петицій, сталий порядок електронного декларування разом із впровадженням засобів е-ідентифікації фізичних та юридичних осіб є стрижневими умовами розвитку демократії у новітній час у прогресивних країнах світу, бути у складі яких має намір Україна.

Продуктивність програми «відритий уряд» в Україні є очевидним фактом. На сьогодні стан виконаних планів дій сягає рекордної позначки 96%. Україна серед країн Східної Європи та Центральної Азії  4-те місце за рівнем «відкритості уряду» та 43-тє серед 102 країн, що є помітним прогресом. Головними успіхами українського уряду у рамках програми є відкриття архівів комуністичного режиму, що стало каталізатором науково-дослідницької роботи істориків у світлі висвітлення справжнього обличчя радянської доби, створення проекту закону про відриті дані та затвердження механізму для відкритого доступу до інформації громадськістю.

Зупинятись на досягнутих результатах український уряд не планує. Участь у Саміті у Грузії, ре-брендінг, впровадження нової процедури підготовки Плану дій на 2018-2020рр. – визначальні складові програмного пакету дій держави у 2018 р., виконати які є завданням державного значення. Допомагати у втіленні визначених планів будуть стратегічні міжнародні партнери, такі як фонди «Відродження» і «Східна Європа», організації «UNDP», «USAID», «EGAP» та чимало інших.

Найбільш новою урядово-громадською ініціативною  демократичного спрямування в Україні є стратегія «Разом проти корупції». Серед планів ініціативи є її перетворення в громадську організацію, реформування системи управління дорожнім транспортом, впровадження електронних реєстрів листків непрацездатності та вдосконалення системи державного контролю за наглядом в сфері охорони навколишнього середовища, що є пріоритетною задачею. Крім цього, програма містить ряд нормативно-практичних трансформацій, у числі яких боротьба з корупційними схемами, створення служби фінансових розслідувань, моніторинг роботи адміністративних установ і цілковита прозорість в оприлюдненні відкритих даних організаціями всіх рівнів.

Взаємодія у ході перетворень мусить будуватись на принципах  консенсусу, лідерства та компромісу, що є першорядним завданням для втілення у життя планів побудови зрілої демократичної держави в Україні. Боротьба з корупцією мусить бути безперервним процесом, однак певні успіхи у цьому помітні вже сьогодні. Програма відкритого уряду – програма майбутнього.

Статтю підготовлено в рамках реалізації проекту «Громадянська освіта та електронна демократія», який реалізується Академією навичок (http://skillsacademy.com.ua/), Асоціацією інноваційної та цифрової освіти, Українською Студентською Спілкою, за підтримки партнерів: Програма EGAPФонд Східна Європа, Швейцарська Конфедерація, Міністерство освіти і науки України, Інститут модернізації змісту освіти МОН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-