Нюанси вибору клею для облицювальної плитки

Нюанси вибору клею для облицювальної плитки

Укрінформ

Укладання облицювальної плитки — заняття копітке й потребує спеціальних витратних матеріалів. Зокрема, клейової речовини. Основна її функція — надійне та міцне кріплення окремих фрагментів. Чим якісніший клей, тим зручніший він у роботі, триваліший термін його служби.

Зараз клей для плитки представлений в широкому асортименті. Щоб вибрати правильну речовину, слід зрозуміти відмінності, вивчити основні критерії, на які варто орієнтуватися при покупці.

Основні різновиди

Якщо говорити про продукцію солідних брендів, то перше, що варто знати — вона виготовляється у повній відповідності до міжнародної системи класифікації. За нею клей розділяється на 5 основних типів:

  • Універсальний. Використовується для робіт всередині і зовні. Втім, досить чутливий до великих перепадів температури, показника вологості.
  • Для внутрішнього облицювання — найбільш бюджетний варіант, містить трохи домішок.
  • Посиленої фіксації — призначений для застосування в умовах, для яких характерні критичні динамічні і температурні впливи.
  • Розрахований на кріплення підлогових видів плитки. У суміш доданий пластифікатор в істотній кількості.
  • Вологостійкий. Його використовують при облицюванні сходів та ванних кімнат. Такі суміші містять гідрофобний модифікатор, за рахунок чого їх можна використовувати для оздоблювальних робіт в басейні чи фонтані.

Кожен з них призначений для певних умов експлуатації. Важливо враховувати, що використовують ці склади тільки по відношенню до плитки, для пінопласту або інших облицювальних матеріалів, утеплювачів він не підходить. Під них слід вибирати спеціальні суміші. Наприклад, можна купити клей для пінопласту — він доступний у продажу від різних виробників і фактично недорогий.

Основні орієнтири вибору

Крім характеристик і призначення самого клею слід враховувати також ряд інших факторів, таких як умови експлуатації та розміри плитки. Так, у першу чергу варто проаналізувати режим вологості і температуру в приміщенні, де виконується облицювання. Кухня і санвузол характеризуються досить специфічними умовами за обома параметрами. Тому для роботи в таких кімнатах варто вибирати універсальний або вологостійкий склад клею.

Ще одним критерієм виступає розмір. Варто враховувати, що чим більший формат плитки, тим важчий один фрагмент. Значить, і клей варто вибирати з сильною фіксацією. Він зможе забезпечити надійність кріплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-