У Хмельницькому пройшла смолоскипна хода на честь пам’яті Героїв Крут

У Хмельницькому пройшла смолоскипна хода на честь пам’яті Героїв Крут

Укрінформ
29 січня Хмельницьким пройшов марш на честь вшанування пам’яті Героїв Крут. Рівно 100 років тому українські  студенти, школярі та курсанти за 130 кілометрів від столиці на залізничній станції Крути героїчно поклали своє життя в бою з чотиритисячною армією більшовиків. Бій на станції Крути затримав військо Муравйова на чотири дні.

У багатьох містах України вшановують пам’ять Героїв Крут поминальними заходами та маршами. Хмельницький також доєднався до загальнонаціонального Дня пам’яті.

Близько 18-ї вечора на майдан Незалежності вже почали сходитися люди.

Пройтися маршем прийшло кілька сотень містян. Учасниками маршу в основному були активісти ГО “Фенікс”, представники “Свободи”, які і є організаторами даного заходу. Крім того, були звичайні громадяни, ветерани АТО, чимало молоді, представники владних структур міста, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції в Хмельницькій області.

Як зазначають організатори, кожен свідомий українець має знати про ті події, що відбулись століття тому. Запалені смолоскипи – це символ вічної пам’яті про тих молодих людей, які віддали своє життя, аби не підпустити червоноармійців до Києва.

До Хмельницького на смолоскипний марш приїхали навіть з Вінниці. Учасники тамтешньої громадської організації «Жива історія» переодягнулись в однострої, які використовували на початку ХХ століття.

Трьома залпами в небо із рушниць під гімн України завершили символічний марш біля пам’ятника Кобзарю.

Після цього у міському будинку культури відбулась прем’єра театрально-кінематографічного проекту “Крути. У мої сни прийшла війна…”, приуроченого 100-річчю битви. Відразу після закінчення маршу учасники попрямували на показ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-