В. Логінов: Профадаптація військових є складовою частиною соціалізації учасників бойових дій

В. Логінов: Профадаптація військових є складовою частиною соціалізації учасників бойових дій

Укрінформ
25 січня 2018 року у  приміщенні конференц – зали Житомирського державного технологічного університету зібрались представники громадських організацій учасників АТО, обласної державної адміністрації, ректорів університету.

В організації заходу разом з керівником обласного департаменту праці та соціального захисту населення Ю.В. Прокопець взяв участь завідувач Центрального міжрегіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Валерій Логінов.

«Питання професійної адаптації учасників бойових дій», – зазначив під час відкриття «круглого столу»  заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута, – «є, безумовно, актуальним питанням як для суспільства Житомирщини, так і для самих хлопців, що повертаються з передової. Житомирщина, взагалі, є областю, яка активно сприяє захисту держави та надала велику кількість учасників АТО. Кількість демобілізованих вже перевалила за десять тисяч осіб. Для окремо взятої області це дуже потужний показник. Сьогодні на «круглому столі» ми бачимо багато представників суспільства, владних структур і це свідчить про те, що ми сьогодні розглядаємо дуже важливе питання.»

«Ті, хто повертаються, для них на фронті все було чітким та зрозумілим: там попереду – ворог, а позаду – рідна батьківщина. Повертаючись до мирного життя, нажаль, у хлопців виникає багато питань як адаптуватись у надскладному суспільстві, надскладних економічних умовах. Безперечно, знайти цікаву, корисну, бажану, гарно оплачувану роботу – це є їх першим бажанням».

«Наше завдання – максимально спростити цей шлях і надати максимально комфортну можливість тим, хто бажає знайти роботу і перепрофілюватись, якщо немає можливості працевлаштуватись за основною освітою. Крім того, як на мене, велика роль та велика увага має бути приділена просвітницький діяльності у цьому напрямку або агітації з метою відривання наших ветеранів від негативних думок, всіляких негативних спокус, максимально підставити плече, подати руку для того, щоб вони ставали повноправними членами нашого суспільства. Знаючі про активну життєву позицію та вдачу багатьох із них, можливо, навіть і рушійною силою тих перетворень, що потребує наша держава», – відмітив Ярослав Лагута.

«У Житомирського технологічного університету є можливість поширити рамки державної програми з професійної адаптації учасників АТО за рахунок дистанційного навчання тих, хто отримав надважкі поранення під час бойових дій», – зазначив директор департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської ОДА  Юрій Васильович Прокопець. «В 2015-2017 роках професійну адаптацію пройшло 1200 учасників АТО, на виконання цієї програми держава спрямувала 6 млн бюджетних коштів. В 2017 році перенавчання пройшло 367 осіб. Найбільшим попитом серед ветеранів є навчання на курсах водіїв автотранспортних засобів. В тому же році, за пропозицією Сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції 24 воїна  пройшли курси з вивчення англійської мови. За результатами опитування серед учасників АТО на 2018 рік соціальний захист визначив кількість необхідних коштів державного бюджету – сума у розмірі близько 2,6 млн гривень, а також гамму спеціальностей. Тому Департамент визначив навчальні заклади, які будуть залучені до державної програми за переліком спеціальностей, а також звернувся до одного з лідерів освіти у регіоні – до Житомирського державного технологічного університету з пропозицією сприяння у вирішення надважливого питання».

Під час виступу ректору Житомирського державного технологічного університету повідомив про те, що навчальний заклад має бажання та можливість надання другої вищої освіти за системою дистанційного навчання для Андрія Абдуліна – офіцера 30-ї механізованої бригади, який отримав надважкі поранення під час запеклих боїв на Дебальцевському напрямку. До цієї програми також можуть бути залучені інші учасники АТО Житомирської області.

Університет також пропонує курси комп’ютерної грамотності, курси з програмування, курс «мережеві технології» та іноземних мов.

Під час свого виступу Валерій Логінов акцентував увагу присутніх на те, що професійна адаптація є складовою частиною соціальної адаптації, спираючись на нещодавно прийнятий Порядок проведення психологічної реабілітації учасників АТО. Він нагадав, що наслідками саме безробіття та неможливості самореалізації ветерана у мирному житті є гострі стресові реакції, агресивна та саморуйнівна поведінка, що закладає небезпеку не тільки для самого ветерана, а й для суспільства. Для розуміння масштабів проблематики, завідувач сектору навів статистичні дані за область по кількості учасників АТО, кількості загиблих, поранених та тих, хто набув інвалідності.

«Загалом послугами служби торік скористалися 2150 безробітних з числа військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, з них 182 особи з інвалідністю. Нині клієнтами центрів зайнятості є 507 безробітних, колишніх бійців, з яких 423 отримують допомогу по безробіттю. Станом на 1 січня 2018 року вони отримували в середньому 3 885 грн, що на 1 017 грн більше, ніж на цю дату минулого року», – повідомила директор обласного центру зайнятості Галина Корінна під час круглого столу з питань професійної адаптації учасників АТО.

Після «круглого столу» учасники заходу проїхали до Житомирського обласного лікувально-санаторного центру радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Деніші», де були ознайомлені з базою закладу та обласною програмою для учасників АТО, яка передбачає можливість відпочинку для 226 захисників батьківщини на протязі 2018 року. Під цю програму обласний бюджет передбачає спрямування 2 млн гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-