Вінницький мер анонсував амбітні інфраструктурні проекти міської ради на 2018 рік

Вінницький мер анонсував амбітні інфраструктурні проекти міської ради на 2018 рік

Укрінформ
Вже традиційно під час останньої сесії року Вінницький міський голова Сергій Моргунов відзвітував перед депутатами та громадою міста про підсумки року, що минає,  та озвучив пріоритетні завдання міської влади на наступний рік в рамках реалізації Стратегії «Вінниця-2020». 
Підбиваючи підсумки 2017 року, міський голова зазначив, що рік був досить успішним для Вінниці. «Вперше в історії вінницької освіти тільки на реконструкцію і капремонт закладів було направлено з бюджету міста 100 мільйонів гривень, а якщо врахувати внесок ще й інвесторів в рамках інвестиційних угод по будівництву дитячих садочків і спортивних комплексів, то це ще майже 100 мільйонів позабюджетних коштів. Великий обсяг робіт було зроблено по дорожній інфраструктурі, у сфері транспорту, у формуванні громадського простору», - сказав Сергій Моргунов.

Пріоритет 1. «Сильна місцева громада»

В цьому році вінничани особливо проявили себе як сильна територіальна громада, коли сталась пожежа на військовому арсеналі під Калинівкою. Допомагали всі: і підприємці, і депутати, і багато вінничан, а міська рада виділила 5 млн грн громаді Калинівки на ліквідацію наслідків вибухів, які здебільшого були направлені на виплати адресних допомог постраждалим сім’ям, забезпечення піротехнічного загону необхідними засобами, будматеріали та ін. Вінницькі будівельники відновлювали будинки мешканців та соціальну інфраструктуру с. Медвідки. 
Для підтримки проектів активних громадських організацій фонд надання гратів для них збільшено до 800 тис. грн. А для підвищення активності місцевих ГО та генерації нових ідей у місті створено Центр підтримки інституцій громадянського суспільства. Наразі завершено ремонт приміщення Центру (Пушкіна, 11) і триває його облаштування меблями та обладнанням. 
«У співпраці з громадськими організаціями ми розробили і затвердили Кодекс етики депутатів ВМР; схвалені «Положення про громадську експертизу в місті Вінниці», «Положення про місцеві ініціативи». Я хочу подякувати всім депутатам за те, що підтримали ці проекти рішень, і ми сьогодні можемо сказати, що по багатьох рейтингах ми одна із найвідкритіших міських рад України серед обласних центрів», - зазначив міський голова. 
За муніципальною програмою у 2017-му застраховано 76 військовослужбовців за контрактом. Передано у власність учасникам АТО, сім'ям загиблих та пільговим категоріям громадян 228 земельних ділянок (з яких АТОвцям – 204).
В Прозорому офісі на Замості в цьому році розпочали оформляти та видавати  паспорти громадянин України у формі ID-картки та закордонних паспортів. «Послуги у цьому відділенні користуються великим попитом, тож у 2018-му ми будемо поширювати ці послуги на Прозорі офіси «Вишенька» і «Старе місто» і далі будемо працювати над збільшенням переліку послуг, в  тому числі в електронному вигляді», - говорить Сергій Моргунов.
Наступного року у Прозорих офісах «Вишенька» та «Старе місто» планується також запровадження нового електронного сервісу для людей з вадами слуху. Зараз цей сервіс тестується, з 2018-го – має запрацювати повноцінно. Він допоможе людині або через комп’ютер на рецепції, або через свій смартфон підключатись до сервісу і у режимі онлайн відеозв’язку отримувати послуги сурдоперекладача.   
Також у 2018-му планується розробити стратегію NGO-Хабу та його веб-сайту, продовжити програми страхування учасників АТО та розпочати практичну реалізацію проекту «Муніципальна картка вінничанина» (початок встановлення обладнання для «е-квитка» запланований на кінець весни, зараз триває фінальний етап тендерних процедур).
Пріоритет 2. «Економічний розвиток»

У цьому році на базі 45-го заводу запрацювало нове виробництво ДП «Електричні Системи» у співпраці з «Delphi», яке виробляє комплектуючі для автомобілів «Mercedes», на завершальній стадії запуск нового виробництва ТОВ «Барлінек Інвест», завершується будівництво І черги заводу «UBC GROUP».

Наразі триває робота з японською корпорацією «Сумітомо» (теж виробництво для автопрому), щодо будівництва у Вінниці заводу – на першому етапі йдеться про 500 робочих місць, а загалом упродовж 3-х років планується ввести 1600. 
«Одне діло, коли робочі місця створюються за рахунок розвитку малого і середнього  бізнесу та підприємств. Інша справа, коли цей процес відбувається за рахунок інших процесів. Завдяки фінансової децентралізації під час виконання різних завдань, які передбачені нашою Стратегією розвитку, при будівництві, реконструкції і капітальних ремонтах об’єктів на загальну суму більше 700 мільйонів гривень в 2017 році на підрядних організаціях було створено 500 робочих місць додатково. А враховуючи економічний мультиплікатор можна говорити, що кожне робоче місце в будівництві створює в середньому 7 місць в інших галузях. То можна вважати, що 4000 робочих місць в різних галузях економіки було створено цього року», - наголосив очільник Вінниці.
Гарні результати роботи показав у цьому році міський аеропорт «Вінниця» – пасажиропотік за 11 місяців 49,8 тис. чоловік (що на 55% більше, ніж за весь 2016 рік).
Цього року було розроблено та ухвалено «Програму посилення конкурентоспроможності МСП м. Вінниці» та «Програму по залученню інвестицій на 2018 – 2020 роки», проведено два бізнес-форуми, підписано угоди про співпрацю з двома державними банками щодо стимулювання розвитку бізнесу, створюється інтернет-ресурс для підприємців.
Агентство IBI-Rating 2017-го підвищило рейтинг Вінниці до рівня invА+ (висока інвестиційна привабливість) та підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг інвестиційного рівня uaА- з прогнозом  «позитивний». «Це досить серйозний показник для інвесторів і вітчизняних, і зарубіжних», - каже мер міста. 
У 2018 році департамент економіки і інвестицій планує запустити Інтернет-сайт та мобільний додаток City4Business, де буде розміщена вся інформація, необхідна для ведення підприємницької діяльності, зокрема контакти усіх служб – податкової, митниці, статистики.   
Також планується провести у Вінниці Форум для просування вінницьких підприємств-експортерів продукції в Україні «Export Day Vinnytsia»; розпочати практичну реалізацію спільних проектів з АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк», Офісом ефективного регулювання та Спілковою українських підприємців в рамках укладених угод 
Для розвитку аеропорту «Вінниця» у 2018 році планується завершити проектування злітно-посадкової смуги аеродрому.
Пріоритет 3. «Інфраструктура»
Досить суттєвий обсяг робіт було виконано протягом року для покращення інфраструктури міста. Зокрема виконано капремонт та реконструкцію доріг на 18 вулицях, в тому числі відремонтовано ряд в’їздів в місто.
Крім того, відремонтовано 22 ділянки тротуарів, 4 перехрестя, побудовано 8 нових паркувальних зон на 264 паркомісця, облаштовано 19,2 км велодоріжок, з яких 14 км – новозбудовані. Проводилась реконструкція мосту по вул. Чорновола: за 9 місяців виконано 60% від загального обсягу робіт, роботи завершаться у 2018-му. 
«Це дуже серйозний проект. Наголошую, всі роботи – це реконструкція конструктивних елементів цього мосту: балок, стійок, колон і т. д. За сприятливих погодних умов ми будемо продовжувати цю роботу, і в 2018 році ми повністю завершимо цей об’єкт. Це буде фактично новий міст, на який підрядна організація надає гарантію 70 років. В 2018 році вінничани побачать кардинально інший міст, а саме головне – надійний і безпечний», - сказав Сергій Моргунов.
У 2017 році у місті встановлено 1302 світлодіодних світильників, і ще майже 500 наразі в роботі. Виконано реконструкцію та будівництво мереж зливової каналізації на 13 об’єктах (загальна протяжність 2,1 км), в тому числі і в приватному секторі.  
Проведено реконструкцію трамвайних колій на перехрестях вул. Келецької із просп. Юності, Космонавтів, вул. 600-річчя. Для покращення транспортного забезпечення вінничан у цьому році було модернізовано 4 трамваї «VinWay», придбано 4 автобуси для муніципального автобусного парку, запроваджено два нових маршрути: «Олієжиркомбінат – пл. Перемоги», «м-н Академічний – Залізничний вокзал». Також проведено капітальний ремонт 5 автобусів, збудовано мийний комплекс для муніципального автобусного парку, облаштовано 24 зупинки громадського транспорту з тактильною плиткою для слабозорих людей. 
Міський голова повідомив, що у 2018-му  у місті продовжиться реалізація 3-го етапу швейцарського проекту з енергоефективності в районі вулиць Зулінського та Київської, яким передбачено реконструкцію газової та будівництво твердопаливної котелень – уже триває поставка обладнання. Планується також реконструкція системи гарячого водопостачання мікрорайонів «Вишенька» та «Слов’янка», якою передбачено влаштування 142 ІТП в житлових будинках. 
Також будуть продовжені програми по співфінансуванню для мешканців приватної забудови (каналізування та асфальтування вулиць), а також для жителів ОСББ і багатоповерхових будинків. 
Продовжиться виконання і міських програм по розвитку дорожньої і транспортної інфраструктури. 
Пріоритет 4. «Соціальне життя»
З вересня 2017 року у Вінниці запрацював ДНЗ № 15 (м-н Академічний) на 7 груп, завершено будівництво ДНЗ по вул. М. Шимка/О.Антонова (12 груп) – наразі триває його облаштування меблями та обладнанням. 
Продовжено програму по придбанню пароконвектоматів у заклади освіти – в цьому році вони з’явились ще у 13 садочках, на наступний рік планується забезпечити ними ще 10 ДНЗ. І з урахуванням уже 2018-го року у харчоблоках 43-ох з 52-ох муніципальних ДНЗ буде це обладнання. 
Збудовано спортивні та дитячий майданчики для ЗШ №3,4,5; за кошти інвесторів спортядра – в ЗШ №№ 30, 31. В цьому році розроблено ПКД на будівництво футбольного поля біля Палацу дітей та юнацтва, у 2018 році планується виконання робіт.
Завершено комплексне утеплення 3-х шкіл (№№20,35,16) і 2-х ДНЗ (№№31,73). Розпочато термомодернізацію ще 3-х шкіл і 2-х дитячих садків.  
У 2018 році у місті  планується завершити будівництво нового ДНЗ по вул. Замостянській; завершити термомодернізацію будівель ЗШ №№33,5, ФМГ №17, ДНЗ №№4,17. 
Продовжиться і будівництво школи в мікрорайоні «Поділля» - наступного року  міська рада розраховує отримати підтримку з Державного фонду регіонального розвитку для подальшої реалізації цього проекту. 
Ряд заходів було виконано і галузі охорони здоров’я – відкрито відділення анестезіології та інтенсивної терапії МКЛ №1, розпочато будівництво відділення екстреної медичної допомоги МКЛ ШМД, завершено розробку ПКД та оголошено тендер на будівництво регіонального центру серцево-судинної патології (у співпраці зі Світовим банком). 
Для забезпечення дітей-сиріт житлом цього року за рахунок субвенції з державного бюджету в місті вперше завдяки урядовій програмі було придбано квартири для 5 осіб з числа сиріт. 
В медицині міста у 2018-му планують завершення термореновації акушерського корпусу ЦМтаД, яка розпочата в цьому році. Триватиме будівництво відділення екстреної медичної допомоги МКЛ ШМД (за підтримки Держфонду регіонального розвитку), яке буде у 3 рази потужніше, ніж у МКЛ №1.
Також планується проведення реконструкції приміщень МКЛ №1 для розміщення рентген-операційної з ангіографом, оскільки є потреба у розширенні існуючого відділення цієї лікарні. «Сьогодні Вінниця на 4 місці в Україні за кількістю проведення стентувань. Лише за останні три місяці у нашому відділенні проведено 14 операцій на відкритому серці. Це досить серйозний показник, який говорить про те, що у нас професійні спеціалісти і, відповідно, ми можемо робити такі операції у Вінниці, а не тільки у спеціалізованих інститутах», - розповів міський голова.
Міський голова зазначив, що в планах мерії крім будівництва футбольного поля біля Палацу дітей та юнацтва і завершення реконструкції приміщення під спортивний зал по Келецькій. Крім того, стартує дуже масштабний проект, який буде реалізовуватись за підтримки Міністерства молоді та спорту. Йдеться про початок будівництва багатофункціонального Палацу спорту по вул. Чехова (на території парку «Інтеграл»). Він буде розрахований на 2500 сидячих місць. Арена зможе приймати змагання з різних видів спорту - баскетболу, волейболу, гандболу, футзалу, відповідатиме вимогам відповідних федерацій. Може використовуватися також як концерт-хол чи виставковий комплекс. Поруч також передбачається влаштування кількох відкритих майданчиків – футбольне, гандбольне поле, баскетбольне поля, дитячий та спортивний майданчики. Такого типу арен в Україні немає. Планується встановлення мобільних трибун, завдяки чому можлива зміна конфігурації простору (арена-трансформер). Будівництво розраховане на 2018-2019 рр. 
Пріоритет 5. «Просторовий розвиток»
Говорячи про заходи, які виконувались у 2017-му в рамках п’ятого пріоритету Стратегії розвитку Вінниці, Сергій Моргунов повідомив, що наразі завершується ІІ етап виготовлення детальних планів територій, приєднаних до Вінниці; створено Агенцію просторового розвитку Вінниці (керівник – відомий у місті архітектор Олександр Короткіх).
Тривала реконструкція площі Костянтина Могилка, а також проспекту Космонавтів (IIІ черга).  «Навесні вінничани побачать вже повністю оновлений проспект», - сказав очільник Вінниці.  
Проведено реконструкцію площі «Ліверпуль» та алеї парку Дружби народів, створено зони відпочинку біля Тяжилівського озера та у Лісопарку (ІІ черга). У Вінниці з’явились нові локації у Центральному парку: «Міні-Вінниця» та панно біля арки. 
Завершені археологічні розкопки на Замковій горі, розроблено допроектну пропозицію реконструкції території Замкової гори.
Наступного року у місті планується завершити формування Концепції інтегрованого розвитку міста до 2030 р. (у співпраці з GIZ).  
Будуть створюватись і нові сучасні зони відпочинку. Зокрема, буде розпочато комплексну реконструкцію вул. Замостянської – із дорогами, тротуарами, новим освітленням, влаштуванням «оксамитового шляху» для трамваїв, відпочинкової зони у сквері, який знаходиться посередині вулиці. Також планується провести реконструкцію вхідної групи Центрального парку біля арки. 
«Я думаю, що це буде досить цікава локація. Вона матиме тематику Леонтовича і його легендарного Щедрика. Там будуть музикальні лавочки, місця для зустрічей вінничан, можливо, і закоханих. Плануємо зробити ремонт озера. В кінцевому результаті, я думаю, що це буде ще однією родзинкою нашого міста», - зазначив Сергій Моргунов.
А в районі вул. Пирогова та проспекту Юності передбачається влаштувати флористичні композиції по типу тих, які встановлені в інших районах міста («Черепаха» біля Лебединого озера та «Ретроавтомобіль» на виїзді з Хмельницького шосе). 
Продовжиться також будівництво муніципальних будинків за міською програмою – це ІІ-й пусковий комплекс по вул. Запорожця та новий об’єкт по вул. Маяковського.  
Завершуючи свій звіт, Сергій Моргунов нагадав, що в цьому році вже третій рік поспіль за підсумками Всеукраїнського муніципального опитування вінничани визнали своє рідне місто найкомфортнішим містом України. 
«Такий рейтинг – це визнання вінничанами в першу чергу нашої командної роботи – депутатів, виконкому міської ради, комунальних підприємств, громадських організацій та усіх активних людей, які є патріотами рідного міста і які хочуть, щоб місто розвивалось і надалі. Я хочу подякувати і Президенту України, і особисто Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, і голові ОДА Валерію Коровію за ту плідну і ефективну співпрацю, яка допомагає реалізувати різні програми і проекти. В цьому році на ці потреби лише з державного Фонду регіонального розвитку було направлено 80 мільйонів. Також хочу подякувати народним депутатам від Вінниці, тому що тільки за сприяння Олексія Порошенка, Олександра Домбровського, Геннадія Ткачука та Сергія Кудлаєнка з Фонду соціально-економічного розвитку у Вінницю було направлено 33 мільйони гривень. Ці кошти були спрямовані на початок будівництва відділення ШМД, придбання мультимедійного обладнання  в школи та садочки, на реконструкцію приміщення аеродром «Вінниця» та інше. І хочу подякувати усім вінничанам за довіру і за розуміння, адже тільки разом можна робити все, щоб і надалі наше місто розвивалось та змінювалось, - наголосив Сергій Моргунов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-