У Таллінні Фонд Янковського представив українське кіно на XXI міжнародному кінофестивалі

У Таллінні Фонд Янковського представив українське кіно на XXI міжнародному кінофестивалі

Укрінформ

29 листопада 2017 року на ХХI міжнародному кінофестивалі Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF) Держкіно України, Фонд Ігоря Янковського і ГО «Ініціатива заради майбутнього» представили українське кіно.

Великий зал фестивального готелю Nordic Hotel Forum насилу вмістив усіх бажаючих поспілкуватися з українськими кінематографістами. На Український прийом прийшло в три рази більше гостей, ніж розраховували організатори - Держкіно України, Фонд Ігоря Янковського, ГО «Ініціатива заради майбутнього» за підтримки Association Helping Hand. Відкрили прийом меценат і бізнесмен Ігор Янковський, багаторічний директор Талліннського кінофестивалю «Темні ночі» Тііна Локк-Трамберг і голова Держкіно України Пилип Іллєнко.

На думку директора кінофестивалю Тііни Локк-Трамберг, український кінематограф прийшов до Таллінну всерйоз і надовго. І не випадково щороку кількість членів української делегації збільшується, як і вітчизняних фільмів, які демонструються в рамках фестивалю.

Голова Державного агентства з питань кіно України Пилип Іллєнко розповів про бурхливий розвиток української кіногалузі в 2017 році, різке зростання кіновиробництва завдяки збільшенню держпідтримки, а також про перспективу зйомки кінофільмів в копродукції із закордонними продюсерами.

«П'ять років тому, коли ми ініціювали проведення Національного конкурсу короткого метра, почали возити молодих кінематографістів на світові кінофестивалі в Канни і Берлін, проводити Дні українського кіно за кордоном, нашою метою було оживити кінопроцес в країні, стимулювати появу нових талантів. І ось зараз ми бачимо молодих режисерів, які привезли в Таллінн проекти своїх перших повнометражних фільмів. І я щасливий, що маю до цього безпосереднє відношення», - зазначив меценат Ігор Янковський.

Не забули на вечірці і про долю українського режисера з Криму Олега Сенцова, який знаходиться в російських застінках. Як і на всіх міжнародних кінофестивалях, під час Українського прийому на сцені пройшов перформанс з вимогою до російської влади негайно звільнити з в'язниці незаконно засудженого українського режисера.

В цьому році, на 21-му Талліннському кінофестивалі, Україна була представлена у всіх основних програмах. У головному конкурсі фестивалю за головний приз боровся містичний трилер Володимира Тихого «Брама», одну з головних ролей в якому зіграла відома актриса Ірма Витовська-Ванца. Наступного дня, після прем'єри, вийшли публікації з позитивними відгуками кінокритиків, а зали на всіх трьох показах були переповнені.

У конкурсній програмі POFF Shorts International Competition Sleepwalkers успішно дебютував короткометражний фільм Філіпа Сотниченко «Технічна перерва», який був визнаний кращим короткометражним фільмом і нагороджений головним призом!

В індустріальній секції фестивалю - Baltic Event Co-Production Market - були представлені майбутні повнометражні ігрові дебюти переможниці Національного конкурсу режисера Катерини Горностай «Стоп-Земля» і учасника Berlinale Нарімана Алієва - «Додому».

Відзначилися і наші кінодокументалісти. У програмі JF DOC @ Just був представлений фільм «ProGamer» режисера Джастіна Агне, спільне виробництво якого здійснили США, Південна Корея, Швеція і Україна. А на пітчингу B2B DOC Projects з 10 проектів - п'ять представляли молоді режисери з України.

Крім того, в різних позаконкурсних програмах Талліннського кінофестивалю глядачі могли подивитися три гучні українські прем'єри останніх місяців: фільм Аркадія Непиталюка «Припутні», українсько-італійський фільм Андреа Маньяні «Easy» і українсько-словацьку картину Петра Беб’яка «Межа».

Меценат Ігор Янковський протягом декількох років послідовно просуває в світі молоде українське кіно. Завдяки цій підтримці українські делегації отримують можливість взяти участь в роботі найбільших міжнародних кінофестивалів - у Каннах, Берліні, Карлових Варах, Локарно і Таллінні. Фонд Ігоря Янковського надає молодим кінематографістам гранти для поїздки та участі в міжнародних кінофестивалях. Також завдяки допомозі заснованої ним Громадської організації «Ініціатива заради майбутнього» були успішно проведені Дні українського кіно в Мюнхені, Парижі, Лондоні, Амстердамі, Будапешті та Римі.

Тел.: +380 44 459 0304;

Факс: +380 44 459 0305;

E-mail: office@iff-charity.org

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "ІНІЦІАТИВА ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО"

БЦ "Горизонт Парк" корп. 1, 5 поверх

вул. Амосова, 12, м. Київ, 03680, Україна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-