Запрошуємо на міжнародну конференцію «доступ до архівів як частина права на інформацію»

Запрошуємо на міжнародну конференцію «доступ до архівів як частина права на інформацію»

Укрінформ

Проект Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні» в Україні та Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) запрошують узяти участь у конференції, присвяченій питанням доступу до інформації, що зберігається в архівних установах.

Що?

Міжнародна конференція «Доступ до архівів як частина права на інформацію»

Коли?

15 листопада 2017 р (09:00 – 16:30)

Де?

Конференц-зала «Embassy Suite» готелю «Radisson Blu», адреса: м. Київ, вул. Ярославів вал, 22

Право на інформацію є конституційним та конвенційним правом, що забезпечує кожному можливість збирати та поширювати інформацію незалежно від держави і кордонів, крім обмежень, де вступають в силу інші конкуруючі права та інтереси. Традиційно право на інформацію асоціюється зі свободою слова, ЗМІ, а віднедавна - і з доступом до публічної інформації. На противагу, архівна сфера і архівні документи сприймаються виключно як такі, що знаходяться на перетині культури, освіти і науки, що обумовлює особливість їх розвитку та порушення права на інформацію тих, хто не потрапляє в цей трикутник.

З ухваленням у 2011 році Закону України «Про доступ до публічної інформації» та нової редакції Закону України «Про інформацію», в Україні була створена нова система, що дозволила будь-якій особі отримувати інформацію, що знаходиться у розпорядженні органів влади. У той же час законодавство про доступ до документів, що знаходяться в архівних установах перебуває в парадигмі законодавства 90-х рр. ХХ ст. Наприклад, положення Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» все ще закріплюють тривалі процедури надання інформації та в деяких моментах суперечать законодавству у сфері доступу до інформації і захисту персональних даних. Сама структура системи архівних установ має радянську основу. Недостатня кількість робочих місць, низька оплата праці, відсутність оцифрованих копій архівних документів, складні процедури, високі і почасти необґрунтовані ціни на копіювання — все це негативно впливає на забезпечення доступу до архівних документів та реалізацію права на інформацію загалом.

Метою конференції є відкриття публічної дискусії про забезпечення права на доступ до публічної інформації, зміни законодавчих підходів та шляхів проведення архівної реформи в Україні. Під час конференції відбудеться обговорення кращих практик в Європі, сучасних способів доступу до архівної інформації (наприклад, через Інтернет) та необхідних кроків у реформуванні архівної системи в Україні.

Для участі у конференції потрібно до 10:00 13 листопада заповнити реєстраційну форму. Відбір учасників буде відбуватися в порядку надходження заявок. Про результати відбору організатори повідомлять не пізніше 18:00 13 листопада.

Довідка: Проект Ради Європи «Зміцнення свободи медіа і створення системи Суспільного мовлення в Україні» має на меті зміцнити роль медіа та Суспільного мовлення як інструментів для досягнення консенсусу в суспільстві. Проект впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-