Децентралізація дозволяє розвиватись і рухатись вперед – голова Вінницької ОДА

Децентралізація дозволяє розвиватись і рухатись вперед – голова Вінницької ОДА

Укрінформ
Не існує ідеальних рішень, проте децентралізація дозволяє громадам розвиватись, рухатись вперед і вдосконалювати законодавство.
На цьому наголосив голова облдержадміністрації  у вітальному  слові  до учасників форуму на тему: «Регіональний економічний розвиток в умовах децентралізації: можливості та виклики», який  27 жовтня розпочав свою роботу на Вінниччині.
«Я глибоко переконаний, що на сьогоднішній день ми  знаходимось на історичному етапі свого розвитку -  економічного  розвитку в умовах децентралізації. Влада поступово відходить від принципів органу, який керує людьми і розказує, як їм треба жити, перетворюючись на орган, який надає послуги громадянам. Вінницька область сьогодні надає найбільше адміністративних послуг в Україні і є в цьому беззаперечним лідером. 90% послуг надаються через ЦНАПи. Так, за рахунок надання адміністративних послуг, у цьому році до бюджету надійшло на 25 мільйонів гривень більше, ніж минулоріч, тобто надходження збільшились майже в два рази. Це - результат роботи кожного із нас», - повідомив Коровій.
Голова ОДА наголосив на необхідності комплексного підходу до втілення реформ, які запроваджує Уряд України: медичної, пенсійної, освітньої тощо.
«Не існує ідеальних рішень, немає бездоганної системи, проте децентралізація дозволяє нам розвиватись, рухатись вперед і вдосконалювати законодавство»,- підсумував голова ОДА.
Згодом, спілкуючись з журналістами, Валерій Коровій зазначив: «Верховна Рада прийняла у першому читанні внесення змін і доповнень до Конституції України. У відповідності до цієї моделі, якщо буде підтримка в 300 голосів у Верховній Раді, то буде  впроваджена нова модель  організації системи влади, наближена до польської, де є воєвода і маршалек. Або може бути модель за прикладом Румунії, де є префект і президент. На сьогоднішній день ОДА поєднує в собі функції органу державної виконавчої влади та функції делегованих повноважень від обласної Ради. Але це не дає можливості впроваджувати систему стримувань і противаг».
Очільник області  підкреслив, що з прийняттям змін і доповнень до Конституції України, на рівні області має бути створено дві інституції: виконком, який обирають депутати обласної Ради і префект, який призначатиметься Урядом чи Президентом і буде  наділений широкими повноваженнями.
«Це дуже важливо, особливо, коли в сесійній залі депутатами обласної Ради приймаються  рішення, які виходять за коло їх повноважень, що призводить до непорозумінь  та навіть скандалів. За наявності інституту префекта, буде можливість призупиняти такі неправомочні рішення обласної Ради як невластиві її функціям».
На питання медійників також відповідав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку України В’ячеслав Негода.
Довідково. Метою Форуму «Регіональний економічний розвиток в умовах децентралізації: можливості та виклики» є підтримка роботи місцевих громад у забезпеченні місцевого та регіонального розвитку, обмін досвідом, напрацювання спільних завдань. Участь у пленарному засіданні Форуму взяли  заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку України В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, народний депутат України Сергій Кудлаєнко, заступник керівника Програми U-LEAD з Європою Андрей Хорват, заступники голови ОДА, голови об’єднаних територіальних громад, районних рад, районних державних адміністрацій, неурядових організацій, а також міжнародних фондів і програм.
Організаторами форуму виступили Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку, Програма «U-LEAD з Європою», проект DESPRO, Вінницький Центр Розвитку Місцевого Самоврядування, Асоціація міст України, Вінницька обласна асоціація органів місцевого самоврядування, Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Вінницької області.
У межах форуму відбулась презентація виставки: «Можливості, ініціативи та очікування об’єднаних громад Вінницької області».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-