Всеукраїнська Вахта Пам’яті на Барвенківському виступі

Всеукраїнська Вахта Пам’яті на Барвенківському виступі

Укрінформ
29 вересня 2017 року у селищі Іванівка Барвенківського району Харківської області відбулося урочисте перепоховання останків радянських військовослужбовців, виявлених пошуковцями під час проведення розвідки у рамках експедиції. На заході був присутній представник Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО О. Єрьоменко.

У Всеукраїнській Вахті Пам’яті “Барвенківський котел – 1942” взяли участь пошуковці з Києва, Ужгорода, Кривого Рогу, Харкова, Слов’янська (Донецької обл.), Оржиця (Полтавської обл.).

У ході пошукової вахти були знайдені на місцях боїв на території Іванівського Другого с / р останки 125 радянських воїнів. Виявлені солдатські медальйони розкрили  імена 8 бійців, серед яких є і наші земляки: Ковальчук Іван Лукич, 1921 р.н ., уродженець Житомирської обл. Тужінского р-ну с. Белеліловка; Крилов Олександр Лазарович, 1896. р.н. уродженець м. Одеса; Гризодуб Тихон Максимович, 1901 р.н ., уродженець Полтавської обл. Котелевського р-ну.

На місці бою поблизу однієї з воронок був виявлений орден «Бойового Червоного Прапора». Пошуковці за номером ордена встановили, що їм був нагороджений старший лейтенант зв’язку 755 артполку Гащенко Григорій Григорович, уродженець м. Києва, якого вважали зниклим безвісти. У нагородному листі Гащенко Г. Г. зазначено, що він нагороджений орденом за те, що двічі в 1941 р виводив свій підрозділ з оточення в районі м. Києва.

В одному з поховань з останками 5 радянських бійців була знайдена кавалерійська шабля, гвинтівка Мосіна, радянська гвинтівка СВТ, солдатський медальйон, велика кількість особистих речей і ложка, на якій було викарбовано ім’я власника «Ундер-Хан»,                         «А. Фазулін». Пошуковики припускають, що це казах-кавалерист, який загинув під час травневих боїв 1942 р. Унікальною знахідкою на місці бою став трикутний армійський штамп, який також спрямований на експертизу.

Усі поховання розкривалися археологічним способом, тобто всі останки і предмети в похованнях акуратно заступом від землі, створюючи при цьому так званий археологічний стіл. Лише після цього проводилася ексгумація останків. Такий спосіб забезпечує абсолютно повне вилучення останків і предметів з поховання, а також дає можливість розкрити історію загибелі бійців.

В ході експедиції були виявлені понад 40 вибухонебезпечних предметів (мінометні міни, снаряди, гранати), які були знищені військовими саперами.

Як зазначив голова Всеукраїнської громадської організації «Союз Народна Пам’ять» Ярослав Жилкін, «…ця робота проводилась та буде проводитись – для наших дітей та онуків, щоб слава про героїчні подвиги не вмирала. Вічна пам’ять.»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-