Вінницькі смоврядці обмінювалися з хмельничанами досвідом об’єднання територіальних громад

Вінницькі смоврядці обмінювалися з хмельничанами досвідом об’єднання територіальних громад

Укрінформ
Керівники органів місцевого самоврядування Вінницької та Хмельницької областей у четвер  в ході спільного виїзного засідання на тему «Добровільне об’єднання територіальних громад: Реалії, проблеми, перспективи»  обмінювалися досвідом децентралізації влади та створенні і діяльності ОТГ.
Про це повідомляє Вінницька обласна рада.
У четвер на базі Хмельницької обласної ради відбулося засідання круглого столу «Добровільне об’єднання територіальних громад: реалії, проблеми, перспективи». У зібранні взяли участь керівники органів місцевого самоврядування Хмельницької та Вінницької областей. 
Зокрема, засідання розпочали голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний і голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник.
– Досвід стосовно об’єднання громад для кожного з нас буде корисним, адже знаємо, що Хмельницька область має достатні напрацювання в цьому напрямі, – сказав під час вітального слова Анатолій Олійник. – Хмельниччина була першою областю, яка почала процес об’єднання та отримала хороші результати, тому маємо надію, що сьогодні співпраця буде плідною й цікавою.

Також Анатолій Дмитрович зазначив, що кожний має розуміти величину відповідальності за проведення децентралізації та знаходити консенсуси і компроміси у вирішенні проблем, які виникають в ході добровільного об’єднання.
– Ми маємо пам’ятати, що на першому місці – інтереси наших громад Вінниччини та Хмельниччини, – наголосив голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник.
В рамках зустрічі керівники Хмельницького відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Сергій Яцковський та Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко поінформували про стан добровільного об’єднання громад у Хмельницькій і Вінницькій областях протягом поточного року.
Зокрема, Сергій Яцковський розповів, що на Хмельниччині, згідно з Перспективним планом, обласною радою схвалено утворення 54 ОТГ, наразі існує 26 громад.
– За кількістю рад базового рівня 41%, або 249 рад увійшли до новоутворених ОТГ, що склало 27% населення, – зауважив Сергій Віталійович. – Варто зазначити, що, завдяки перемозі в конкурсі проекту UU-LEA, 6 громад отримали кошти на створення центрів надання адміністративних послуг та підвищення поінформованості населення про місцеве самоврядування.
Окрім цього, директор Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування повідомив, що 29 жовтня відбудуться перші місцеві вибори ще в 7 ОТГ та в 6 громадах планується об’єднання.
Заступник директора ЦППК Тетяна Гаман розповіла про навчально-методичне забезпечення професійної компетентності посадових осіб в умовах децентралізації.
Про стан виконання бюджету Хмельницької області та бюджетів ОТГ за півріччя поінформував директор Департаменту фінансів Хмельницької облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич.
Директор Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Олег Фасоля ознайомив присутніх із особливостями управління освітою в умовах децентралізації на Хмельниччині.
Голова Чемеровецької районної ради Хмельницької області Світлана Павлишина розповіла про стан процесів добровільного об’єднання у Чемеровецькому районі.
Досвідом щодо добровільного об’єднання територіальних громад на прикладі Томашпільського району Вінницької області поділився з присутніми голова Томашпільської районної ради Дмитро Коритчук.
Про процес об’єднання територіальних громад та про перші результати поінформував голова Бершадської районної ради Вінницької області Михайло Бурлака. 
В рамках візиту до Хмельницької області вінницька делегація, на чолі з головою обласної Ради Анатолієм Олійником та під супроводом голови Хмельницької обласної ради Михайла Загородного, відвідала Дунаєвецьку об’єднану територіальну громаду.
До складу ОТГ ввійшло 18 територіальних громад. Перші місцеві вибори, на яких було обрано 11 старост, відбулись 15 серпня 2016 року. У виконавчому комітеті селищної ради працюють 18 осіб. Для організації діловодства в населених пунктах громади введені посади діловодів, загалом, 57 штатних одиниць. 
Мережа навчальних закладів  селищної ОТГ складає 5 загальноосвітніх шкіл, 4 навчально-виховних комплексів та 6 дошкільних навчальних закладів. Наразі в школах навчається 950 учнів , виховний процес яких забезпечують 175 педагогічних працівників. В дошкільних закладах виховується 290 дітей. Для 243 учнів організовано безкоштовне підвезення 7 шкільними автобусами із 17 населених пунктів. За рахунок співфінансування бюджетів придбано шкільний автобус. В порівнянні з минулим роком, суттєво збільшились видатки на харчування в навчальних закладах. 
Надання медичних послуг в громаді здійснюють 3 амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 10 ФАПів. У підпорядкуванні селищної ради знаходиться 20 закладів культури – 11 бібліотек та 9  Будинків культури і клубів.
В Дунаєвецькій ОТГ утворено багатопрофільне комунальне підприємство «Господар-ОТГ». Зусиллями підприємства організовано щотижневий збір та вивіз твердих побутових відходів з кожного населеного пункту ОТГ. За кошти місцевого бюджету проведено та реконструйовано водогони, встановлено 290 енергозберігаючих ламп.
Вінницька делегація ознайомилася з роботою місцевої школи, яка претендує на  отримання статусу опорної, оскільки до навчального закладу підвозять учнів з 8 найближчих населених пунктів.
Після огляду школи представникии органів місцевого самоврядування Вінниччини та Хмельниччини обговорили проблеми та перспективи освітньої галузі в об’єднаних територіальних громадах.
Рішенням сесії Хмельницької обласної ради від 13 серпня 2015 року було вирішено утворити Дунаєвецьку міську об’єднану територіальну громаду у складі суміжних територіальних громад міста Дунаївці та 25 сіл. Згідно з Законом України «Про добровільне утворення територіальних громад” до новоутвореної міської ради входить 51 населений пункт. Відтак, ця об’єднана громада вважається однією з найбільших в Україні. Завдяки об’єднанню отримано субвенцію з державного бюджету в сумі 21 мільйон гривень.
Для підтримки належного порядку у громаді діють чотири комунальні підприємства: «ЖЕО», «Міськводоканал», «Тепломережа», «Благоустрій Дунаєвеччини».
У місті знаходяться Центральна районна лікарня з поліклінікою, міський культурно-мистецький просвітницький центр, міська бібліотека, філія Балинського ВПУ №36, 5 дошкільних закладів, 3 загальноосвітні школи І-ІІІ ст. та НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія», будинок творчості школяра, станція юних натуралістів, станція юних туристів, дитяча школа мистецтв, міський центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх», дитячо-юнацька спортивна школа, територіальний центр соціального обслуговування, міський центр соціальної реабілітації дітей інвалідів «Ластівка».
- Хмельницька область однією з перших в такому масштабі зробила крок до об’єднання громад, адже вже на початку 2015 року в них утворилось 24 громади, – прокоментував Анатолій Олійник. – На прикладі майже всіх об’єднаних громад Хмельниччини можна побачити, що це процес, який дав позитивний результат. В однаковій мірі всі об’єднані територіальні громади можуть використовувати свої можливості, а якщо в громаді є ще й лідери, які не бояться брати на себе відповідальність, то результати просто вражаючі, такі які отримали, наприклад, в Дунаєвецькій міській об’єднаній територіальній громаді.
Анатолій Дмитрович зазначив, що прихильно ставиться до об’єднання територіальних громад, адже європейський досвід показує, що саме така формула працює і дає можливість залучити всіх до вирішення проблем.
Делегації двох областей, за участі голів обласних рад Анатолія Олійника та Михайла Загородного, ознайомилася із центром надання адміністративних послуг, який обслуговує населення Дунаєвецької міської об’єднаної громади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-