Вінниччина переймає італійський досвід поводження зі сміттям

Вінниччина переймає італійський досвід поводження зі сміттям

Укрінформ
У вівторок у Вінниці в залі засідань приміщення обласної Ради відбулась міжнародна конференція «Правові, екологічні, економічні аспекти управління відходами: італійський та український досвід». 
Участь в її роботі взяли голова обласної Ради Анатолій Олійник, заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник та заступник Вінницького міського голови Микола Форманюк,а також іноземні фахівці. Зокрема, італійську сторону представляли Президент АТ «Контаріна» Франко Заната, менеджер з міжнародного співробітництва АТ  «Контаріна», Марко Маттіелло, експерт з управління біовідходами, представник Аграрної школи дель Парко ді Монца, Альберт Конфалоньєрі, спеціаліст з міжнародних проектів ТОВ «Формацйон», Кіара Палачетті, керівник проектів ЄС ТОВ «Формацйон», Сильвія Льюті.
«Сьогодні ми зустрічаємось із представниками італійського акціонерного товариства «Контаріна», з якими протягом півтора року працювали над спільним проектом щодо поводження з твердими побутовими відходами. Вивчивши італійський досвід ми пересвідчилися в тому, що італійська модель поводження з твердими побутовими відходами для нас є найбільш оптимальною, і, яка вже впроваджується на теренах Вінницької області. В рамках сьогоднішньої нашої зустрічі ми запланували підписання Меморандуму на три роки, для нашої подальшої співпраці в різних напрямах», - повідомив, – під час виступу на конференції голова обласної Ради Анатолій Олійник.  

За його словами, конференція – це наступний крок у  співпраці Вінниччини з італійською стороною, адже її учасники обговорили питання щодо впровадження італійського  досвіду технологій  з  переробки  відходів  в Україні. Йшлося про перші результати та шляхи подальшої співпраці, відбулася й презентація плану управління відходами для Вінницької області.

Про законодавче врегулювання та загальний стан поводження з відходами  в Україні та в області розповів заступник голови обласної державної адміністрації Василь Броварник. Директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури обласної державної адміністрації Сергій Волков доповів про європейський досвід організації системи роздільного збирання, облаштування та експлуатації полігонів твердих побутових відходів. Голова Мурованокуриловецької райдержадміністрації Сергій Ладан виступив перед присутніми щодо шляхів  розв’язання екологічних проблем поводження з твердими побутовими відходами на рівні територіальних громад.
Директор приватного підприємства «Руслана» міста Вінниці Валерій Башинський розповів про формування партнерської співпраці між представниками місцевих громад та бізнесу для розв’язання проблем поводження з відходами. Іллінецький міський  голова  Володимир Ящук поінформував про впровадження сучасних підходів до збору та утилізації твердих побутових відходів в Іллінецькій міській об’єднаній територіальній громаді.
Після завершення офіційної зустрічі між комунальним унітарним підприємством «Ековін» (Україна), Акціонерним товариством «Контаріна» (Італійська Республіка), ТОВ «Формацйон» (Італійська Республіка) та Аграрною школою дель Парко ді Монца (Італійська республіка) відбулось підписання Меморандуму про співробітництво.
Довідково. Вінниччина - єдина з областей України отримала у 2015 році грант на реалізацію спільного проекту з італійською стороною у галузі управління відходами під назвою «Нарощування потенціалу та передача знань для підвищення та вдосконалення професійних навичок у галузі управління відходами у Вінницькій області». Загальна вартість виграного проекту становить 79 714 євро, грантові кошти – 39 755 євро, решта – власний внесок учасників проекту.
Проект фінансувався Міністерством закордонних справ Італії  в рамках Програми обміну ноу-хау Центральноєвропейської ініціативи. Співпраця була започаткована з асоціаціями менеджерів «ManagerІtalia» і «FederManager» (м.Турин) задля економічних і проектних досліджень, а також з асоціацією «FORMA.Azione» для навчання і проведення тренінгів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-