Кожен атовець має реалізувати своє право на пільговий проїзд

Кожен атовець має реалізувати своє право на пільговий проїзд

Укрінформ
12 вересня в Краматорську Донецької області в межах проекту «Роззброєння. Демобілізація. Реінтеграція»  відбувся круглий стіл з питань пільгового проїзду учасників бойових дій.

На зустрічі зібралися безпосередньо самі ветерани АТО, представники автоперевізників і автостанцій, Донецької облдержадміністрації, Східного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції та  громадських організацій. Як повідомляє представник  Служби Анна Адам, це питання вже піддавалося неодноразовому обговоренню, оскільки його рішення не врегульоване на державному рівні. Першим слово надали учасникам АТО. Учасники відмітили, що прийшли на зустріч з метою закласти фундамент для того, щоб в майбутньому кожен ветеран АТО, учасник бойових дій або доброволець мав змогу реалізувати своє право на безкоштовний проїзд. Представники іншої сторони – перевізники, нагадали про те, що на ці цілі з бюджету гроші не виділяються.

Прикладом успішного вирішення цього питання на місцевому рівні учасники засідання назвали Сумську область. Там для розробки програми були виділені гроші з районного і обласного бюджетів на перевезення між районними центрами області. Мінусом програми є те, що нею можуть користуватися виключно  ті ветерани, що зареєстровані в цій області. У Полтавській і Харківській областях також розроблені схеми пільгового проїзду для учасників АТО. Що стосується Донецької і Луганської областей, тут питання підняте давно, проте його рішення не зрушується з місця. Як відмітила  Анна Адам, під час зустрічі було висловлено думку, що, можливо, компроміс на рівні області на якийсь час зніме напругу. Для цієї мети до бюджету на 2018 рік необхідно внести фінансування обласної програми для пільгового перевезення учасників АТО, використовуючи досвід інших регіонів. Запропоновані варіанти рішень: скористатись досвідом Сум, де пільгові поїздки компенсуються перевізникам згідно журналів обліку; взяти за зразок приклад Полтави, де вартість придбаних квитків компенсується через управління соцзахисту учасникам АТО; запровадити електронний квиток чи монетизацію пільгового проїзду.

Для прийняття остаточного рішення створено робочу групу із представників влади, перевізників та учасників АТО. Всі сподіваються на найшвидше знаходження спільного рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-