Агресію до журналістів треба засуджувати і на національному, і на регіональному рівнях, -НСЖУ

Агресію до журналістів треба засуджувати і на національному, і на регіональному рівнях, -НСЖУ

Укрінформ
Національна спілка журналістів України є однією з найактивніших учасниць Європейської федерації журналістів за останні роки. 

На цьому наголосила віце-президент ЄФЖ Надія Ажгіхіна під час регіональної дискусії «Безпека журналістів: базовий стандарт вільних медіа», що відбулась у Миколаєві 15 вересня. Організаторами заходу виступили НСЖУ  та Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи медіа (Відень).

Головні теми дискусії- безпека журналістів, міжнародні зусилля у боротьбі з безкарністю за злочини проти журналістів, свобода слова в часи конфліктів, боротьба з пропагандою війни, підвищення професійних стандартів ЗМІ та варіанти допомоги українським журналістам, які опинилися в біді. 

У дискусії взяли участь голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко; співробітники Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Айдар Ботагаров та Ніколя Ебнотер, віце-президент Європейської федерації журналістів Надія Ажгіхіна, журналісти з Миколаєва, Херсона та Одеси.

Протягом останніх чотирьох років від часів Євромайдану, як наголосив радник Представника ОБСЄ Айдар Ботагаров, через численні порушення прав журналістів пильна увага ОБСЄ прикута до України. 

– У зв’язку з цим наш Представник спільно з НСЖУ постійно виїжджав до України. А цього року ми були в Запоріжжі, Одесі, Харкові, зараз – у Миколаєві. Це дуже важливі візити, адже потрібно, щоб журналісти на місцях обговорювали питання безпеки, належних умов праці, свободу слова в часи війни та конфліктів. Важливо, що НСЖУ приділяє особливу увагу боротьбі з безкарністю в перешкоджанні професійної діяльності своїх колег. Сподіваємося, що питання лишатиметься в постійному фокусі на регіональному та національному рівнях, – наголосив Айдар Ботагаров. 

Один із важливих аспектів безпеки, на думку голови НСЖУ Сергія Томіленка, полягає у підвищенні якості журналістики, зокрема, мова йде й про відповідальність журналіста за дотриманняпрофесійних стандартів.

– Свідомо чи ні, але в своїй роботі журналісти також припускаються помилок, часом поводяться неетично. Ми самокритичні й такі ситуації визнаємо. Та попри все, хотів би наголосити, що недотримання професійних стандартів не виправдовує агресію до журналіста. Засуджуємо напади на журналістів, адже проблему завжди можна вирішити цивілізовано, відповідно до чинного законодавства, через суд, – наголосив Сергій Томіленко. 

НСЖУ постійно проводить навчальні семінари, тренінги. Нині ж особлива увага присвячена конфліктно-чутливій журналістиці, зокрема, специфічним темам: висвітленню війни, роботи волонтерів, життю переселенців, соціальній інтеграції ветеранів АТО. 

– Відповідно журналісти повинні мати арсенал знань, як розкривати ці теми професійно, а не ціною страждань чи із застосуванням мови ворожнечі. Певне, ці нюанси не були надто важливими в мирний час, натомість у нинішніх складних умовах з’явилася потреба в таких знаннях, – відзначає Сергій Томіленко. – Відповідно, через якісне висвітлення подій підвищуватиметься і рівень довіри споживачів інформації.

Віце-президент Європейської федерації журналістів Надія Ажгіхіна переконана, що професія журналіста – виключно мирний фах. Раніше він ніколи не був пов’язаний з такими ризиками, небезпеками та трагедіями, як нині. 

– Ситуація кардинально змінилася протягом останніх десятиліть і ця тенденція, на жаль, захопила весь світ. Останні дослідження, які провела Європейська федерація журналістів за сприяння Європейського Союзу, показали, що більшість наших колег в усіх країнах Європи зіштовхувалися з тиском, погрозами, перешкоджанням у роботі. І це викликає тривогу, вимагає консолідації та усвідомлених дій професійного товариства, – переконана Надія Ажгіхіна. – Вже йшла мова про те, що солідарність – головний інструмент у захисті наших професійних інтересів, захисту праці журналіста, умов безпеки. Але солідарність – це ще й спосіб захисту журналістики як суспільного блага. 

Відтак, солідарність допомагає створенню сприятливих умов в суспільстві, політиці, щоб журналістика виконувала свою функцію. 

– І щоб гарантувати реальну безпеку нашим колегам, потрібно до дискусії про роль, місію і значення журналістики долучати якнайширше коло людей. Тож особливо приємно відзначити, що ми сьогодні в Миколаєві. А також, що НСЖУ – одна з найактивніших учасниць Європейської федерації журналістів в останні роки. І особливо важливо те, що НСЖУ – одна з небагатьох професійних спільнот, що залучає європейських партнерів до спільних проектів не лише в столиці країни, а й інших містах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-